Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[quote=tomekgreen1985]Odnośnie tego polecenia [...]
O jaki kodek mp3 się chyba rozchodzi ?[/quote]
Masz błąd w składni. Przeanalizuj dokładnie to co ci podał Ci [b]ilin[/b] i ja w poprzednich postach. Generalne zasada:
-oac -> tu podajesz parametry kodeka audio, jeśli chcesz mieć mp3 to składnia powinna wyglądać np, tak:
-oac mp3lame -lameopts vbr=0:br=128
-ovc --> to parametry kodeka video. Przykład:
-ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vpass=1:mbd=2:trell:vbitrate=650:autoaspect
Jeśli nie chcemy przekodowywać obrazu (rzadziej) lub dźwięku (częściej, bo czasami dźwięk już jest w mp3 i nie ma potrzeby przekodowywać, go drugi raz), to wystrczy podać:
-oac copy
Ostatnio edytowany przez Akkon (2009-05-09 12:48:51)
Faktycznie po zmianie na mp2 ruszyło bez problemu. To super, nie trzeba szukać żadnych programów jedno polecenie w konsoli wszystko załatwia. Dziękuje.
Jeszcze jedno jeśli przerobiłem film za pomocą polecenia podanego w pierwszym poście, to co powinienem zrobić aby go naprawić i żeby poszedł na dvd?
mencoder wejsciowy.plik -ovc lavc -oac lavc -lavcopts acodec=mp2:abitrate=192:vcodec=mpeg4:vpass=1:mbd=2:trell:vbitrate=1600:autoaspect -ffourcc XVID -o wyjsciowy.plik
domyślam się, że tutaj gdzieś mam zastąpić zamiast tego:
oac lavc -lavcopts acodec=mp2:abitrate=192
mam dać:
-oac copy
czyli:
mencoder wejsciowy.plik -ovc lavc -oac copy:vcodec=mpeg4:vpass=1:mbd=2:trell:vbitrate=1600:autoaspect -ffourcc XVID -o wyjsciowy.plik
Ostatnio edytowany przez tomekgreen1985 (2009-05-09 13:04:21)
[b]tomekgreen1985[/b], na Boga, wszystkie informacje potrzebne do rozwiązania twojego problemu już masz w tym wątku. Wkleiłem Ci nawet gotowca ze szczegółowym opisem. Eh...
Jeśli dajesz copy, to nie podajesz już parametrów szczegółowych kodowania. Czyli:
-oac copy
a nie
-oac copy:vcodec=mpeg4:vpass=1:mbd=2:trell:vbitrate=1600:autoaspect
Zresztą w podanym przez Ciebie poleceniu cały czas jest niewłaściwa składnia (pomieszane parametry kodeka dźwięku i obrazu). Wykaż trochę własnej inicjatywy i przeanalizuj dokładnie, to co Ci podaliśmy, a następnie stosuj ANALOGICZNIE, a nie bezkrytycznie.
[b]Edit://[/b]
Jeśli nie chcesz kodowac swojego filmu jeszcze raz, a tylko wymuścic na stacjonarnym odtwarzaczu jego odtwarzanie, to polecenie
mencoder plik_wynikowy.avi -oac copy -ovc copy -ffourcc XVID -o plik_wynikowy2.avi
powinno załatwić sprawę.
Ostatnio edytowany przez Akkon (2009-05-09 15:54:06)
Sorki ale miałem dzieci siostry na głowie, a przy nich trudno logicznie myśleć tym bardziej że jeszcze jakieś choróbsko mnie bierze;/. Dzięki za wytrwałość :>
Ja sprawdziłem i potwierdziłem wielokrotnie, że problem z nagranymi płytami DVD mają odtwarzacze przeważnie tzw. ,,firmowe''. Należy nagrywać płyty do odtwarzania w nich z mniejszą prędkością i nie na każdym typie nośnika. Prędkość poniżej 10x.
Trudno jakiś nośnik polecić bo musiałbym robić testy i bawić się więcej w nagrywanie. Ale na to co ,,zepsułem'' płytek to tyle mogę powiedzieć.
[quote=fnmirk]Należy nagrywać płyty do odtwarzania w nich z mniejszą prędkością i nie na każdym typie nośnika. Prędkość poniżej 10x.[/quote]
Tylko, że w tym przypadku nie chodzi o uszkodzenie czy niewłaściwe nagranie filmu na nośniku, ale o fakt, że większość stacjonarnych odtwarzaczy dvd nie "rozpoznaje" oznaczenia kodeka mpeg4 , który stosuje mencoder. Nie chodzi tu wcale o zły kodek. Kodek jest dobry i odtwarzacze są w stanie go prawidłowo zinterpretować, ale musi on mieć "właściwe" oznaczenie np. xvid. Podejrzewam, że jest to związane z tym, że pierwotny divx (bodajże 3.11) był zhakowanym kodekiem Microsotu o nazwie (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę) mpeg4. Późniejsze divix'y i i xvid'y zostały napisane od zera i nie ma już z nimi problemów licencyjnych.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00125 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.125.107' WHERE u.id=1 |
0.00066 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.125.107', 1734058730) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1734058430 |
0.00067 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.206' |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13856 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00278 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13856 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00096 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13856 |
Total query time: 0.0077 s |