Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Tak jak w temacie. Mam serwer samby i sftp z ssh ale przygrywanie plikow w sieci wewnetrznej teoretycznie powinno siegnac prawie 11MB/s a tymczasem max. wychodzi 900KB/s. Znaczie jakies sposoby na przyspieszenie?
Np. jak sie czyta o sambie 3 to w rankingach ma duzo lepsza wydajnosc niz udostepnianie plikow w windows 2003 tymczasem chocbym nie wiem co wpisywal do pliku konfiguracyjnego nie daje rady wyjsc ponad 1MB/s. Jezeli samba faktycznie ma lepsze mozliwosci niz windows to musi byc na to jakis sposob.
podstawa jest (przynajmnej umnie) ograniczenia sprzetowe servera...
Wszystko zalezy od budowy sieci, jak jest źle zbudowana, moze to powodować powolne transfery. 11MB/s to chyba nie zobaczysz na 100mbit, bo chyba tak masz. 5-8 bedzie dobrze. Problemem moga byc karty sieciowe 10mbit zamiast 100. Także zbyt duza ilość urzadzeń po drodze. Duzy ruch ma wpływ na kolizje. Switche zamiast hubów. Nic nie napisałeś o sieci, wiec wymieniam wszystko :) No a sftp wiadomo, szyfrowanie troche spowalnia. Co do samby warto włączyć usługe WINS w całej sieci.
Problemem moga byc karty sieciowe 10mbit zamiast 100.[/quote]
stary, ty chyba dawno nie byłeś w sklepie komputerowym :) kart na 10 Mb/s od długich lat się nie robi, teraz wszystkie są tzw. 'combo' (10/100). ale co do reszty masz absolutną rację.
linux regd. user #248790
Sprawdź:
hdparm -t /dev/hdc
jak wolno to:
hdparm -c1 -d1 -k1 /dev/hda
Ale jak kolega wcześniej pisał sporo jest moiżliwośći:
1) Szybkość dysków
2) system plików - bardzo ważny (może ktoś się uśmieje (a niech się śmieje) ale u mnie na starszym ext2 szybciej samba chodziła jak na ext3)
3) rozmieszczenie partycji - mały wpływ na szybkośc kopiopwania ale spory na szybkość pracy systemu
stary, ty chyba dawno nie byłeś w sklepie komputerowym :) kart na 10 Mb/s od długich lat się nie robi, teraz wszystkie są tzw. 'combo' (10/100). ale co do reszty masz absolutną rację.[/quote]
Robić sie nie robi, ale często używa. Ostatnio miałem nawet do czynienia z takimi na isa :)Offline
stary, ty chyba dawno nie byłeś w sklepie komputerowym :) kart na 10 Mb/s od długich lat się nie robi, teraz wszystkie są tzw. 'combo' (10/100). ale co do reszty masz absolutną rację.[/quote]
Robić sie nie robi, ale często używa. Ostatnio miałem nawet do czynienia z takimi na isa :)[/quote]
Stosuje się te karty także z lenistwa. Wpracy mam kilka kompów które jeszcze gadają ze sobą na rtl8029 i dopóki się dogsdują zmieniać nic nie będę ...
Zarejestrowany użytkownik Linuksa #361563Offline
ja mam "dzięsiątke" :P
http://jakiwindows.plOffline
Ok to powiem Wam co mam w sieci to sie za glowe zlapiecie.
1. Same switche, przewaznie cisco 2950
2. Karty w komputerach klienckich w wiekszosci 1Gbps ale wolniejszej od 100Mbps nie ma,
3. Wszystkie kompy sa z P4 powyzej 1,5GHz, cala reszta tez super.
4. Serwer na ktorym jest samba:
Procesor 2,4GHz,
Dyski: 2x120GB WD,
Karta sieciowa: 100Mbps,
Plyta glowna: MSI
RAM: 1GB.
A mimo to takie wlascie predkosci przesylu danych jak napisalem na poczatku.
Na serwerach z Windows 2003 wszystko zasuwa ze az milo, a na debianie niestety nie.
A tak nawiasem mowiac to na karcie 100Mbps powinnienem teoretycznie osiagnac 12,5MBps i to jest osiagalne bo na akademiku ciagne na dc prawie 12MB/s
http://proj.sunet.se/E2E/tcptune.html
http://www.psc.edu/networking/projects/tcptune/
http://www.web100.org/
Karty na RTL zostaw do satcji roboczych - to sa kosci projektowane pod
katem masowej produkcji przy minimalnych kosztach - ich wydajnosc
jest co najmniej marna... Pamietam, jak kiedys wsadzilem RTLa do
serwera NW5 zamiast Intela - userzy o malo mnie nie zakrakali...
[/quote]
http://bofh.vt.pl/samba/samba.pdf
http://bofh.vt.pl/samba/
miłej lektury ;]
[url=http://www.netfix.pro]www.netfix.pro[/url]
heh poczytal by ale jak zwykle po anglikansku....
ja transfer z mojego serwera tez mam bardzo niski ok 2,5MB/sek . Ale to napewno wina sprzetu 133MHz 32MB RAMu, Tak mi sie wydaje.
a ja ze swojego FTP-a po radiówce (łączna długość radiolinii ok 6 km) ciągnę do 700 KB/s co raczej jest wynikiem dobrym ;]
ale po podłęczeniu prosto do switcha (3Com) tuż za serwerem.. to wyciągam 10MB/s ;]
Dziesiątki są często stosowane w laptopach. U mnie w sieci są przynajmniej 3 dziesiąteczki.
A sprawdzałeś logi samby?
Pokaż swój smb.conf - może tutaj jest jakiś błąd?
moj plik smb.conf jest taki:
# Plik konfiguracyjny Samba
# /etc/samba/smb.conf
# Global Settings :
[global]
workgroup = WORKGROUP
server string = Samba Serwer
interfaces = 192.168.1.1/24
bind interfaces only = Yes
security = DOMAIN
encrypt passwords = Yes
update encrypted = Yes
unix password sync = Yes
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 50
deadtime = 60
socket options = TCP_NODELAY SO_SNDBUF=8192 SO_RCVBUF=8192
load printers = No
logon script = %u.bat
logon path = /home/samba/netlogon
domain logons = Yes
os level = 0
preferred master = True
domain master = True
dns proxy = No
wins support = Yes
hosts allow = all
[netlogon]
path = /home/samba/netlogon
hosts allow = 192.168.1.
browseable = No
exec = csh -c '/sbin/utworz_skrypt %u' &
[cdrom]
path = /cdrom
[mp3]
comment = Mp3
path = /home/samba/mp3
hosts allow = 192.168.1.
public = yes
only guest = yes
writable = yes
printable = no
[filmy]
comment = Filmy
path = /home/samba/filmy
hosts allow = 192.168.1.
public = yes
only guest = yes
writable = yes
printable = no
[programy]
comment = Programy
path = /home/samba/programy
hosts allow = 192.168.1.
public = yes
only guest = yes
writable = yes
printable = no
[homes]
read only = No
[www]
comment = Strona WWW
valid users = tomek
path = /var/www/htdocs/
writeable = Yes
hosts allow = 192.168.1.2
hosts deny = all
# End.
[global]
dos charset = CP852
unix charset = ISO8859-2
workgroup = DRAG
netbios name = SERVER
server string = Server %L
interfaces = 192.168.16.10/24, 192.168.1.10/24, 127.0.0.1/32
obey pam restrictions = Yes
root directory = admin
passwd program = /usr/bin/passwd %u
passwd chat = *EntersnewsUNIXspassword:* %nn *RetypesnewsUNIXspassword:* %nn .
password level = 8
unix password sync = Yes
log level = 3
syslog = 0
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 500
time server = Yes
deadtime = 60
keepalive = 15
socket options = TCP_NODELAY SO_KEEPALLIVES SO_SNDBUF=16384 SO_RCVBUF=16384 IPTOS_LOWDELAY
add user script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g machines -c 'Konto maszyny %I' -s /bin/false %u
logon script = logon.bat
logon path = \L%U
domain logons = Yes
os level = 65
preferred master = Yes
domain master = Yes
wins support = Yes
kernel oplocks = No
message command = /usr/bin/LinPopUp "%f" "%m" %s; rm %s
read only = No
hosts allow = 192.168.16., 192.168.1., 127.0.0.
nt acl support = No
oplock contention limit = 5
Sprawdźto na próbe czy coś to pomoże - tylko "interfaces" zmień
Niestety nie pomoglo, biore sie za instalacje web100 moze to pomoze
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00089 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.136.22.31' WHERE u.id=1 |
0.00073 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.136.22.31', 1733960295) |
0.00068 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1733959995 |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1422 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00250 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1422 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00102 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1422 |
Total query time: 0.0066 s |