Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Posiadam drukarke Lexmark X4875, której nie potrafię odpalić pod Debianem...nie ma jej na tej stronie [url]http://openprinting.org/printer_list.cgi[/url]. Odwiedziłem także te dwie stronki [url]http://support.lexmark.com/perl/support/support.cgi?ccs=::0:0:0:0[/url], [url]http://dug.net.pl/texty/lexmark.php[/url] ale nic nie wydumałem.
Wnioskuję, że lexmark i linux nie współpracują zbytnio ze sobą...
Ostatnio edytowany przez adscripticii (2009-06-21 19:49:11)
no to wszystko jasne..dla potomnych: należało zainstalować Vistę:-P
ale z 50 GB musiałem na nią wygospodarować...eh...kupujcie HP...
Mi się udało Lexmarka uruchomić, ale Z615.[url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=6740]Tu masz wątek[/url].
Żadnych atramentówek Lexmarka, nawet pod Windows. Wiecznie miałem brudne palce od tuszu, nawet na bardzo drogich oryginalnych zasobnikach. Leje, brudzi to i przeważnie bardzo głośne.
Jeżeli atramentówka to tylko Canona i z osobnymi zasobnikami na każdy kolor.
To jest urządzenie wielofunkcyjne... skusiłem się ceną, potrzebowałem czegoś w miarę szybko a funduszami zbytnio nie dysponowałem... więc teraz mam za swoje. Chociaż mam teraz obok Debiana Viste, a że to laptop to nie głupie rozwiązanie.
Chciałbym odświeżyć temat. Mam nadal to urządzenie Lexmark X4875. Na stronie [url]http://www1.lexmark.com/US/en/catalog/product.jsp?prodId=4263[/url] brak informacji, że pracuje pod Linuksem. Czy da się w takim razie go zainstalować? Używam wheezy. W Gnome w Programy->Narzędzia systemowe->Preferencje->Ustawienia systemu w zakładce drukarki odnajduje mi sprzęt. Jednak jak daję dodaj to po chwili wracam do okna wyjściowego z informacją o braku dostępnych drukarkach.
Pokaż
lsusb
z podłączoną drukarką.
Proszę:
root@debian:/home/piotrek# lsusb Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 007 Device 002: ID 04f2:b008 Chicony Electronics Co., Ltd USB 2.0 Camera Bus 006 Device 002: ID 0930:0508 Toshiba Corp. Integrated Bluetooth HCI Bus 007 Device 004: ID 043d:010c Lexmark International, Inc.
Ostatnio edytowany przez adscripticii (2012-12-27 17:21:53)
Chyba nic z tego nie będzie.
Przynajmniej mi nie udało się nic znaleźć.
Obejście problemu.
VB na nim XP i będzie działać. :)
EDIT
Tu jest jakiś sterownik ale nie widzę tego modelu w supporcie.
Jest X4975.
Spróbować nie zawadzi.
http://support.lexmark.com/index?docLocale=en_US&page=content&segType=recommendedSegmentLINUX_UNIX&id=DR20523&locale=PL&userlocale=PL_PL
Dzięki za odpowiedź. Ale jak mam rozpakować [deb]lexmark-08z-series-driver-1.0-1.i386.deb.sh.tar.gz[/deb]?
root@debian:/home/piotrek# dpkg -i /home/piotrek/Pobrane/Iceweasel/lexmark-08z-series-driver-1.0-1.i386.deb.sh dpkg-deb: błąd: "/home/piotrek/Pobrane/Iceweasel/lexmark-08z-series-driver-1.0-1.i386.deb.sh" nie jest plikiem archiwum Debiana dpkg: błąd przetwarzania /home/piotrek/Pobrane/Iceweasel/lexmark-08z-series-driver-1.0-1.i386.deb.sh (--install): podproces dpkg-deb --control zwrócił kod błędu 2 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /home/piotrek/Pobrane/Iceweasel/lexmark-08z-series-driver-1.0-1.i386.deb.sh root@debian:/home/piotrek# tar -xzvf /home/piotrek/Pobrane/Iceweasel/lexmark-08z-series-driver-1.0-1.i386.deb.sh gzip: stdin: not in gzip format tar: Child returned status 1 tar: Error is not recoverable: exiting now
Sposób z podwójnym kliknięciem nie działa. Nie do końca rozumiem pkt. 3 :
Use the following command to install the driver #./lexmark-inkjet-[xx]-driver-[x.x.x]..i386.deb.sh
Link nie działa. Skąd to masz? To co nie rozumiesz, to chodzi tylko o uruchomienie via:
./ten_plik_który_pobrałeś
To nie link, tylko nazwa pliku: [b] lexmark-08z-series-driver-1.0-1.i386.deb.sh.tar.gz[/b] ze strony podanej przez [b]ilin[/b]: [url]http://support.lexmark.com/index?docLocale=en_US&page=content&segType=recommendedSegmentLINUX_UNIX&id=DR20523&locale=PL&userlocale=PL_PL[/url]. Przepraszam. Nie wiem jak to wypakować chociaż na stronie podano poszczególne kroki instalacji:
Open up your favorite terminal (xterm, konsole, gnome-terminal, etc) Extract the zip file Use the following command to install the driver #./lexmark-inkjet-[xx]-driver-[x.x.x]..i386.deb.sh Follow the instruction in the installation screen.
tar xzf lexmark-08z-series-driver-1.0-1.i386.deb.sh.tar.gz sh lexmark-08z-series-driver-1.0-1.i386.deb.sh
[quote=adscripticii]Przepraszam. Nie wiem jak to wypakować chociaż na stronie podano poszczególne kroki instalacji:
.......[/quote]
Ja zawsze rozpakowuje poleceniem rozpakuj {plik}, ale do tego mam takiego skrypta:
cat /usr/local/bin/rozpakuj #!/bin/bash if [ -f "$1" ] ; then case "$1" in *.tar.bz2) tar xjf $1 ;; *.tar.gz) tar xzf $1 ;; *.bz2) bunzip2 $1 ;; *.rar) unrar x $1 ;; *.gz) gunzip $1 ;; *.tar) tar xf $1 ;; *.tbz2) tar xjf $1 ;; *.tgz) tar xzf $1 ;; *.zip) unzip $1 ;; *.Z) uncompress $1 ;; *.7z) 7z x $1 ;; *) echo "'$1' nie może zostać rozpakowany" ;; esac else echo "'$1' nie jest poprawnym plikiem" fi
Właściwy skrypt zaczyna się od [b]#!/bin/bash[/b] i potrzebuje uprawnień 755.
Pozdrawiam
;-)
Dzięki za pomoc ale drukarka nie poszła... spróbuję obejść problem jak pisał [b]ilin[/b]
Pamiętaj do VB doinstalować Extension Pack aby była pełna obsługa USB.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00104 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.75.53' WHERE u.id=1 |
0.00078 | UPDATE punbb_online SET logged=1732226976 WHERE ident='18.117.75.53' |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732226676 |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14449 AND t.moved_to IS NULL |
0.00016 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00235 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14449 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00089 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14449 |
Total query time: 0.00653 s |