Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Postawiłem Wheezy z netinstall, dołączyłem opcję 'Laptop', środowisko graficzne i w zasadzie wsio z najważniejszych.
[b]1. Rozdzielczość [/b]
Karta graficzna jak w temacie - Nvidia ION [ 9400M ]. Sterowniki zainstalowałem z repo [b]nvidia-glx[/b] i w zasadzie wszystko działa. Akceleracja sprzętowa działa,- 'direct rendering:Yes', sterownik nvidia więc nic tylko się cieszyć. Ale... odpalając Nvidia-X-server z menu ustawiając sobie rozdziałkę 1280x800 [ bo taką mogę na moim S12 i jest komfortowa, to jakby nie zachowuje w pełni pełnych ustawień.
Otóż okna [ np. terminala ] zajmuje mi 3/4 pulpitu, obramowania są duże i tekst na paskach także jest ogromny. Ogólnie wygląda to jakbym używał jakiejś 1280x760 a nie tej którą mam. Po prostu wersja dla niedowidzących chyba...
[b]2. Touchpad [/b]
Przed wheezy testowałem sobie Ubuntu 10.10. Jak zawsze, dla mnie zbyt...wypasione ale... przynajmniej wszystko działało jak powinno. A mianowicie chodzi o touchpad. Na krawędzi suwając w górę i w dół przewijanie strony działa w ubuntu i tutaj w wheezy - ok. Komplikuje się sprawa jeśli chodzi o naciśnięcie na touchpad [ a'la lewy przycisk myszy ] - w ubuntu działa wyśmienicie a tutaj niestety nie. Wciskam i jakbym walił w obudowę lapka - czyli zero reakcji. Trochę to uciążliwe bo nawet tekstu nie idzie zaznaczyć i muszę 'klikać' ciągle przyciskiem.
Dla ciekawostki, skopiowałem sobie xorga z ubuntu z myślą o grafice ale pomyślałem, że może znajdę jakiś wpis odnośnie myszy - niestety. Po instalacji sterowników na wheezy, xorg wygląda identycznie jak ten z ubuntu więc chyba nic dopisywać tam nie trzeba.
[b]3.Nvidia i HD [/b]
Teraz odnośnie filmów w jakości HD. Takie 720p np na youtube to porażka. Slide-show taki, że szok. Odtwarzacz to mplayer + plugin w przeglądarce. W ubuntu też cięło i tam grzebałem w opcjach wideo zmieniając np z xv na vo [ vdpau ] jak radzili coniektórzy na forum tego distro i... w zasadzie bez zmian.
Tutaj jest dokładnie to samo a w sumie nie wiem co z tym dalej zrobić.
Na win Xp to latały takie HD bez mrugnięcia - płynnie jak cholera
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2014-06-04 19:31:29)
AD3:
Nie mam pojęcia jak to wygląda z tym odtwarzaczem mplayer+firefox - ale widocznie nie masz wsparcia w mplayerze dla vdpau lub coś masz źle ustawione - na moim lapku (GeForce 9100 M - czyli jeszcze gorszy niż u Ciebie) z VDPAU spokojnie mogę oglądać filmy w FullHD, bez nawet te "HDReady" się potrafią przyciąć.
Przede wszystkim radzę sprawdzić (poprzez uruchomienie jakiegoś klipa HD w mplayerz z konsoli, z VO vdpau) czy mplayer w ogóle ma VDPAU, pokaż co Ci konsola wypluje ;]
Edit:
AD2:
Zobaczy czy to nie pomoże:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=17875
Ostatnio edytowany przez Huk (2011-03-27 23:09:23)
Z ION'em są problemy... Ja musiałem sobie podarować ładniuśkie cacko... Mam surowego gnoma :D
@P@blo:
Z tego co mi wiadomo - nie tyle z samym ION'em są problemy co z modelami wyposażonymi w Optimus (i też nie ze wszystkimi).
[b]Huk:[/b]
Po pracy zasiądę i postaram się pogrzebać, ew. wkleję co tam wypluwa mplayer w konsoli. Co do ION'ów z Optimusa to też o tym już czytałem ale... wg nvidii powinno wspierać tą kartę. Dodam, że na ubuntu miałem jakieś beta stery a po kilku godzinach [ już na debianie ] mam numerek wyżej i są certyfikowane. Ogólnie przyśpieszenie sprzętowe się czuje ale ta rozdzielczość to jakiś fake....
[quote=P@blo]Z ION'em są problemy... Ja musiałem sobie podarować ładniuśkie cacko... Mam surowego gnoma :D[/quote]
czyli lubisz lagi tak? ;p
Jak nie urok to sraczka, zawsze [ przynajmniej ja ] walczyłem z wifi a teraz grafa
--------edit
Huk: dzięki za tego touchpada. tapping działa pięknie.
Co do HD to doinstalowałem libdvdcss2 i... klipy HD z youtuba tną się dalej ale... jak pobiorę ten klip na dysk i odtworzę mplayerem to wszystko jest pięknie.
MPlayer SVN-r33057 (C) 2000-2010 MPlayer Team Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory Can't init input joystick mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing Inwazja_ Bitwa o Los Angeles - Zwiastun PL - Full HD 720.mp4. libavformat file format detected. [lavf] stream 0: video (h264), -vid 0 [lavf] stream 1: audio (aac), -aid 0, -alang und VIDEO: [H264] 1280x720 24bpp 25.000 fps 2029.4 kbps (247.7 kbyte/s) Clip info: major_brand: mp42 minor_version: 0 compatible_brands: isommp42 creation_time: 2011-03-12 13:31:45 Load subtitles in ./ open: No such file or directory [MGA] Couldn't open: /dev/mga_vid open: No such file or directory [MGA] Couldn't open: /dev/mga_vid [VO_TDFXFB] Can't open /dev/fb0: No such file or directory. s3fb: can't open /dev/fb0: No such file or directory ========================================================================== Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family Selected video codec: [ffh264] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264) ========================================================================== ========================================================================== Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 128.0 kbit/9.07% (ratio: 16003->176400) Selected audio codec: [ffaac] afm: ffmpeg (FFmpeg AAC (MPEG-2/MPEG-4 Audio)) ========================================================================== AO: [alsa] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample) Starting playback... Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect. [b]VO: [vdpau] 1280x720 => 1280x720 Planar YV12[/b] A: 128.9 V: 128.9 A-V: 0.000 ct: 0.007 0/ 0 43% 12% 3.2% 0 0 Exiting... (Quit)
Więc wg mnie jest ok.
Widocznie coś jest nie tak w przeglądarce. Z palca instalowałem tylko w32codecs, jave i Shockwave flasha (10.1 r999)
Ma ktoś pomysł co zrobić z ta rozdzielczością? :/
Pozdro
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2011-03-28 18:11:01)
[quote=BlackEvo]czyli lubisz lagi tak? ;p[/quote]
Nie... Ale myślę, że nic się nie da z tym zrobić... Walczyłem długo i nic :) Trzeba sobie wyobrazić, że istnieją rzeczy które nie da się rozwiązać, ale rozwiązanie istnieje :)
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-03-28 19:06:45)
Aha, niezła taktyka :D
Up...
ma ktoś jakiś pomysł na tnące się filmiki z YT?
Odinstalowałem wszystkie wtyczki w Iceweasel do odtwarzania i każdą po kolei jeszcze raz instalowałem i dalej to samo. Przypomnę, że pobrany materiał HD na dysk chodzi ładnie
Jeżeli korzystasz z Adobe Flash player'a to taki już jego "urok" - u mnie nawet na C2D mu się zdarza ciąć - IMHO nie ma jakiegoś dobrego rozwiązania poza odtwarzaniem filmów poprzez mplayer'a - zainteresuj się wtyczką downloadHelper:
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/video-downloadhelper/
Poda ci ona ładnie linki do filmików na YT (i na każde inne stronki z "zaszyfrowanym" flashem) wystarczy taki link otworzyć (bez pobierania) w mplayerze i powinno iść ok - minus tego taki że mplayer ma spore problemy ze skipowaniem materiału z flv - często przy próbie przewinięcia się po prostu wiesza... nie wiem jak np jest z tym w VLC (i czy VLC ma wsparcie dla VDPAU - kiedyś mieli dorobić...).
Aha - mała uwaga, masz VDPAU które się zawiesi na filmikach z niestandardową rozdzielczością (wszystkie HD powinny śmigać no problem), tak więc żebyś się nie zdziwił, po prostu dla tych filmikó będziesz musiał korzystać z XV - aż dziw bierze że Nvidia jeszcze sprzedaje sprzęt z tą wadą no ale takie fakty...
Akcelerację sprzętową mam po instalacji sterowników do grafiki a flash zainstalowany i chyba nie wykorzystuje jak widać do tego GPU [ bo wersja 10.2 bodajże już to ma ]
"Akceleracja sprzętowa" w wypadku flasha od Adobe nie daje praktycznie nic, na moim sprzęcie czy ją zahaczę czy odhaczę w opcjach - Flash chodzi tak samo - niestety ten badziewik już tak ma - bardziej oczywiście będzie to widać na takim Atomie, ale jak pisałem wyżej - na moim C2D też się zdarza mu ciąć...
[quote=Huk]"Akceleracja sprzętowa" w wypadku flasha od Adobe nie daje praktycznie nic, na moim sprzęcie czy ją zahaczę czy odhaczę w opcjach - Flash chodzi tak samo - niestety ten badziewik już tak ma - bardziej oczywiście będzie to widać na takim Atomie, ale jak pisałem wyżej - na moim C2D też się zdarza mu ciąć...[/quote]
Tylko taki Atom całkiem świetnie radzi sobie z HD na winXP a flash także 10.2. Czyżby znowu trzeba było czekać ( wieki ) aż dopracują flasha dla linuksa? :/
wiesz, to że w systemie akceleracja Ci działa, nie znaczy, że we flashu też będzie :) czasem trzeba mu w tym "pomóc", gdzieś nawet "specjaliści z Adobe" podawali wpis pliku (jak sobie przypomnę, to podam), która ma wymusić akcelerację sprzętową dla Flasha...
jeśli nie posiadasz aktualnej wersji flasha, to polecam Ci podmienić bibliotekę [b]libflashplayer.so[/b] na aktualną, która wspiera od strzału akcelerację (nie na wszystkich kartach i tylko nVidia)...
generalnie, to bardzo dziwna sprawa, bo ja na Intelu 3150 oglądam YT w full hd bez szczególnych ścinek (raz kiedyś się zdarzy)
[b]Huk[/b], to że zaznaczyłeś w ustawieniach flasha "włącz akcelerację sprzętową" nie znaczy, że ona działa, kliknij Show video info i zobacz czy masz "Direct rendering: yes"
btw. akceleracja sprzętowa przy flashu daje dużo (jeśli w pełni działa), odciąża cpu, np. na moim stacjonarnym przy oglądaniu flasha miałem 30-40% użycia proca (intel i7), a z włączoną akceleracją mam max 10 % użycia proca (przy full hd)
Ostatnio edytowany przez Pitek (2011-03-29 22:36:42)
wiesz, to że w systemie akceleracja Ci działa, nie znaczy, że we flashu też będzie :)[/quote]
Zawsze działała bo gdy na Intelu miałem wsparcie to nawet starsza wersja flasha radziła sobie z HD720pjeśli nie posiadasz aktualnej wersji flasha, to polecam Ci podmienić bibliotekę [b]libflashplayer.so[/b] na aktualną, która wspiera od strzału akcelerację (nie na wszystkich kartach i tylko nVidia)...[/quote]
Ściągnąłem ze strony adobe najaktualniejszą ( stabilną ) wersję i oczywiście podmieniłemgeneralnie, to bardzo dziwna sprawa, bo ja na Intelu 3150 oglądam YT w full hd bez szczególnych ścinek (raz kiedyś się zdarzy)[/quote]
Mi na Intel'u X3100 ładnie odtwarzało HD[b]Huk[/b], to że zaznaczyłeś w ustawieniach flasha "włącz akcelerację sprzętową" nie znaczy, że ona działa, kliknij Show video info i zobacz czy masz "Direct rendering: yes"
btw. akceleracja sprzętowa przy flashu daje dużo (jeśli w pełni działa), odciąża cpu, np. na moim stacjonarnym przy oglądaniu flasha miałem 30-40% użycia proca (intel i7), a z włączoną akceleracją mam max 10 % użycia proca (przy full hd)[/quote]
Potwierdzam - daje dużo
Ale...mi filmiki na full ( 720p )tną się dalej :/Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2011-03-29 23:05:36)
[img]http://blackevo.kewlnet.tk/userbar/ThinkPad_userbar.jpg[/img]
[img]http://blackevo.kewlnet.tk/userbar/Archlinux_userbar.jpg[/img]Offline
[b]BlackEvo[/b], możesz spróbować czegoś takiego
sudo mkdir /etc/adobe sudo nano /etc/adobe/mms.cfg
i do pliku wrzucasz:
OverrideGPUValidation=true EnableLinuxHWVideoDecode=1
zapisujesz i restartujesz X'y
większość osób po zastosowaniu powyższej instrukcji potwierdziło, ze akceleracja działa i flash znacznie przyspieszył (działa tylko na kartach nVidia)
Ostatnio edytowany przez Pitek (2011-04-04 02:10:51)
@Pitek:
Sprawdziłem powyższe i owszem działa! Musiałem zaktualizować flasha do 10.2 ale działa... niestety sam flash 10.2 powoduje u mnie dziwny problem "ghostingu" - po zamknięciu okna z filmikiem nadal pozostaje ono widoczne np w terminalu...
Anyway ciekawa sprawa - szkoda tylko że jak zwykle panowie z Adobe coś spierniczyć przy okazji musieli... :]
[quote=Pitek]większość osób po zastosowaniu powyższej instrukcji potwierdziło, ze akceleracja działa i flash znacznie przyspieszył (działa tylko na kartach nVidia)[/quote]
Oo... i o takie właśnie przyspieszenie chodziło. Prawie jak na windows ( bo jak się zmniejszy z full'a na normalne małe okienko to czasami jakby... gdzieś tam lekko przeskoczy - ale można tu spekulować :) )
Jednak wujek google mi takiego pomysłu nie podsunął, no ale dobrzy ludzie z DUG'a tak :)
Dzięki wielkie kolego.
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2014-06-04 19:32:32)
Witajcie,
Postanowiłem odkopać temat z tego względu, że wolałbym mieć wszystko w jednym miejscu odnośnie ION'a a i pewnie dla poszukujących informacji będzie łatwiej.
[b] TV [HDMI] <---> ION [HDMI] [/b]
Dziś problem właśnie z TV podłączanym za pomocą HDMI. Odpalam nvidia-settings i prubuję tam wykonać wszystko. Tv zostaje wykryty ale nie mogę się przełączyć na niego jako klon albo jako podstawowy. W sekcji X Server Display Configuration wszystko jest ok, menager pokazuje dwa ekrany, ale jak się prubuję przełączyć na TV to kończy się to w ten sposób, że na TV na moment pojawia się tapeta pulpitu a później domyślna tapeta XFCE i nawet nie widzę kursora.
Ustawiam ręcznie rozdzielczość dla TV, lub wybieram wszystko na "Auto" ale niestety bez efektów.
Posiadam:
TV 1366x768 ( 29' ) HD-Ready
Debian: Testing
Kernel: 3.14-1-686-pae
Sterowniki nvidia z repo
Środowisko: LXDE ( [b]domyślny menadzer plików - Thunar [/b] )
pomożecie? ;)
up :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00022 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00209 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.109.244' WHERE u.id=1 |
0.00113 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.109.244', 1732352833) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732352533 |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=18657 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00357 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=18657 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=18657 |
Total query time: 0.00901 s |