Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Posiadam dysk sata i system jak narazie :) XP. Zawsze używałem slackware lub linuxa w połaczeniu z XP i nie było problemu w instalacji programu rozruchowego Grub czy też lilo aż tu przy instalacji Debian stable 6
'grub-pc' package failed to install into /target[/quote]
I o co tu biega tego już nie wiem , dlaczego nie instaluje go w MBR systemu rozruchowego tylko 'grub not install /target'
Pomocy
[img]http://i56.tinypic.com/s1os3k.gif[/img]
squeeze , wheezy i ten sam problem . Architektura i386 , amd64. , próbowałem wszystkiego. Dziwne to że nawet slackware moja pieszczotka :) też 'lilo not install /target' Równiez FreeBSD , BackTrack4 Wcześniej używałem debiana 5 i innych linuxów , unixów i szło a teraz kicha
Ostatnio edytowany przez eth (2011-06-15 18:17:02)
[offtop]jakiegos masz takiego dziewczynskiego tego awatara...[/offtop]
avatar to szczegół a deb jak nie rusza to nie rusza.. szlaku mnie juz trafia
Chwilę temu był identyczny problem.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19129
tak był ale dalej nie wiem dlaczego nie instaluje grub czy tez lilo sam system instalacyjny . Nigdy nie było z tym problemu a tu masz ...
Przy lilo poza tym not install lilo /target to jeszcze później dziwny komunikat że partycja główna w pamięci RAM ...
Obstawiam brak modułu sterownika kontrolera. Ja tak mam w swoim terminalu (wbudowany moduł SSD działa na kontrolerze, do którego nie ma sterownika). Jedyne wyjście to skompilowanie jądra ze sterownikiem. Może u Ciebie jest podobnie?
[quote=michal_s]Obstawiam brak modułu sterownika kontrolera. Ja tak mam w swoim terminalu (wbudowany moduł SSD działa na kontrolerze, do którego nie ma sterownika). Jedyne wyjście to skompilowanie jądra ze sterownikiem. Może u Ciebie jest podobnie?[/quote]
Dziwne to że wcześniej wchodziło wszystko a teraz Debian 6 , slackware i FreeBSD ani rusz ...
Ostatnio edytowany przez eth (2011-06-16 20:27:22)
[quote=eth]dlaczego nie instaluje go w MBR systemu rozruchowego tylko 'grub not install /target'[/quote]
Głupie pytanie — a wskazałeś mu, że ma instalować w mbr dysku?
Tak wybrałem MBR . Problem nie tkwi w mojej niewiedzy :) Coś się popierdzieliło tylko nie wiem w czym . Partycjonuje dysk gparted i wiem że jest oki . Dużo osób ma ostatnio ten problem ...
windows - podstawowa
logiczna - linux
Pokaż ten dysk
fdisk -l
z jakiegoś livecd
/dev/sda1 * ntfs <--podstawowa
/dev/sda2 extended <-- rozszerzona
/dev/sda3 linux <-- logiczna
/dev/sda5 ntfs <-- logiczna
No coś tu nie gra w tym układzie partycji. Partycje od sda1 do sda4 mogą być albo czterema podstawowymi albo trzema podstawowymi + jedna rozszerzona. Partycje logiczne znajdujące się wewnątrz partycji rozszerzonej numerowane są od sda5 w górę. Partycja sda3 nie może być partycją logiczną.
czyli dać tak
sda1 ntfs podstawowa
sda2 ntfs -II-
sda3 ext4 -II-
sda4 rozszerzona
sda5 ext4
jest jakiś faq do twojej teori podziału . Kiedyś gdzieś czytałem o tym ale nie pamietam..
Ostatnio edytowany przez eth (2011-06-17 00:01:23)
Tak może być. :) A jak w ogóle zrobiłeś sda3 jako logiczną? Żaden program do partycjonowania nie powinien na to pozwolić…
gparted
jest jakiś faq do twojej teori podziału . Kiedyś gdzieś czytałem o tym ale nie pamietam.. nie wiem czy wiki ... było ładnie opisane jak i co z podziałem na podstawowe,rozszerzone ,logiczne i zależnościami
Ostatnio edytowany przez eth (2011-06-17 00:04:26)
To nie jest moja teoria, tylko takie po prostu są ograniczenia tablicy partycji msdos (intelowskiej). Cztery partycje podstawowe, z czego jedna z nich może być partycją rozszerzoną. Wewnątrz partycji rozszerzonej można utworzyć dowolną liczbę (lub wystarczająco dużą ;)) partycji logicznych. Jeżeli nie chcesz tego typu ograniczeń, możesz skorzystać np. z tablicy partycji GPT.
PS Lepszy byłby dokładny wynik polecenia [tt]fdisk -l[/tt], o który prosił ilin.
[quote=ArnVaker]To nie jest moja teoria, tylko takie po prostu są ograniczenia tablicy partycji msdos (intelowskiej). Cztery partycje podstawowe, z czego jedna z nich może być partycją rozszerzoną. Wewnątrz partycji rozszerzonej można utworzyć dowolną liczbę (lub wystarczająco dużą ;)) partycji logicznych. Jeżeli nie chcesz tego typu ograniczeń, możesz skorzystać np. z tablicy partycji GPT.
PS Lepszy byłby dokładny wynik polecenia [tt]fdisk -l[/tt], o który prosił ilin.[/quote]
Nie mam żadnego live-cd a net ledwie mi śmiga (awaria) także nie mam możliwości skorzystanie z obrazu live
Edit:
No i kicha
sda 1,2,3 podstawowe
sda 4 rozszerzona
sda 5,6,7 linux logiczne i dalej to samo grup-pc not install /target/
Ostatnio edytowany przez eth (2011-06-17 16:32:37)
WARNING: Re-reading the partition table failed with error 16: Device or resource busy. The kernel still uses the old table
Tak wygląda sprawa gdy daje write table przez fdisk i tu pewnie tkwi błąd gdyż nie zapisze dobrze partycji. Pewnie dlatego not install /target/
Jakieś rozwiązania panowie?
Nie mam już sił na to .... Chcę wybrać główną partycję i znów not mount sda5 /target
Ostatnio edytowany przez eth (2011-06-18 12:02:37)
Udało mi się zainstalować wersję 32bit debiana sqeezy , i teraz pytanie czy problem z instalacją grup w 64bit może być spowodowany brakiem stera czy kontrolera w jajku
To teraz możesz [tt]fdisk -l[/tt] wrzucić. ;)
zaraz podam wynik fdisk -l
Edit:
Dysk /dev/sda: 500.1 GB, bajtów: 500107862016 głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 60801 Jednostka = cylindrów, czyli 16065 * 512 = 8225280 bajtów Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512 Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512 Identyfikator dysku: 0x0005a0de Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System /dev/sda1 * 1 13 102400 7 HPFS/NTFS Partycja 1 nie kończy się na granicy cylindra. /dev/sda2 13 2805 22425600 7 HPFS/NTFS /dev/sda3 2805 3778 7812096 83 Linux /dev/sda4 3778 16908 105468929 5 Rozszerzona /dev/sda5 3778 4264 3905536 82 Linux swap / Solaris /dev/sda6 4264 5480 9764864 83 Linux /dev/sda7 5480 6696 9764864 83 Linux /dev/sda8 6696 7182 3905536 83 Linux /dev/sda9 7182 16908 78124032 83 Linux
Może teraz jakies pomysły odnośnie problemu z instalacją grup-pc , lilo na sqeezy amd64
Ostatnio edytowany przez eth (2011-06-18 19:30:10)
W sumie wygląda w miarę ok… Przejedź testdiskiem tablicę partycji, powinien wyrównać tę pierwszą partycję do cylindra. BTW, po co Ci taka mała partycja? Poza tym możesz przed kolejną próbą wyczyścić jeszcze sekcję bootloadera w mbr — czasem jakieś śmieci przeszkadzają:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=446 count=1
Pamiętaj, że bezpośrednio po tym poleceniu nie będziesz miał żadnego bootloadera.
Heh, ja to bym w ogóle starego GRUB-a spróbował zainstalować:
aptitude purge grub~i lilo~i rm /boot/grub/* aptitude install grub-legacy grub-set-default /dev/sda update-grub grub-install /dev/sda
[quote=ArnVaker]W sumie wygląda w miarę ok… Przejedź testdiskiem tablicę partycji, powinien wyrównać tę pierwszą partycję do cylindra. BTW, po co Ci taka mała partycja? Poza tym możesz przed kolejną próbą wyczyścić jeszcze sekcję bootloadera w mbr — czasem jakieś śmieci przeszkadzają:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=446 count=1
Pamiętaj, że bezpośrednio po tym poleceniu nie będziesz miał żadnego bootloadera.[/quote]
która taka mała bo minimum to główna / 8GB
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00112 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.143.218.180' WHERE u.id=1 |
0.00088 | UPDATE punbb_online SET logged=1732219041 WHERE ident='3.143.218.180' |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732218741 |
0.00081 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.212' |
0.00072 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.149.29' |
0.00059 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=19178 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00218 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=19178 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00102 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=19178 |
Total query time: 0.00809 s |