Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Czy możecie polecić mi jakiś program do zmiany układu klawiatury tak jak np. w Gnome klawiszem Scroll Lock (domyślnie jest Shift+CapsLock). Ważne, aby był niezależny (dla dowolnego środowiska), ponieważ używam awesome i nie chcę instalować Gnome/KDE i/lub dużej ilości zależności tych środowisk.
Dobrze, aby miał ikonkę w trayu (obszarze powiadomień) wyświetlającą aktualnie wybrany język.
Zależy mi na możliwości zmiany między układem polskim, a japońskim (kana; tak, wiem, dziwny język sobie wymyśliłem :P).
Rozważę propozycje wszelakie (w ostateczności mogę nawet zainstalować Gnome), więc proszę o każdą sugestię + ewentualną instrukcję konfiguracji. :)
Ostatnio edytowany przez Tracerneo (2011-06-18 00:16:49)
[i]axkb[/i], [i]fbxkb[/i], [i]xxkb[/i]… w ogóle sporo masz możliwości do wyboru, np.:
http://forums.freebsd.org/showthread.php?t=10500
http://crunchbanglinux.org/forums/topic/11038/switching-keyboard-layouts-the-easy-way/
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=942701
setxkbmap pl setxkbmap ru setxkbmap jp
Niczego doinstalować nie trzeba.
Się okazało, że programy do niczego nie były potrzebne. O wybranym layoucie informuje mnie Scroll Lock LED. Wszystko ustawiłem w xorg.conf w sekcji InputClass.
Teraz muszę tylko kilka klawiszy zmapować pod inne i będzie ok. Dzięki za pomoc. :)
Ostatnio edytowany przez Tracerneo (2011-06-20 10:46:40)
[quote=Tracerneo]O wybranym layoucie informuje mnie Scroll Lock LED. Wszystko ustawiłem w xorg.conf w sekcji InputClass.[/quote]
Ciekawe, podziel się.
cat /var/log/Xorg.0.log
Szukamy na końcu logu fragmentu dotyczącego odnalezienia i dodania klawiatury:
[ 42.620] (II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event2) [ 42.620] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall" [ 42.620] (**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events [ 42.620] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event2" [ 42.630] (--) AT Translated Set 2 keyboard: Found keys [ 42.630] (II) AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard [ 42.630] (II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD)
Interesuje nas ścieżka do urządzenia (w tym wypadku [b][tt]/dev/input/event2[/tt][/b]).
nano /etc/X11/xorg.conf
I w pliku na końcu dodajemy:
Section "InputClass" Identifier "Dowolna_Nazwa" MatchDevicePath "/dev/input/event2" # Sciezka do urzadzenia Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl,jp" # Jezyki Option "XkbVariant" ",qwerty" # Warianty Option "XkbOptions" "grp:sclk_toggle,grp_led:scroll" # grp:sclk_toggle - zmiana layoutu klawiszem Scroll Lock; grp_led:scroll - Scroll Lock się swieci przy alternatywnym layoucie EndSection
Dostosowujemy wg. uznania. Wartości wraz z opisem opcji Xkb* można odczytać z pliku /usr/share/X11/xkb/rules/base.lst
cat /usr/share/X11/xkb/rules/base.lst
//EDIT: Dupa. Nadal nie działają mi klawisze specyficzne dla japońskiego. :/ Będę kombinował dalej... Edycję mapy klawiatury usuwam.
Ostatnio edytowany przez Tracerneo (2011-06-20 15:25:56)
Dzięki.
Mógłbyś dorzucić to do naszego FAQ (najlepiej dwa teksty: zmiana układu klawiatury za pomocą Scroll Lock oraz japoński układ na qwerty)? Dałbym Ci odpowiednie uprawnienia.
Pierwszy tekst mogę zrobić.
Japoński muszę jeszcze rozpracować. :/
Wątek dotyczy Gentoo, ale skoro ma być tekst na portal, to tylko napomknę, że w Debianie opcje klawiatury ustawia się w [i]/etc/default/keyboard[/i] — podstawowe ustawienia via [tt]dpkg-reconfigure keyboard-configuration[/tt], a dodatkowe można dorzucić tam z palca. Te same rzeczy zdefiniowane w [i]xorg.conf[/i] lub jakimś pliku znajdującym się w katalogu [i]xorg.conf.d[/i] też pewnie będą działać, ale skoro już jest w systemie plik specjalnie temu poświęcony…
[quote=Tracerneo]Pierwszy tekst mogę zrobić.
Japoński muszę jeszcze rozpracować. :/[/quote]
OK, na portalu masz odpowiednie linki w bocznym menu.
[b]@ArnVaker[/b]: Mam u siebie ustawione w /etc/default/keyboard i nie działa (a powinno).
Zrobię tekst ogólny dla systemów zgodnych z xfree86.
[quote=Tracerneo][b]@ArnVaker[/b]: Mam u siebie ustawione w /etc/default/keyboard i nie działa (a powinno).[/quote]
Na Gentoo w ten sposób nie będzie działać. :) To debianowe jest.
Widać z niewiarygodnego źródła korzystałem. :P
[quote=ArnVaker]Te same rzeczy zdefiniowane w [i]xorg.conf[/i] lub jakimś pliku znajdującym się w katalogu [i]xorg.conf.d[/i] też pewnie będą działać[/quote]
Nie do końca. Ustawienia z [tt]/etc/default/keyboard[/tt] powinny działać również na TTY (ctrl+alt+F[16] — wiadomo o co chodzi). Ustawienia z [tt]/etc/xorg.conf*[/tt] będą działać tylko pod X-ami.
[quote=Minio][quote=ArnVaker]Te same rzeczy zdefiniowane w [i]xorg.conf[/i] lub jakimś pliku znajdującym się w katalogu [i]xorg.conf.d[/i] też pewnie będą działać[/quote]
Nie do końca. Ustawienia z [tt]/etc/default/keyboard[/tt] powinny działać również na TTY (ctrl+alt+F[16] — wiadomo o co chodzi). Ustawienia z [tt]/etc/xorg.conf*[/tt] będą działać tylko pod X-ami.[/quote]
Rzeczwiście nie do końca, bo sprawa dotyczy Gentoo, gdzie w ogóle nie ma [b]/etc/default/keymaps[/b],
jest za to [b]/etc/conf.d/keymaps[/b]
To by było na tyle
;-)
Sprawa dotyczy tekstu na portal DUG, czyli Debiana. Czytaj cały wątek zanim wyślesz odpowiedź.
Jeśli ma być na systemy zgodne z Xfree86 p(ost nr:11), to te systemy mają kilka różnych lokalizacji tego samego pliku.
W Gentoo uzywa się /etc/conf.d/keymaps w Debianie i jego klonach /etc/default/keymaps, a np w OpenSuse jest (o ile pamiętam) /etc/sysconfig/keyboard.
Jakby poszukać w innych dystrybucjach zgodnych z Xfree86 - to może jeszcze ze 2 lokalizacje się znajdą.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-20 18:23:21)
1. Mowa o pliku [i]/etc/default/[b]keyboard[/b][/i] w Debianie, nie „keymaps”.
2. To nie jest ten sam plik co [i]/etc/conf.d/keymaps[/i] w Gentoo.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00097 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.91.152' WHERE u.id=1 |
0.00061 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.91.152', 1732215445) |
0.00037 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732215145 |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=19193 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00275 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=19193 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=19193 |
Total query time: 0.00627 s |