Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po instalacji nouveau nie wstają moduły , problem ten prawdopodobnie wynika z konfiguracji ... nie mam pomysłów . Troszkę kombinowałem ale nici
[i] apt-get install server-xorg-video-nouveau libgl1-mesa-dri-experimental[/i]
(EE) Failed to load module "vesa" (module does not exist, 0)
(EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
resize called 1280 960[/quote]Ostatnio edytowany przez g0rn (2011-12-10 18:26:36)
[img]http://i56.tinypic.com/s1os3k.gif[/img]
Wrzuć całego loga i napisz coś więcej na temat tego, co w ogóle chcesz uzyskać. Sterowniki vesa (z pakietu [deb]xserver-xorg-video-vesa[/deb]) oraz fbdev (z pakietu [deb]xserver-xorg-video-fbdev[/deb]) nie są do niczego potrzebne jeśli korzystasz z innego sterownika (np. nouveau), nieprawdaż?
[b]EDIT:[/b] O tutaj możesz loga z Xorga wrzucić: [url]wklej.dug.net.pl[/url]. :)
Tylko dziwne skąd one się wzięły skoro instaluje
apt-get install server-xorg-video-nouveau libgl1-mesa-dri-experimental[/quote]
[img]http://i56.tinypic.com/s1os3k.gif[/img]
Tam jest napisane, że ich nie ma właśnie. ;)
Skoro nie ma to dlaczego system je próbuje inicjalizować ?
Głupie pewnie pytanie ale nie wiem jak z konsoli zrzucić do screena logi X na inny sda ?
Tak działa automatyczne wybieranie sterownika przez Xorga. Najpierw sprawdza w jakiejś swojej bazie na jakich sterownikach dana karta może pracować (oraz jaka kolejność jest preferowana, czyli na którym działa najlepiej), potem sprawdza które z nich są dostępne, a na koniec wybiera odpowiedni z dostępnych.
Muszę zainstalować pełnego Xorga i niech system wybierze sam sterownik bo widzę po forach czytając że jest to problem ogólny .... nouveau , mesa , vesa, fbdev , nv
A jaki w ogóle masz problem? W tym co do tej pory zamieściłeś nie widać żadnego problemu.
Nie gadaj :) Problem był
System nie wstawał w pełni . X się nie podnosiły do końca , tylko zwiecha systemu na terminalu i logi wskazywały wyłącznie na
(EE) Failed to load module "vesa" (module does not exist, 0)
(EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
resize called 1280 960
Nie napisałeś, że X-y nie wstają, a z tego fragmentu loga to nie wynikało. :P
[quote=ArnVaker]Nie napisałeś, że X-y nie wstają, a z tego fragmentu loga to nie wynikało. :P[/quote]
A najbardziej mnie to drażni że nie wiem jak zdrapać logi z startu X na inne sda , gdyż sam system zwiecha
xserver-xorg-video-nouveau libgl1-mesa-dri-experimental[/quote]
mam grafikę nvidia i dlatego dałem 'nouveau' Nie chcę instalować wszystkich sterów bo to głupota i śmiecenie ale tutki z Archa i aptosid nici
Próbowałem dać samelibgl1-mesa-glx[/quote]
i to samo Gryzą się stery z X lub nie inicjalizują się właściwie....
[img]http://i56.tinypic.com/s1os3k.gif[/img]Offline
apt-get install xserver-xorg xserver-xorg-video-nouveau xserver-xorg-input-evdev xbase-clients
Co to za karta w ogóle? Na Nvidii zamknięte stery zazwyczaj działają o wiele lepiej, nouveau jest taki sobie.
[quote=g0rn]Nie chcę instalować wszystkich sterów bo to głupota[/quote]
E tam głupota, w zdecydowanej większości przypadków w niczym to nie przeszkadza, a i ciężkie też nie jest.
$ aptitude install xserver-xorg-video-all -s Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libdrm-intel1{a} libdrm-nouveau1a{a} libdrm-radeon1{a} libxcb-dri2-0{a} xserver-xorg-video-all xserver-xorg-video-apm{a} xserver-xorg-video-ark{a} xserver-xorg-video-ati{a} xserver-xorg-video-chips{a} xserver-xorg-video-cirrus{a} xserver-xorg-video-fbdev{a} xserver-xorg-video-i128{a} xserver-xorg-video-intel{a} xserver-xorg-video-mach64{a} xserver-xorg-video-mga{a} xserver-xorg-video-neomagic{a} xserver-xorg-video-nouveau{a} xserver-xorg-video-openchrome{a} xserver-xorg-video-r128{a} xserver-xorg-video-radeon{a} xserver-xorg-video-rendition{a} xserver-xorg-video-s3{a} xserver-xorg-video-s3virge{a} xserver-xorg-video-savage{a} xserver-xorg-video-siliconmotion{a} xserver-xorg-video-sis{a} xserver-xorg-video-sisusb{a} xserver-xorg-video-tdfx{a} xserver-xorg-video-trident{a} xserver-xorg-video-tseng{a} xserver-xorg-video-vmware{a} xserver-xorg-video-voodoo{a} 0 pakietów aktualizowanych, 32 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 5267 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 9699 kB. Kontynuować? [T/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
nvidia GT9500
@ArnVaker wybieram dobrane pakiety , bo wiem że wówczas zaczynają się schody i przy tym dużo człowiek się uczy a tego właśnie chcę.
Ostatnio edytowany przez g0rn (2011-12-08 22:52:24)
Ja bym na tym zamknięte instalował: [url]dug.net.pl/tekst/142[/url].
'nvidia-kernel' nie bardzo tego chcę pomimo iż upgrade sterownika jest automatycznie pre konfigurowany podczas upgrade jajka a dwa to nawet nie wiem gdzie szukać wersji stera dla GT9500
Myślałem też o tym rozwiązaniu z dkms
aptitude install nvidia-kernel-dkms[/quote]
i w /etc/X11/xorg.conf dokleićSection "Module"
Load "glx"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Video Card"
Driver "nvidia"
Option "AllowGLXWithComposite" "true"
Option "XAANoOffscreenPixmaps" "true"
EndSection[/quote]Ostatnio edytowany przez g0rn (2011-12-08 23:05:39)
[img]http://i56.tinypic.com/s1os3k.gif[/img]Offline
Odpowiedzi na te pytania znajdują się w podlinkowanym tekście.
[quote=ArnVaker]Odpowiedzi na te pytania znajdują się w podlinkowanym tekście.[/quote]
Zobaczymy co z tego wyjdzie, jak padnie [i]debian[/i] to mam jeszcze w gotowości [i]aptosid[/i]
[quote=ArnVaker]
apt-get install xserver-xorg xserver-xorg-video-nouveau xserver-xorg-input-evdev xbase-clients
[/quote]
A co dokładnie z xorga instalować to co najważniejsze ? Nie chcę full xorga
xserver-xorg-core
xbase-clients
wystarczy do uruchomienia systemu z X
To co napisałem to nie jest full… Pakiet [deb]xserver-xorg[/deb] jest potrzebny, zawiera choćby polecenie [b][tt]X[/tt][/b]. :) [deb]xbase-clients[/deb] nie jest niezbędny, właściwie to taki mały metapakiet wciągający malutkie programy związane z Xorgiem, możesz osobno doinstalować tylko to czego potrzebujesz.
xbase-clients Wymaga: x11-apps Wymaga: x11-session-utils Wymaga: x11-utils Wymaga: x11-xfs-utils Wymaga: x11-xkb-utils Wymaga: x11-xserver-utils Wymaga: xauth Wymaga: xinit
Tak ale chodzi mi o to by nie gryzło się z nvidia zamknietymi a nouveau pewnie będzie czy dodać je do blacklist
echo blacklist nouveau > /etc/modprobe.d/nouveau.conf
To nie moduł Xorga nouveau gryzie się z zamkniętymi sterami, tylko moduł kernela nouveau, a o jego blokowaniu jest w arcie (teraz to już w sumie automatycznie idzie). Oczywiście zamiast [deb]xserver-xorg-video-nouveau[/deb] możesz zainstalować [deb]xserver-xorg-video-vesa[/deb] czy co tam innego chcesz.
Myślałem że mając nvidia nie potrzebuję już xorg-video-nouveau czy vesa
Czyli dając nvidia i tak muszę dodać xorga-video ?
Ostatnio edytowany przez g0rn (2011-12-09 11:34:54)
Jeżeli instalujesz zamknięte stery z repo, to chyba nie. Gdybyś instalował skryptem, to jakiś sterownik trzeba wrzucić dla spełnienia zależności.
[quote=ArnVaker]Jeżeli instalujesz zamknięte stery z repo, to chyba nie. Gdybyś instalował skryptem, to jakiś sterownik trzeba wrzucić dla spełnienia zależności.[/quote]
z tymi vesa , noveau i fbdev zawsze problemy mam na debianie
Heh, a co z nimi tym razem? Jeśli chodzi o to, że Xorg ich nie znajduje jak ich nie ma, to wiesz… To nie jest problem. ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00021 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00105 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.172.189' WHERE u.id=1 |
0.00075 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.172.189', 1732218959) |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732218659 |
0.00079 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20193 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00296 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20193 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00230 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20193 |
Total query time: 0.00876 s |