Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-03-14 20:06:25

pezet40 - Użytkownik

pezet40
Użytkownik

Dobre ustawienia RevDNS? Nie dochodzi poczta na o2.pl

Witam. Mam problem. Otóż zleciłem konfigurację vpsa na debianie pod skrypt Mailingowy i po wykonaniu zadania kontakt sie urwal. Wszystko fajnie tylko poczta dochodzi np. na wp.pl a NIE DOCHODZI np. na o2.pl! Polecenie w debianie "postqueue -p" mówi że mail nie doszedł bo "No reverse DNS" No wiec aby utworzyc revdns i rekordy PTR musiałem mieć domenę i tylko po to zarejestrowałem ją w nazwa.pl!

[b]Serwer vps mam w serwerydlaciebie.pl IP: 91.198.137.103
Domena zarejestrowana w nazwa.pl! Domena to fiirma.pl rekordy ustawione dla niej:[/b]
fiirma.pl    NS    ns1.netart.pl
fiirma.pl    NS    ns2.netart.pl
fiirma.pl    NS    ns3.netart.pl
fiirma.pl    MX    10 fiirma.pl    (10 to jakis piorytet)
fiirma.pl    A    91.198.137.103
*.fiirma.pl    A    91.198.137.103
fiirma.pl    TXT    v=spf1 a mx ptr ip4:91.198.137.103 -all

Ponadto napisałem do admina serwera vps zeby ustawił revdns dla adresu ip 91.198.137.103 na domene fiirma.pl gdyz z panelu nie moge tego zrobic! Odpisał ze to zrobił! Tymczasem poczta na o2.pl dalej nie dochodzi i dalej postfix krzyczy o reverse dns.

[b]Powtarzam ze domene zarejestrowalem tylko po to zeby ten revdns byl! I co mam teraz zrobic?[/b]
1. Wydelegowac domene z dnsow "netartowskich" na dnsy serwera vps? Czy nie musze?
2. Przekonfigurować na serwerze vps postfixa? tylko co i jak?
3. Zrobic cos innego tylko co? Zaznaczam ze nie mam dostepu do poczty przez www ani przez nic innego a chyba powinienem miec?

Dużo roboty mi zostało? Jestem naprawde poczatkujacy w tym...  Pozdrawiam

#2  2012-03-14 21:34:45

Graffi - Użytkownik

Graffi
Użytkownik
Serwis

Re: Dobre ustawienia RevDNS? Nie dochodzi poczta na o2.pl

coś masz chyba jednak źle, bo popatrz:

Kod:

graffi@dunwyn ~ $ dig -x 91.198.137.103

; <<>> DiG 9.8.1-P1 <<>> -x 91.198.137.103
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NXDOMAIN, id: 21080
;; flags: qr aa rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;103.137.198.91.in-addr.arpa.   IN      PTR

;; AUTHORITY SECTION:
91.in-addr.arpa.        3294    IN      SOA     pri.authdns.ripe.net. dns.ripe.net. 1331756035 3600 600 864000 7200

;; Query time: 9 msec
;; SERVER: 80.72.32.60#53(80.72.32.60)
;; WHEN: Wed Mar 14 21:32:54 2012
;; MSG SIZE  rcvd: 105

graffi@dunwyn ~ $

natomiast dla innych domen to działa dobrze:

Kod:

graffi@dunwyn ~ $ dig -x 212.77.100.101

; <<>> DiG 9.8.1-P1 <<>> -x 212.77.100.101
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 54564
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 2

;; QUESTION SECTION:
;101.100.77.212.in-addr.arpa.   IN      PTR

;; ANSWER SECTION:
101.100.77.212.in-addr.arpa. 152401 IN  PTR     www.wp.pl.

;; AUTHORITY SECTION:
100.77.212.in-addr.arpa. 152400 IN      NS      ns2.wp.pl.
100.77.212.in-addr.arpa. 152400 IN      NS      ns1.wp.pl.

;; ADDITIONAL SECTION:
ns1.wp.pl.              2659    IN      A       212.77.102.200
ns2.wp.pl.              2659    IN      A       153.19.102.182

;; Query time: 11 msec
;; SERVER: 80.72.32.60#53(80.72.32.60)
;; WHEN: Wed Mar 14 21:31:49 2012
;; MSG SIZE  rcvd: 136

graffi@dunwyn ~ $

#3  2012-03-15 07:40:06

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Witam. Mam problem. Otóż zleciłem konfigurację vpsa na debianie pod skrypt [b]Mailingowy[/b] i po wykonaniu zadania kontakt sie urwal. Wszystko fajnie tylko poczta dochodzi np. na wp.pl a [b]NIE DOCHODZI np. na o2.pl![/b][/quote]
Jak ja  lubie te [s]spamy[/s] reklamy :D

A na poważnie, to nie możesz zajrzeć do logów serwera SMTP, albo najlepiej zapuścić [b][url=http://www.debian-administration.org/articles/633]swaks[/url][/b]a, zeby zobaczyć, co jest grane?

Bo jeśli nie wiesz, dlaczego O2 odbija maile, to cały konfig domeny możesz o kant dooopy rozbić.

A O2 ma kilka całkiem skutecznych filtrów spamowych, przygotowanych na takie mailingi.
Między innymi SPF, graylisting, bardzo dokładne sprawdzanie DNS, i przede wszystkim limit maili z jednego źródła, nie przyjmie w ciągu 5  minut 50 maili z jednego adresu IP do różnych odbiorców.

Możesz też zapytać admina poczty O2, dlaczego twoje reklamy nie dochodzą do skrzynek pocztowych na jego serwerze. [img]http://ubuntu.pl/forum/images/smilies/icon_twisted.gif[/img]

Edyta:
Albo np poczytać ten wątek:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=182608

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-15 08:16:39)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#4  2012-03-15 18:29:18

pezet40 - Użytkownik

pezet40
Użytkownik

[b]Graffi[/b] dzieki no właśnie po twoim poście widać dokładnie że u mnie nie ma "ANSWER SECTION" czyli odpowiedzi od revdnsa. Dlatego podałem wszystkie rekordy i sie pytam co jeszcze moze odpowiadac za revdns i co ewentualnie poprawic...

[b]JacekAlex[/b] przecież piszę że "Polecenie w debianie "postqueue -p" mówi że mail NA TEST@O2.PL nie doszedł bo "No reverse DNS"" Wiec to sa te LOGI przeciez nie bede wklejal 30 linijek bledów jak te 3 slowa mowia same za siebie! Aha na zadnej liscie nie jestem (potrafie to sprawdzic a pozatym serwer jest nowy) i nie moge wyslac 1 maila a nie 50. Ale dzieki za linka poczytam...

#5  2012-03-15 18:58:33

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Pomiędzy tym, co zgłasza poczta O2 jako błąd, a co jest faktycznym błędem, czasami bywa zasadnicza róznica.

W dodatku Postfix też nie jest nieomylny.

Dlatego prosiłem, żebyś z konsoli serwera odpalił z palca swaksa, i wkleił loga swaksa.
Swaks jest do testowania połączeń SMTP, i daje dokładny powód, dla którego coś nie działa.

A Ty nawet nie wiesz, czy to O2 odrzuca połączenia, czy to Postfix coś pieprzy, badź ma coś wlanięte w konfiguracji.
Nie wiesz nawet czy wina jest u Ciebie, czy na Tlenie, czy z każdej strony cos jest nie tak, i sumarycznie odwala wiadomości.

A poczta O2 , jak ostatnio się tym interesowałem, np nie zamykała prawidłowo połączenia SMTP, i błąd  związany ze złą nazwą serwera w teście MX (adres Ip sie zgadzał, ale serwer pracował w 2 domenach, i mail z domeny2 miał w mxach serwer z nazwą domeny2, a zglaszał sie serwer z nazwą domeny1), odwalał pocztę jako SPF fail, chociaż ten test z SPF ma diabelnie mało wspólnego.

Dodajmy do tego gościa, który raz postawił CI  serwer, lepiej lub gorzej, a teraz nie ma z nim kontaktu, i masz rezultat.
Bo jakby to był administrator, co zna swoją robote, to przy kłopotach z pocztą O2  byś po prostu do niego zadzwonił, zamiast tłumaczyć, że logi Postfixa to a tamto, choc info w logach Postfixa w dużym stopniu zależy od konfiguracji samego Postfixa, i póki nie sprawdzisz innym narzędziem, czy mail z twojego serwera dochodzi na O2, nigdy nie dowiesz sie, czy to twój serwer trzeba poprawić, czy DNS trzeba poprawić, czy zrobić coś innego.

Bez swaksa w życiu nie dowiesz się na pewno, który serwer pieprzy głupoty, Twój czy tamten.

.....bledów jak te 3 slowa mowia same za siebie! Aha....[/quote]
A skąd wiesz, że te słowa odpowiadają prawdzie?

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-15 19:03:04)

#6  2012-03-15 19:23:53

pezet40 - Użytkownik

pezet40
Użytkownik

Jacckalex widzę że się znasz bardzo dobrze w temacie i dziękuję ci za pomoc ale tu mam kolejny dowód że chodzi o revdns... Proszę wejdź na tą stronę i zjedź na sam dół http://www.intodns.com/fiirma.pl do czerwonego wykrzyknika...  I proszę napisz czy to ja mam złe rekordy (podałem w temacie) czy Moj uslugodawca cos zle ustawil z PTR i revdns? Bo w google piszą ze teraz ciężko na o2.pl bez revdnsu...

Postfix mialby cos wlaniete jezeli maile DOCHODZĄ do wp.pl ? Dlatego szukam ciagle przyczyny w Reversie czy SPF...

Jaackalex pomógłbys mi sie z tym uporwać jak wyslalbym ci dane? Rzuciłbym na jakąś flaszkę... Czy jednak pisać do administratora o dokładne sprawdzenie revdns?

#7  2012-03-15 19:50:03

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

Reva ustawia ISP. Propagacja rDNS może trwać nawet i 72h (z doświadczenia przy ustawienia swoich revów).
Jeśli ustawili Ci wpis kilka dni temu a "świat" dalej nie łapie reva to znaczy że ISP coś spierdolił ;)
Nie wiem jak to teraz z O2 jest bo aktualnie nie mam możliwości sprawdzenia, ale rev nie jest niezbędny do poprawnego wysłania maila.
Na dniach pewnie będę stawiał jakąś testową maszynkę to "przez przypadek" zapomnę ustawić reva i potestuje.

LRU: #472938
[b]napisz do mnie:[/b] ola@mojmail.eu
[url=http://valhalla.org.pl]Hołmpejdż[/url] | [url=http://valhalla.org.pl/foto]Galerie[/url] | [url=http://valhalla.org.pl/tech]"Twórczość"[/url] || [url=http://img.munn.in]Free Image Hosting[/url]

#8  2012-03-15 20:25:44

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Kod:

swaks --from user@twoja.domena  --to login@tlen.pl -p 25

Wklej tu wynik takiego polecenia, z konsoli serwera VPS.
Wyślij na swoje koto mailowe na tlenie, jak nie masz, to sobie załóż.

[quote=winnetou].....
Nie wiem jak to teraz z O2 jest bo aktualnie nie mam możliwości sprawdzenia, ale rev nie jest niezbędny do poprawnego wysłania maila.
.......[/quote]
Nie musi wskazywać na domenę taką jak w MX, ale musi istnieć taki rekord.
Takie działanie zauważyłem zarówno w Spamassasinie, jak i w Spamdyke, również w łatce chkuser do Qmaila.

Na miejscu każdego Admina taki test bym włączył.

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-15 20:30:12)

#9  2012-03-16 08:53:31

pezet40 - Użytkownik

pezet40
Użytkownik

[b]Wynik do o2.pl[/b]

Kod:

root@prowebmaster1:~# swaks --from jakisemail@fiirma.pl --to prowebmaster@tlen.pl -p 25
=== Trying mx4.go2.pl:25...
=== Connected to mx4.go2.pl.
<** 554 Client address rejected: No reverse DNS for 91.198.137.103
 -> QUIT
*** Remote host closed connection unexpectedly.

[b]Wynik do wp.pl (do którego dochodzą maile)[/b]

Kod:

root@prowebmaster1:~# swaks --from jakisemail@fiirma.pl --to testtest@wp.pl -p 25
=== Trying mx.wp.pl:25...
=== Connected to mx.wp.pl.
<-  220 mx.wp.pl ESMTP
 -> EHLO prowebmaster1.serwerydlaciebie.pl
<-  250-mx.wp.pl
<-  250-PIPELINING
<-  250-STARTTLS
<-  250-SIZE
<-  250-X-RCPTLIMIT 100
<-  250 8BITMIME
 -> MAIL FROM:<jakisemail@fiirma.pl>
<-  250 ok
 -> RCPT TO:<testtest@wp.pl>
<-  250 ok
 -> DATA
<-  354 go ahead
 -> Date: Fri, 16 Mar 2012 08:46:24 +0100
 -> To: testtest@wp.pl
 -> From: jakisemail@fiirma.pl
 -> Subject: test Fri, 16 Mar 2012 08:46:24 +0100
 -> X-Mailer: swaks v20100211.0 jetmore.org/john/code/swaks/
 ->
 -> This is a test mailing
 ->
 -> .
<-  250 ok 1331883986 qp 27517
 -> QUIT
<-  221 mx.wp.pl
=== Connection closed with remote host.

Ja w ogole tej domeny fiirma.pl nie mam w zadnym pliku w zadnej linijce skonfigurowanej na vpsie gdyz zakupilem ją po konfiguracji vpsa... W skrypcie do mailingu mam pole "OD" i nawet jak wpisze donaldtusk@premier.gov.pl do mojemail@wp.pl to email dochodzi i wyglada jakby od niego :)... Czyli co pisac do admina z tym revdns?

#10  2012-03-16 11:06:15

bobycob - Członek z Ramienia

bobycob
Członek z Ramienia

wyślij mu to co wpisał ci grafi w odpowiedzi, i poproś aby sprawdził  czy na pewno ustawił ten revdns - bo coś nie bardzo działa ;)

#11  2012-03-16 11:47:16

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Nareszcie ;)

Teraz przynajmniej widać, ze twój Postfix zasługuje na amnestię. ;)

Skontaktuj się z adminem serwerowni, w sprawie rev-dnsa w końcu kasę bierze nie za fakturę, tylko za support również.

Co do wyniku z wp i z tlena, dla mnie najbardziej miarodajne są wyniki z gmaila (w kontekście własnego serwera, i jego poprawności).

Jeśli musisz sam ustawiać PTR w domenie, to jest do zrobienia, ale musi być skonsultowane z pomocą techniczną ISP.
Jak jakiś sprobujesz ustawić, to najpierw zapytaj tam o weryfikację.
W strefie spróbuj ustawić PTR na swoją domenę tak:
http://www.tech-recipes.com/rx/307/dnsbind-resource-record-ptr-reverse-lookup-record/

A jak kiedyś będzie przypal z wysylaniem na jakiś serwer, to najpierw bierzesz swaksa, i porównujesz jego wynik z logami postfixa, a dopiero później zawracasz gitarę.

Wszystkie serwery SMTP i wszystkie systemy operacyjne co jakiś czas przechodzą aktualizację, i zawsze moze sę coś zwalić po drodze, u każdego.
Właśnie dlatego potrzeba niezależnego narzędzia, które zweryfikuje działanie własnego serwera, i pozwoli ocenić, która strona połączenia ma jakiś błąd.

Co do tlena, to niedawno mój serwer przestal odbierać pocztę z tlenu, bo cała klasa adresów IP tlena trafiła na tą listę RBL:

Kod:

dnsbl-2.uceprotect.net

Dlatego mam porobione konta i skrypty na bazie swaksa, które sprawdzają codziennie komunikację w obie strony, między moim serwerem, a interią, wp, tlenem, onetem i gmailem.

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-16 11:55:13)

#12  2012-03-30 20:47:38

pezet40 - Użytkownik

pezet40
Użytkownik

No ostatecznie zawiódł mój dostawca od hostingu! Źle skonfigurowal revdns dla mojej domeny. Ale mam jeszcze pytanko... Otóż jeżeli wysyłamy przez SMTP to wszystkie limity wysyłki dotyczą serwera gdzie znajduje sie dane konto SMTP prawda? Dla przykładu:
Mam sobie konto Smtp na gmailu który ma limit 500 maili wysłanych na godzinę! Następnie mam sobie konto hostingowe na którym postawiłem skrypt do wysyłania maili i to konto hostingowe ma limit 300 wysłanych wiadomości na godzinę! Zaczynam mailing i definiuje wysylke przez smtp z gmaila i teraz pytanie
1. Czy jak wysyłam przez smtp gmaila to czy tyczy sie mnie ten limit 300 wyslanych maili na godzine na serwerze?
2. Co sadzicie o wysyłaniu mailingu przez 30 roznych darmowych kont smtp? np. po 500 na godzine maili z kazdego konta smtp aby nie przekroczyc limitow? Po co, Po to że dla darmowych kont smtp chyba nie trzeba by było tworzyć vpsów, revdnsów tylko zwykly serwer www a w przypadku bana czy filtra zmienialibysmy tylko konto smtp dobrze mowie? Czy jeszcze w grę wchodzi adres IP który w tym wypadku zawsze jest ten sam?

Do czego zmierzam? Otóż Chcąc sprzedawać mailingi na Allegro będę słał dużo i często. Wpadniecie w filtr czy w jakis ban od razu daje mi na starcie strątę 200zł (konfiguracja vpsa 150zł + abonament za vpsa 50zł) no chybaże dokupię drugi adres IP za 10zł to chyba jak druga szansa prawda? Bo wiecej sie nie da! No wiec reasumujac chcialbym wysylac mailingi tak ze w przypadku bana czy filtra zmieniam coś w parę minut i śle dalej bo aktualnie musiałbym stawiać nowego vpsa co zajmuje 2-3dni! Czy takie rzeczy możliwe tylko w przypadku posiadania dużej liczby adresów IP?

Bo z tego czytałem to wysyłanie bezpieczne to wysyłanie maila co 3 sekundy czyli 1200 na godzinę i 26000 na dobę mi przydałby mi się 5x tyle... bo taką mam bazę... Czyli może postawienie 5 vpsów i słanie z nich z taka predkoscia? :D

#13  2012-03-30 22:48:24

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Każdy serwer, który wysyła, odbiera, lub przekazuje pocztę, ma możliwość limitowania liczby przesyłek.

Da się to zrobić zarówno na samym serwerze, jak i np na każdym normalnym firewallu.
I zazwyczaj jest to zrobione ;)

Generalnie znam ze dwóch Ludzi, którzy mieli taką działalność, i zazwyczaj po dwóch miesiącach z tych firm ślad nie został, bo trafili w tym czasie na listy RBL, i mogli sobie wysyłać tylko po localhoście. ;)

Gdybyś zaczął słać reklamy  na serwer, którym ja się opiekuję, to na dzień dobry większość reklam jest oznaczana jako spam w spamassassinie (bez zadnych specjalnym gimnastyk dostają 4,5 - 5.* punktów), a po tygodniu intensywnego spamowania zapomniałbym o Twoim istnieniu raz na zawsze, bez względu na to, czy postawisz 5 - czy 500 VPS'ów.

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-30 22:53:07)

Stopka forum