Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam stara karte 6150LE i myślałem że nikt tych sterów już aktualizował nie będzie. A wczoraj na stronie zauważyłem że jest nowa paczka. Instaluje skryptem NVIDII.
6150 LE łapie się na sterowniki z serii 304.xx, one jeszcze długo będą aktualizowane (głównie dodawanie obsługi nowych wydań kernela i Xorga, może jakieś poprawki bezpieczeństwa). W każdym razie nie chodziło o aktualizację sterowników, tylko o aktualizację pakietów z repo Debiana. Jak instalujesz sterowniki zewnętrznym skryptem, nadpisujesz pliki pochodzące z pakietów Debiana, przy aktualizacji tych pakietów z repo pliki ponownie są nadpisywane i w tym momencie pada akceleracja, żeby wróciła trzeba przeinstalować sterowniki. Można to obejść w ten sposób: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=192566#p192566 lub po prostu używać sterowników z repo (mniej zachodu z nimi, wystarczy raz zainstalować i tyle).
Ja mam dwa problemy.
Xbmc na telewizorze.
Nvidia, twinview, 1280x1024 i 1280x720.
Znalazłem i dostosowałem dwa rozwiązania, które jednakże mają wady...
1. Jak uruchomię na monitorze, wyślę na telewizor i zrobię fullscreen, to xbmc wraca na monitor (czyli, na tv trzeba oglądać w oknie).
2. Gdy za pomocą sprytnego skryptu (nie mojego oczywiście...) uruchomię xbmc full na telewizorze to niezbyt ze "stanowiska komputerowego" widzę telewizor...
O ile uruchomienie filmu z dysku nie jest specjalnie kłopotliwe, to iplex, tvp itp. nie jest komfortowe.
Chciałbym za pomocą pierwszej opcji osiągnąć fullscreen na telewizorze.
Mplayer, smplayer nie robią z tym problemu.
Problem drugi, to lekki tearing, taka sobie kreska pozioma, pojawiająca się czasem...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00102 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.217.132.107' WHERE u.id=1 |
0.00072 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.217.132.107', 1732377383) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732377083 |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22756 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00276 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22756 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00088 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22756 |
Total query time: 0.00657 s |