Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Mam kolegę, który dopiero obcuję z Linuksem. Na razie ma Xubuntu, ale myślę o Debianowaniu go (ofc. skonfiguruje mu go). Problem jest w Wine. Jako świeżo upieczony Windowsiarz :P pewnie przydałaby mu się najnowsza wersja Wine. Jedyną jaką dostałem pod Debiana to 1.6-rc5. Czy ma ktoś repozytorium w miarę aktualizowane z nowszymi wersjami Wine?
Fervi
Myślałem o Debianowaniu go, a tych paczek nie zainstaluje (być może ta druga, ale z PPA Wine nie pójdzie)
Fervi
PS. Trudno, przeżyje na Wine 1.6 :P
Ostatnio edytowany przez fervi (2013-08-31 23:27:56)
[quote=fervi]Myślałem o Debianowaniu go, a tych paczek nie zainstaluje (być może ta druga, ale z PPA Wine nie pójdzie)
Fervi
PS. Trudno, przeżyje na Wine 1.6 :P[/quote]
Tak z ciekawości, dlaczego sie nie zainstaluje?
I już nawet nie pytam po co konkretnie taka wersja Wine ;)
Im nowsza wersja tym lepiej - to wiadomo
A najnowsza wersja (z repozytorium Liquorix) to 1.6-rc5
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
wine1.6 : Wymaga: wine1.6-amd64 (= 1.6-0ubuntu1~ppa3) ale nie zostanie zainstalowany
Wymaga: wine1.6-i386 (= 1.6-0ubuntu1~ppa3)
Poleca: gnome-exe-thumbnailer ale nie da się go zainstalować lub
kde-runtime ale nie zostanie zainstalowany
Poleca: ttf-mscorefonts-installer ale nie da się go zainstalować
E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
wine1.6-i386:i386 : Wymaga: libgphoto2-6:i386 (>= 2.4.10.1) ale nie da się go zainstalować
Wymaga: libgphoto2-port10:i386 (>= 2.5.2) ale nie da się go zainstalować
Wymaga: libpulse0:i386 (>= 1:0.99.1) ale 4.0-6 ma zostać zainstalowany
Wymaga: wine1.6:any:i386 (= 1.6-0ubuntu1~ppa3)
Poleca: libasound2-plugins:i386 ale nie zostanie zainstalowany
Poleca: libgif4:i386 ale nie zostanie zainstalowany
Poleca: wine-gecko2.21:i386 ale nie zostanie zainstalowany
Poleca: wine-mono0.0.8:i386
Oczywiście jeśli ktoś chce, może rozpakować paczkę, pozmieniać zależności i spakować z powrotem, ale to lekka katorga
Fervi
W normalnym Ubuntu też nie ma tych wersji, więc sprawa jest identyczna.
PS Chyba jakiś kretyn pakował z takimi zależnościami.
[quote=yossarian]W normalnym Ubuntu też nie ma tych wersji, więc sprawa jest identyczna.
PS Chyba jakiś kretyn pakował z takimi zależnościami.[/quote]
W Gentusiu jest [url=http://gpo.zugaina.org/app-emulation/wine]większy wybór[/url]. ;)
[quote=fervi]Oczywiście jeśli ktoś chce, może rozpakować paczkę, pozmieniać zależności i spakować z powrotem, ale to lekka katorga[/quote]
Niekoniecznie, jak wymaga jakieś konkretnej wersji takiej, czy innej biblioteki,
to wcale nie musi zaakceptować wersji obecnej w systemie.
Jeśli człowiek chce być pewny, że będzie pasować do lokalnych zależności,
to raczej kompilacja się kłania.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-09-01 01:08:07)
Mi akurat nie potrzebne.
Mam jakieś stare Wine, potrzebne tylko do wtyczki Calibre, ściągającej DRM Amazonu.
A chodziło mi o to, że w Ubuntu trzeba dodawać dodatkowe repozytoria, żeby to zainstalować. Tak samo powinno zadziałać w Debianie.
Tylko jaki sens dodawać repo takich partaczy do normalnego systemu ;)
Instalujesz jakiś program a zaraz mam wymienione pół systemu.
Sprawa wersji wine została załatwiona przez playonlinux.
Tylko trzeba nauczyć się go obsługiwać a nie tylko bazować na tym co ma w klikalnym repertuarze.
Teoretycznie tak, jednak Playonlinux nie trzyma się struktury katalogów Linuxa
(z której w znacznym stopniu wynika bezpieczeństwo i stabilność systemu).
Rozwiązuje w ten sposób problem wersji Wine w jedyny możliwy sposób,
ale w sposób charakterystyczny raczej dla Windows 98/Me/Xp, ze wszystkimi tego potencjalnymi konsekwencjami.
Natomiast nowe Wine 1.7 ma korzystać z direct3d (Mesa), dzięki czemu na niektórych (Intel, Nouveau) sterach można odpalić DirectX11 z akceleracją na poziomie sterownika GPU, opcja niedostępna w Windows Xp.
Sznurek: http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=mesa_gallium3d_d3d11&num=1
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Linux_otrzyma_natywna_implementacje_DX11-31042.html
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-09-01 09:10:00)
[quote=Jacekalex]Teoretycznie tak, jednak Playonlinux nie trzyma się struktury katalogów Linuxa
(z której w znacznym stopniu wynika bezpieczeństwo i stabilność systemu).
Rozwiązuje w ten sposób problem wersji Wine w jedyny możliwy sposób,
ale w sposób charakterystyczny raczej dla Windows 98/Me/Xp, ze wszystkimi tego potencjalnymi konsekwencjami.
Natomiast nowe Wine 1.7 ma korzystać z direct3d (Mesa), dzięki czemu na niektórych (Intel, Nouveau) sterach można odpalić DirectX11 z akceleracją na poziomie sterownika GPU, opcja niedostępna w Windows Xp.
Sznurek: http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=mesa_gallium3d_d3d11&num=1
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Linux_otrzyma_natywna_implementacje_DX11-31042.html
Pozdro
;-)[/quote]
Kur ... co on w końcu otrzyma? Ostatnio się dowiedziałem, że miało to być DX9, a teraz DX11. Zresztą prędzej uwierzę w DX9, bo implementacji DX11 w Wine prawie nie ma
Fervi
167
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:38:50)
a tak w ogóle czemu nie robią wine amd64. Rozwiązanie Multiarch nie bardzo mi poasuje...
[quote=Yampress]a tak w ogóle czemu nie robią wine amd64. Rozwiązanie Multiarch nie bardzo mi poasuje...[/quote]
Świat Windowsa utknął na 32-bitach i na tym się koncentrują deweloperzy WINE.
O architekturach wiem tyle co na Wikipedii można przeczytać. Więc się zapyta. Mam Debiana amd64. Czy to znaczy, że wszytko co instaluję z oficjalnego repozytorium jest już przeportowane i każda aplikacja, pakiet jest 64-bitowy?
[quote=drelbrown]O architekturach wiem tyle co na Wikipedii można przeczytać. Więc się zapyta. Mam Debiana amd64. Czy to znaczy, że wszytko co instaluję z oficjalnego repozytorium jest już przeportowane i każda aplikacja, pakiet jest 64-bitowy?[/quote]
Żeby daleko nie szukać, Wine jest 32-bitowe ;)
Zobacz wyniki:
dpkg --print-foreign-architectures aptitude search ~rforeign~i
[quote=yossarian][quote=drelbrown]O architekturach wiem tyle co na Wikipedii można przeczytać. Więc się zapyta. Mam Debiana amd64. Czy to znaczy, że wszytko co instaluję z oficjalnego repozytorium jest już przeportowane i każda aplikacja, pakiet jest 64-bitowy?[/quote]
Żeby daleko nie szukać, Wine jest 32-bitowe ;)
Zobacz wyniki:
dpkg --print-foreign-architectures aptitude search ~rforeign~i
[/quote]
Nie do końca :P Żeby zainstalować Wine pod 64-bity (z Debiana) trzeba dodać repozytorium 32-bitowe (multiarch) inaczej się nie zainstaluje.
Niemniej w teorii Wine ma wersję 64-bitową
fervi@ThunderStorm:~/.wine/drive_c$ ls
Program Files Program Files (x86) users windows
I uruchamia aplikacje 64-bitowe, tylko chyba Wine 64-bitowe instaluje biblioteki też 32 bitowe
Fervi
@fervi:
[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Wine_(software)#64-bit_applications[/url]
[quote=fervi]Nie do końca :P Żeby zainstalować Wine pod 64-bity (z Debiana) trzeba dodać repozytorium 32-bitowe (multiarch) inaczej się nie zainstaluje.[/quote]
A wine w x86-64 nie jest przypadkiem skompilowane na obie architektury?
Bo u mnie, w Gentusiu:
-rwxr-xr-x. 1 root root 12413 2013-02-06 /usr/bin/wine -rwxr-xr-x. 1 root root 1061825 2013-02-06 /usr/bin/wine64
I to jest stara wersja 1.4.1, więc chyba to wykonalne. ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-09-01 20:42:47)
[quote=Jacekalex][quote=fervi]Nie do końca :P Żeby zainstalować Wine pod 64-bity (z Debiana) trzeba dodać repozytorium 32-bitowe (multiarch) inaczej się nie zainstaluje.[/quote]
A wine w x86-64 nie jest przypadkiem skompilowane na obie architektury?
Bo u mnie, w Gentusiu:
-rwxr-xr-x. 1 root root 12413 2013-02-06 /usr/bin/wine -rwxr-xr-x. 1 root root 1061825 2013-02-06 /usr/bin/wine64
I to jest stara wersja 1.4.1, więc chyba to wykonalne. ;)[/quote]
Nie chcę skłamać, bo dawno temu instalowałem Wine 1.4 pod Debianem :P Ale chyba podczas instalacji czy po wyskakiwało okienko z xmessage i komendami jakie trzeba wykonać, by mieć Wine
Osobiście polecam Wine 1.6-rc5 z repozytorium liquorix, jeśli ktoś chce mieć większe możliwości :P
Fervi
http://wiki.winehq.org/Wine64
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.176.228' WHERE u.id=1 |
0.00072 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.176.228', 1732902307) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732902007 |
0.00204 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.14.132.178' |
0.00084 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.63' |
0.00066 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24172 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00246 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24172 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00108 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24172 |
Total query time: 0.00953 s |