Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wątek tylko z ciekawości, bo działa.
...
Dlaczego ww drukarka śmiga jak burza na sterownikach foo2zjs, natomiast ani drgnie na sterach hpcups ??
Pierwsza opcja:
Mam pakiety: printer-driver-hpcups; hplip; printer-driver-postscript-hp
i na tych ustawieniach drukarka śpi. Ładnie z automatu ładuje sterownik, ale nie rusza.
Druga opcja:
Instalujemy sterownik foo2zjs ze strony: http://foo2zjs.rkkda.com/
Drukarka uparcie milczy. Drukarka uparcie wybiera sterownik hpcups, nawet pomimo ręcznego podania ścieżki do pliku PPD z foo2zjs.
Trzecia opcja:
Wywalamy wszystkie trzy pakiety z pierwszej opcji, konfigurujemy drukarkę na nowo. Śmiga jak burza.
Pytanie z kobiecej ciekawości: funkcjonalność sterowników CUPS-a już dawno miała być pełna. Jak widzę jeszcze daleko nie.
Chyba, że coś nie wiem, dlatego pytam :)
Niedawno uruchamiałem :)
Tu jest chyba problem z firmware albo nie jest ściągane albo nie kopiuje się tam gdzie trzeba.
Aż tak dokladnie tego nie prześwietlałem bo nie było czasu na to.( nie moja drukarka)
P.S.Tych pakietów nie trzeba wywalać.
[quote=ilin]P.S.Tych pakietów nie trzeba wywalać.[/quote]
Trzeba - patrz opcja druga.
Liczyłem, że to Ty będziesz :)
Ja nie wywalałem :)
I zadziałała.
Trzeba było kompa zrestartować.
Jeśli będzie trzeba to mogę takowa pożyczyć i obadać dokładnie jak się sprawy maja.
EDIT:) Ja chyba z foo2zjs wydłubałem firmware i wrzuciłem do /lib/firware
mam 1020 z tej 'nakładki' ghostscriptowej korzystałem jak nie było jeszcze pluginu od hp
ogólnie to się sama nie konfiguruje do końca, trzeba za pierwszym razem uruchomić
program 'hp-plugin' i go dociągnąć, potem drukuje
moim zdaniem wydruk jest lepszy niz na nakladce, choć już dawno z niej nie korzystałem
[quote=ilin]Ja nie wywalałem :)
I zadziałała.
Trzeba było kompa zrestartować.[/quote]
Ha, ja zrestartowałem tylko CUPS-a
[quote=ilin]Jeśli będzie trzeba to mogę takowa pożyczyć i obadać dokładnie jak się sprawy maja.[/quote]
eee, nie ma sensu :)
[quote=ilin]EDIT:) Ja chyba z foo2zjs wydłubałem firmware i wrzuciłem do /lib/firware[/quote]
Spryciarz :)
HP 1018 i 1020 to drukarki typu "gniotsa-nie łamiotsa". Dobry wół roboczy i na dokładkę tania w eksploatacji
Dzięki wszystkim za uwagę :)
Mi się w końcu udało ustawić HP LaserJet M1005 pod debianem. Nie wiedzieć czemu na hpcups 3.12.6 drukarka nie drukowała w ogole. Zrobiłem upgrade i śmiga. Jeszcze tylko przydała by się informacja kto drukuje w danej chwili (w sumie jest, ale user wyświetla się jako unkown).
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00101 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.129.241' WHERE u.id=1 |
0.00089 | UPDATE punbb_online SET logged=1732362121 WHERE ident='18.191.129.241' |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732361821 |
0.00075 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25232 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00199 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25232 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00093 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25232 |
Total query time: 0.00632 s |