Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dzien dobry,
Czy ktos z Was wyprobowal, uzywa(l) lub ma zamiar ? [url=https://packages.debian.org/search?keywords=luakit&searchon=names&suite=all§ion=all&sourceid=mozilla-search]LUAKIT[/url]
Ostatnio edytowany przez darius (2014-04-07 17:15:16)
Nie używałem, ale wygląda na porzuconą przez autora.
Nikt nie zwocil na to uwagi. Tylko patriotyczni portugalczycy uzywaja ale nie duzo ich znam. Poniewaz midori nie zdalo u mnie egzaminu, wiec interesuje sie innym nawigatorem. Iceweasel dziala mi na nerwy, mimo, ze mozna "wstawic" vimperator.
Używałem, szybka - dość minimalistyczne podejście do tematu przeglądania stron, przegladarka w sam raz do awesome, i3 lub openboxa.
Przetestuj qupzilla - też szybka ale wygodniejsza (przynajmniej dl mnie) od luakit.
@mati75 mam wersje Wheezy wiec to widzialem ale jeszcze nie instalowalem [url=http://mason-larobina.github.io/luakit/news/luakit-2012.09.13.html]nawet jest jeden Polak w shortlog[/url]
Chcialem "uslyszec" opinie uzytkownikow i jednoczesnie (jak mowi jacekz) dowiedziec sie i ewentualnie przetestowac inne. :)
Przyczepię się, wyszukiwarka czy przeglądarka?
[quote="jacekz"]Przetestuj qupzilla - też szybka ale wygodniejsza (przynajmniej dl mnie) od luakit.[/quote]
nie polecam, mi chkrootkit dziwne rzeczy wykrywał jak była uruchomiona (zresztą nie tylko mi)
http://www.debian.pl/threads/29641-Lekka-i-funkcjonalna-przegl%C4%85darka-na-stary-sprz%C4%99t/page3 -->post 24 i 25
Hello_world => cos typu IE, Safari, Opera, Firefox, Iceweasel, Chromium, tylko lekka, latwa, przyjemna i szybka.
Czyli qupzilla tez nie radzicie. O.K.
ja z lekkich proponuję jednak midori (ale tą najnowszą) jest ok - wszystko masz, kontrola ciastek, blokowanie wykonywania skryptów, adblok, poprawę pisowni..jak na lekką przeglądarkę spokojnie wystarcza i doskonale się sprawdza w moim przypadku..
z cięższych ja używam jednak fajerfoxa na co dzień (iceweasela dokładnie), miałem tego najnowszego 30, ale bezczelne wycieki pamięci miałem (po godzinie użytkowania zajmowała mi połowę zasobów z kilkoma zakładkami) i zrzuciłem się jak zwykle na starą dobrą esrkę (24) śmiga jak ta lala...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-06 16:21:17)
Dobra menel, zostane na midori az do calkowitego opanowania tej przegladarki, poniewaz nie ma duzo mozliwosci. w3m mnie meczy.
w3m to jest dla prawdziwych masochistów daj spokój...;)
@menel
Trochę zmartwiło mnie to co napisałeś o qupzilli, zastanawiam się tylko na ile jest to sprawa poważna. Badałeś dalej ruch od/do tej przeglądarki?
Ech... :/
Po wielu bojach z browserami, ta zaoferowała mi najlepszy kompromis pomiedzy wygodą, szybkością i poprawnoscia działania. Wolałbym nie wyrzucać jej z systemu...
ja ją usunąłem po tym zdarzeniu i już nigdy nie wróciła do łask..z tym, że to było prawie pół roku temu...zarzuć [url=https://packages.debian.org/pl/squeeze/chkrootkit]chkrootkita[/url] przy włączonej i zobacz czy wyjdzie coś niepokojącego. Jak wyjdzie to raczej nie ma co badać głębiej co robi... u mnie takie coś z góry jest spalone, nawet jeżeli to tylko podejrzenia...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-06 20:23:49)
Wynik chkrootkita: http://pastie.org/private/o5jf6wamr5sv2tiegckew
Moje niewprawne oko nie widzi tam nic o qupzilli (albo innych zagrożeń)
Ktoś zerknie...
nie no log jak najbardziej w porządku, możesz jeszcze przelecieć rkhunterem dla pewności (coś tam nie spodobało się rkhunterowi i chkrootkitowi u mnie wtedy) z tym, że nie miałem z repo debianowego paczki tylko ze strony producenta
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-06 22:09:33)
Wyniki tych narzędzi bardzo często są niepoprawne i rzadko jest jakiś rzeczywisty powód by się nimi przejmować.
W logu rkhuntera nadal nic o qupzilli. Opis projektu na githubie tez raczej budzi zaufanie.
Chyba qupzilla zostanie. Mam nadzieje że za miesiąc nie przeczytam o niej w niebezpieczniku :/
Oftop:
@menel
Właściwie to rkhunter pokazał dwa (+trzy) ostrzeżenia, przejąć sie tym?:
Warning: The command '/usr/bin/unhide.rb' has been replaced by a script: /usr/bin/unhide.rb: Ruby script, ASCII text Warning: The command '/sbin/chkconfig' has been replaced by a script: /sbin/chkconfig: Perl script, ASCII text executable . . Warning: Hidden directory found: '/etc/.java' Warning: Hidden directory found: '/bin/.gnome-desktop' Warning: Hidden directory found: '/usr/sbin/.gnome-desktop'
@yossarian
Czyli co? Nic nie robić?
Jak w sensowny sposób przebadać system?
Ostatnio edytowany przez jacekz (2014-04-06 22:21:04)
https://wiki.debian.org/WebBrowsers
Czasem to sa falszywe alarmy.
A w jakich jezykach mozna uzywac te dwie przegladarki ? Luakit i qupzilla.
ÉDIT : Dzieki Yam, wszystkie wyprobowane !
Ostatnio edytowany przez darius (2014-04-06 22:34:10)
[quote=jacekz]@yossarian
Czyli co? Nic nie robić?
Jak w sensowny sposób przebadać system?[/quote]
Sprawdzić czy w ogóle jest temat bo takie coś bez żadnych konkretów:
[quote=Yampres]Mój kolega ostatnio zauważył, że podczas używania internetu qupzilla robi coś dziwnego.
4 days ago [14:26:19] ANONIM:
zauważyłem, że jak ta qupzilla jest włączona to coś z internetu ciągnie[/quote]
[/quote]
to zwykłe pierdoły, jakich pełno w internetach.
„Ktoś zauważył”, „coś dziwnego” etc.
[b]yossarian[/b] zgoda ale akurat też miałem wtedy ceregiele jakieś z tą przeglądarką jak [b]Yampress[/b] to pisał...
[b]jacekz[/b] tam masz wszystko ok d javy zawsze się pruje, jak nie ma nic niepokojącego w [b]Performing check for backdoor ports[/b] to jest ok...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-06 22:44:25)
„ceregiele“ — kolejne słowo do kolekcji.
A jakieś konkrety?
no logów już nie mam, bo to dawno ale coś na portach wisiało..
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-06 22:45:00)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00118 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.227.209.214' WHERE u.id=1 |
0.00061 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.227.209.214', 1732873327) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732873027 |
0.00050 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25552 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00189 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25552 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25552 |
Total query time: 0.00565 s |