Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej
Otóż mam skrypt w .conkyrc żeby wyświetlał mi zużycie poszczególnych rdzeniów mojego procesora, problem w tym, że mam cztero-rdzeniowy procesor i tak z ciekawości dodałem piątry rdzeń do tego skryptu i też wyświetla mi zużycie i wszystko tak jak w poprzednich... nie wiem o co chodzi skoro mam tylko 4 rdzenie.Niżej zamieszczam skrypt i jak ktoś będzie wiedział to jestem ciekaw o co tu chodzi :)
CPU0: ${freq cpu0}MHz Użycie: ${cpu cpu0}% Load (1min): ${loadavg 1} Load (15min): ${loadavg 3} ${cpugraph cpu0} CPU1: ${freq cpu1}MHz Użycie: ${cpu cpu1}% Load (1min): ${loadavg 1} Load (15min): ${loadavg 3} ${cpugraph cpu1} $stippled_hr CPU2: ${freq cpu2}MHz Użycie: ${cpu cpu2}% Load (1min): ${loadavg 1} Load (15min): ${loadavg 3} ${cpugraph cpu2} $stippled_hr CPU3: ${freq cpu3}MHz Użycie: ${cpu cpu3}% Load (1min): ${loadavg 1} Load (15min): ${loadavg 3} ${cpugraph cpu3} $stippled_hr CPU4: ${freq cpu4}MHz Użycie: ${cpu cpu4}% Load (1min): ${loadavg 1} Load (15min): ${loadavg 3} ${cpugraph cpu4}
Ostatnio edytowany przez al1as (2014-08-25 13:26:07)
cat /proc/cpuinfo | grep processor | wc -l
to Ci powie ile Twój linux uważa, że masz procesorów
Rdzenie:
grep 'cpu cores' /proc/cpuinfo |uniq
Wątki:
grep siblings /proc/cpuinfo |uniq
@yossarian - obydwa polecenia pokazują liczbę 4
Więc dlaczego pokazuje 5 rdzeni w conky ? które są te prawdziwe ?
O to już zapytaj Conky ;)
System widzi tyle ile jest i tu nie ma miejsca na dowolność.
A co wyprawia Conky to już inna para kaloszy. Musiałbyś przejrzeć dokumentację Conky i tam poszukać przyczyny.
[quote=morfik]Z tego co pamiętam to chyba proc 0 i 1 to to samo. Ja używam numerowania rdzeni od 1.[/quote]
W Conky może i tak. W systemie to nie to samo.
Okej to ja tu poniżej zamieszczam mój cały config conky, jeśli coś znajdziecie nieprawidłowego to spoko
background yes use_xft yes xftfont Monospace Italic:size=7 xftalpha 0.5 update_interval 1.0 total_run_times 0 own_window yes own_window_type override own_window_transparent yes own_window_hints undecorated,below,skip_taskbar,skip_pager double_buffer yes minimum_size 200 5 maximum_width 247 draw_shades no draw_outline no draw_borders no draw_graph_borders no default_color white default_shade_color red default_outline_color green alignment top_right gap_x 12 gap_y 40 no_buffers yes uppercase no cpu_avg_samples 2 override_utf8_locale yes background yes use_xft yes xftfont Monospace Italic:size=7 xftalpha 0.5 update_interval 1.0 total_run_times 0 own_window yes own_window_type override own_window_transparent yes own_window_hints undecorated,below,skip_taskbar,skip_pager double_buffer yes minimum_size 200 5 maximum_width 247 draw_shades no draw_outline no TEXT $stippled_hr $alignc${color orange}SYSTEM$color $stippled_hr Debian testing/jessie ${exec whoami}@$nodename - $sysname $kernel ($machine) $stippled_hr Uptime: $uptime Data: ${time %a,}${time %e %m %G}, ${time %H:%M:%S} $stippled_hr $alignc${color orange}PROCESOR$color $stippled_hr CPU0: ${freq cpu0}MHz Użycie: ${cpu cpu0}% Load (1min): ${loadavg 1} Load (15min): ${loadavg 3} ${cpugraph cpu0} CPU1: ${freq cpu1}MHz Użycie: ${cpu cpu1}% Load (1min): ${loadavg 1} Load (15min): ${loadavg 3} ${cpugraph cpu1} $stippled_hr CPU2: ${freq cpu2}MHz Użycie: ${cpu cpu2}% Load (1min): ${loadavg 1} Load (15min): ${loadavg 3} ${cpugraph cpu2} $stippled_hr CPU3: ${freq cpu3}MHz Użycie: ${cpu cpu3}% Load (1min): ${loadavg 1} Load (15min): ${loadavg 3} ${cpugraph cpu3} $stippled_hr CPU4: ${freq cpu4}MHz Użycie: ${cpu cpu4}% Load (1min): ${loadavg 1} Load (15min): ${loadavg 3} ${cpugraph cpu4} $stippled_hr $alignc${color orange}DYSKI$color $stippled_hr / ${fs_used /} / ${fs_size /} $alignr Wolne: ${fs_free$ ${fs_bar /} /home ${fs_used /home} / ${fs_size /home} $alignr Wolne: $$ ${fs_bar /home} $alignc${color orange}INTERNET $alignc(IP: ${execi 500 wget -O - http://ip.tupeux.com | tail})$col$ $stippled_hr DL: ${downspeedf eth0} | 526kB/s ${alignr}UL: ${upspeedf eth0} | 72$ ${downspeedgraph eth0 30,100 ff0000 ff0000}${alignr}${upspeedgraph $ Razem: ${totaldown eth0}${alignr}Razem: ${totalup eth0} $stippled_hr
tutaj masz wyjaśnienie:
[url]http://unix.stackexchange.com/questions/59795/how-cpu-works-in-conky[/url]
okazuje się, że conky liczy rdzenie od 1 a nie od 0, a cpu0 jest średnią obciążenia dla wszystkich rdzeni
Ostatnio edytowany przez ramsi1986 (2014-08-27 19:15:57)
Dzięki ramsi, dobrze wiedzieć :)
[quote=morfik]Średnie obciążenie? Tzn. jak jeden procek ma 100% a drugi 0%, to cpu0 wskaże 50%?[/quote]
Tada !!! Z matematyki zasłużyłeś na solidne 3+ :)
Ostatnio edytowany przez ramsi1986 (2014-08-28 15:26:42)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00087 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.138.118.194' WHERE u.id=1 |
0.00066 | UPDATE punbb_online SET logged=1732376104 WHERE ident='3.138.118.194' |
0.00047 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732375804 |
0.00075 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26308 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00262 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26308 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00076 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26308 |
Total query time: 0.0063 s |