Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, postawilem dzis swiezego debiana + xfce problem polega na tym, ze nie moge zmniejszyc jasnosci, jest chyba na maxa, gdy naciskam klawisze funkcyjne to pojawia sie okno i teoretycznie pasek sie przesuwa ale jasnosc sie nie zmienia, to samo gdy zmieniam w xfce4-power-manager nic sie nie dzieje, denerwuje mnie to bo oczy juz mnie bola,
po wpisaniu
ls /sys/class/backlight/
pojawia sie
acpi_video0 intel_backlight
a po wpisaniu
cat /sys/class/backlight/acpi_video0/max_brightness
9
sory za brak polskich znakow ale mam inny uklad klawiatury, pozdrawiam
Miałem podobny problem w świeżo zakupionym laptopie i rozwiązałem tak:
1. Edytowałem /etc/default/grub
2. Do linii dodałem taki zapis
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="acpi_backlight=vendor drm.vblankoffdelay=1"
3. Wykonałem:
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Ale ty masz Debiana, więc zrobisz:
update-grub
Jeśli masz kartę graficzną Intela, powinno pomóc.
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2014-08-28 21:37:05)
Napisz w ogóle jaki masz sprzęt i jaki system.
Możesz sprawdzić to:
http://dug.net.pl/tekst/294/problem_ze_zmiana_ustawien_jasnosci_ekranu_%28kernel_%3E3_16%29/
Z wartością 0 i 1.
Przydałaby się wyniki, żeby określić który ze sterowników działa:
ls /sys/class/backlight/acpi_video0 ls /sys/class/backlight/intel_backlight
[b]mati75[/b]
Linux version 3.2.0-4-amd64 (debian-kernel@lists.debian.org) (gcc version 4.6.3 (Debian 4.6.3-14) ) #1 SMP Debian 3.2.60-1+deb7u3
[b]sir_lucjan[/b] dziala po dodaniu wpisu lecz po restarcie musze od nowa zmniejszac, czy da sie cos na to zaradzic?
Karta graficzna intela hd2000
Procesor pentium b960 2.2
4GB DDR3
[b]yossarian[/b] po wpisaniu
ls /sys/class/backlight/acpi_video0
mam
ls: nie ma dostępu do /sys/class/backlight/acpi_video0: Nie ma takiego pliku ani katalogu
a po
ls /sys/class/backlight/intel_backlight
mam
actual_brightness brightness max_brightness subsystem uevent bl_power
Bo w międzyczasie wyłączyłeś sterownik ACPI.
Z tym jądrem nie dopisuj tego co wczśsniej proponowałem. Masz stare jądro.
Generalnie chyba warto by było zainstalować jądro z backportów i dopiero wtedy się tym zajmować.
Zrobilem wg tego http://dug.net.pl/tekst/194/jadro_z_backportow_w_stabilnej_wersji_debiana/ i mam teraz tak
mati@debian:~$ dpkg -l | grep linux-image ii linux-image-3.14-0.bpo.2-amd64 3.14.15-2~bpo70+1 amd64 Linux 3.14 for 64-bit PCs ii linux-image-3.2.0-4-amd64 3.2.60-1+deb7u3 amd64 Linux 3.2 for 64-bit PCs ii linux-image-amd64 3.14+59~bpo70+1 amd64 Linux for 64-bit PCs (meta-package)
___
teraz to juz nic nie wiem , zrobil sie jakis balagan i nie wiem co mam zrobic :) w koncu jakie jest najnowsze jajko?
Jak mam wlaczyc sterownik acpi ??
I jak ustawic abym nie musial zmieniac jasnosci za kazdym razem po uruchomieniu komputera?
usunalem wpis co podal sir_lucjan
teraz plik /etc/default/grub wyglada tak
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update # /boot/grub/grub.cfg. # For full documentation of the options in this file, see: # info -f grub -n 'Simple configuration' GRUB_DEFAULT=0 GRUB_TIMEOUT=5 GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian` GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet" GRUB_CMDLINE_LINUX="" # Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs # This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains # the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...) #GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef" # Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only) #GRUB_TERMINAL=console # The resolution used on graphical terminal # note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE # you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo' #GRUB_GFXMODE=640x480 # Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux #GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true # Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries #GRUB_DISABLE_RECOVERY="true" # Uncomment to get a beep at grub start #GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
a co do instalacji jajka to zrobilem wg tej samej instrukcji i efekt mam taki
ii linux-image-3.14-0.bpo.2-amd64 3.14.15-2~bpo70+1 amd64 Linux 3.14 for 64-bit PCs ii linux-image-3.2.0-4-amd64 3.2.60-1+deb7u3 amd64 Linux 3.2 for 64-bit PCs ii linux-image-amd64 3.14+59~bpo70+1 amd64 Linux for 64-bit PCs (meta-package)
to chyba cos nie tak zrobilem, wpis mam dodany do repo
Wykonałeś update-grub?
Uruchomiłeś system na nowym jądrze?
Są jakieś zmiany?
Staraj się pisać konkretniej.
Zwroc uwage, ze po teoretycznym updacie jajka wgralo mi starsze jajko, mialem 3.2 a po "aktualizacji" mam 3.1.4 grub zaaktualizowany, usuniecie wpisu zaaowocowalo tym, ze znowu mam jasnosc na 100% i nie moge jej zmniejszyc czyli wrocilem do poczatku + dodatkowo mam wgrane drugie starsze jajo :)
3.14, a nie 3.1.4… 14 > 2
OK zwracam honor, mam 3.14 ale po usunieciu wpisu GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="acpi_backlight=vendor drm.vblankoffdelay=1" jasnosc sie nie zmienia :(
W tym wątku były już podane trzy propozycje do sprawdzenia i poza tym pytałem o pewne wyniki.
Po wpisaniu [tt]acpi_backlight=vendor drm.vblankoffdelay=1[/tt] sterowanie działa?
mati@debian:~$ acpi_backlight=vendor drm.vblankoffdelay=1 bash: drm.vblankoffdelay=1: nie znaleziono polecenia
a wyniki tych dwoch polecen
wkleilem CI wyzej
z kolei gdy wpisze samo
acpi_backlight=vendor
to nic sie nie zmienia, sprawdzilem wszystkie podane tu sposoby yossarian nie uzywalem debiana od 3 lat a wczesniej przez krotki okres wiec prosze o troche cierpliwosci :)
swoja droga to nowe jadro mniej plynnie mi pracuje niz to 3.2
Miałeś to wpisać w Grubie.
A wyniki wcześniej podałeś bezużyteczne bo wcześniej wyłączyłeś sterowanie acpi dopisując to do Gruba.
Przeczytaj jeszcze raz cały ten wątek.
Skoro pracuje gorzej to możesz wrócić do starego.
[b]yossarian[/b] a wiec pod nowym jadrem sytuacja wyglada tak samo, wpis z linku, ktory podales
video.use_native_backlight=0
nie ma zadnego efektu po dodaniu go do gruba
a kolei gdy dodalem
acpi_backlight=vendor drm.vblankoffdelay=1
sterowanie dziala, lecz po restarcie mam znowu poziom na maxa i za kazdym razem trzeba zmniejszac, identyczna sytuacja jak na starym jadrze
z kolei wyniki polecen
sa identyczne jak te, ktore podalem wyzej, wydaje mi sie, ze nic nie przeoczylem, na wszelki wypadek dodam jak wyglada plik /etc/default/grub
mati@debian:~$ cat /etc/default/grub # If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update # /boot/grub/grub.cfg. # For full documentation of the options in this file, see: # info -f grub -n 'Simple configuration' GRUB_DEFAULT=0 GRUB_TIMEOUT=5 GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian` GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="acpi_backlight=vendor drm.vblankoffdelay=1" GRUB_CMDLINE_LINUX="" # Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs # This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains # the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...) #GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef" # Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only) #GRUB_TERMINAL=console # The resolution used on graphical terminal # note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE # you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo' #GRUB_GFXMODE=640x480 # Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux #GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true # Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries #GRUB_DISABLE_RECOVERY="true" # Uncomment to get a beep at grub start #GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
[quote=tramcio]
acpi_backlight=vendor drm.vblankoffdelay=1
sterowanie dziala, lecz po restarcie mam znowu poziom na maxa i za kazdym razem trzeba zmniejszac, identyczna sytuacja jak na starym jadrze[/quote]
Standardowo poziom jasności nie jest zapamiętywany. Niektóre środowiska graficzne pozwalają ustawić poziom dla zasilania z sieci i osobno dla pracy na akumulatorze.
Skoro działa, to nie ma sensu analiza innych rozwiązań bo i tak podajesz różne informacje ;)
[quote=tramcio]po wpisaniu
ls /sys/class/backlight/
pojawia sie
acpi_video0 intel_backlight
a po wpisaniu
cat /sys/class/backlight/acpi_video0/max_brightness
9
[/quote]
[quote=tramcio][b]yossarian[/b] po wpisaniu
ls /sys/class/backlight/acpi_video0
mam
ls: nie ma dostępu do /sys/class/backlight/acpi_video0: Nie ma takiego pliku ani katalogu
[/quote]
Zostaw jak jest tylko ustaw sobie domyślne stałe wartości podświetlenia.
W Debianie Jessie z systemd zapamiętywanie poziomu jasności powinno działać od razu.
U mnie też podświetlanie szwankuje i trzeba ściemniać za każdym razem. xD Zakosiłem komuś poniższego skrypta:
/etc/init.d/brightness
#!/bin/sh ### BEGIN INIT INFO # Provides: brightness # Required-Start: $local_fs # Required-Stop: $local_fs # Default-Start: S # Default-Stop: 0 6 # Short-Description: Save and restore brightness level between restarts # Description: This script saves the brightness level between restarts. # It is called from the boot, halt and reboot scripts. ### END INIT INFO PATH=/sbin:/bin BLEVEL="/etc/brightness-level" DEFAULT_LEVEL="670" BRIGHTNESS_CONTROL="/sys/class/backlight/intel_backlight/brightness" VERBOSE="yes" . /lib/init/vars.sh . /lib/lsb/init-functions do_status () { echo -n "Current brightness level is `cat $BRIGHTNESS_CONTROL`" if [ -f $BLEVEL ] ; then echo ", saved value is `cat $BLEVEL`." return 0 else echo ", there is no saved value." return 4 fi } case "$1" in start|"") log_action_begin_msg "Initializing brightness level" # Restore brightness level if [ ! -f "$BLEVEL" ] then echo "$DEFAULT_LEVEL" > "$BLEVEL" fi cat "$BLEVEL" > "$BRIGHTNESS_CONTROL" ES=$? log_action_end_msg $ES ;; stop) # Save brightness level log_action_begin_msg "Saving brightness level" cat "$BRIGHTNESS_CONTROL" > "$BLEVEL" ES=$? log_action_end_msg $ES ;; status) do_status exit 0 ;; restart|reload|force-reload) echo "Error: argument '$1' not supported" >&2 exit 3 ;; *) echo "Usage: brightness start|stop" >&2 exit 3 ;; esac exit 0
Dane są przechowane w /etc/brightness-level . Trzeba także wybrać sterownik w BRIGHTNESS_CONTROL . Potem tylko dodać do autostartu:
# update-rc.d brightness defaults
I tyle.
Przy czym nie pamiętam, czy środowisko graficzne nie resetuje sobie ustawienia podświetlania. Na wszelki wypadek mam jeszcze
xbacklight -set 30
w ~/.xinitrc
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-08-29 18:28:17)
Ja miałem to zrobione prościej i IMHO trochę praktyczniej bo poziom jasności był uzależniony od sposobu zasilania:
cat /etc/pm/power.d/brightness #!/bin/bash case $1 in true) echo 2 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness ;; false) echo 10 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness ;; esac
Trzeba tylko sobie dopasować sterownik i wartości.
Ci z gnome chyba podobnie myślą i tam na live pendrive to mam takie cuda, że jak podłączę/odłączę kabel to mam na full rozjaśnione, a jak się bateria wyczerpuje to mi zaczyna jasność wariować i nie da się filmu obejrzeć bez podpięcia kabla. xD
Przetestowałem ale coś u mnie to nie działa za dobrze. Ustawiłem obie wartości takie same, na tym intelowskim sterowniku około 1000, tyle mam standard. Przy odłączeniu/podłączeniu kabla działa ale przy starcie systemu już nie bardzo. Cały boot jest na pełnym backlighcie i dopiero xbacklight przy ładowaniu się openboxa przyciemnia. To ja tam wolę swój skrypt. On mi od razu na początku, w stadium S jeszcze, ustawia przyciemnienie. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-08-29 18:53:25)
Widocznie skrypty PM nie startują u ciebie przy starcie systemu.
Miałem tak jeszcze w czasach przed systemd i działało. Poza tym ja głównie usypiam system.
Teraz jest trochę zamieszania ze współpracą starych skryptów z systemd.
Gdy to już ogarną i posprzątają po consolekit, to sobie to jeszcze dopracuję.
[bug]754450[/bug]
Ja jasnością steruję przy pomocy xrandr:
np.
xrandr --output VGA1 --gamma 0.8:0.8:0.8 --brightness 0.9
zamiast VGA1 trzeba oczywiście wpisać takie wyjście na jakim jest monitor/wyświetlacz i zmieniać wartości gamma i brightness wg potrzeb.
Dodatkowo, żeby nie męczyć się z tym w konsoli mam zrobione kilka skryptów dla różnego poziomu jasności każdy, skrypty dodałem sobie do paska szybkiego uruchamiania i w ten sposób tylko sobie klikam w odpowiednią ikonkę, kiedy chcę zwiększyć/zmniejszyć jasność.
[url=http://www.zimagez.com/zimage/przechwycenieobrazuekranu-30082014-133205.php][img]http://www.zimagez.com/miniature/przechwycenieobrazuekranu-30082014-133205.php[/img][/url]
Te zielone strzałki to właśnie ikonki skrótów do skryptów. Skrypt jest oczywiście bardzo prosty:
#!/bin/bash xrandr --output VGA1 --gamma 0.8:0.8:0.8 --brightness 0.9
Natomiast, żeby na starcie systemu jasność ustawiała się automatycznie na pożądaną wartość jeden ze skryptów jest dodany do autostartu i w ten sposób wszystko gra i trąbi.
Ostatnio edytowany przez davidoski (2014-08-30 13:36:25)
Dzieki za pomoc, jutro po pracy zajme sie tym na spokojnie :)
yossarian a jak ustawic domyslne stale wartosci??
Pozdrawiam :)
[quote=tramcio]yossarian a jak ustawic domyslne stale wartosci??[/quote]
Zależy od sterownika, którego teraz używasz. U mnie działa standardowy sterownik acpi i już podawałem jak to działa:
[quote=yossarian]Ja miałem to zrobione prościej i IMHO trochę praktyczniej bo poziom jasności był uzależniony od sposobu zasilania:
cat /etc/pm/power.d/brightness #!/bin/bash case $1 in true) echo 2 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness ;; false) echo 10 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness ;; esac
[b]Trzeba tylko sobie dopasować sterownik i wartości.[/b][/quote]
Ale to jeden sposób z wielu. Możesz to zrobić inaczej przy pomocy xrandr, xbacklight lub skrypt (na wzór tego morfika). Niektóre środowiska graficzne mają taką opcję w ustawieniach i tam jest jeszcze łatwiej.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00093 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='52.14.100.101' WHERE u.id=1 |
0.00066 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '52.14.100.101', 1732405603) |
0.00062 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732405303 |
0.00066 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.144.31.17' |
0.00084 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26327 AND t.moved_to IS NULL |
0.00011 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00246 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26327 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00075 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26327 |
Total query time: 0.00719 s |