Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2018-04-12 21:19:30

  Tor - Redaktor

Tor
Redaktor
Skąd: Płock
Zarejestrowany: 2010-01-01

Przestała działać sieć - tehtering po USB

Cześć :-) Moją jedyną bramą na świat w domu jest mój telefon, Nexus z 2013 roku. Działa to bardzo sprawnie, tehtering po USB, do tej pory nie miałem kłopotów (pracuję tak ze 3 lata). Kilka dni temu niestety internet przestał działać. Kilka razy wyłączyłem tehtering i włączyłem, zmieniłem port USB, zresetowałem sieć, bez efektu. Myślałem, ze to wina kabla (łamią się skubańce bardzo często), ale dziś wymieniłem i efekt ten sam.  Być może robiłem aktualizacje systemu, ale nie przypominam sobie tego - nie wiem co się spierniczyło ani dlaczego. Pomyślałem, że może telefon się rozsypał, ale na szczęście mam na drugiej partycji Win 7 (zainstalowałem kiedyś do wgrywania romów na andka) i tu niespodzianka - internet działa bez problemu.

To co znalazłem:

Kod:

 ifconfig -a
enp0s29f7u4: flags=4098<BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        ether fa:94:3e:9a:7a:33  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
enp1s0: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        ether 70:71:bc:d5:2f:32  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 1  (Local Loopback)
        RX packets 8  bytes 480 (480.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 8  bytes 480 (480.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

Pozycja pierwsza to mój telefon (sprytnie to rozkminiłem, bo znika, gdy odpinam telefon ;-) ). Jak widać, nie mam przyznanego żadnego IP ani nic. I... Na tym kończą się moje umiejętności. Za czasów Debiana Sarge rozpisywałem sobie sam wszystkie dane z palca w plikach konfiguracyjnych, ale chyba dużo się zmieniło. :D No i przestało działać, a nie chce mi się reinstalować systemu. Pomoże ktoś?

Offline

 

#2  2018-04-12 21:47:39

  Pakos - Członek DUG

Pakos
Członek DUG
Zarejestrowany: 2007-06-12
Serwis

Re: Przestała działać sieć - tehtering po USB

ktora to karta po włączeniu tetheringu? enp0s29f7u4?

jesli tak to sprawdz: dhclient enp0s29f7u4

Offline

 

#3  2018-04-12 21:59:49

  Tor - Redaktor

Tor
Redaktor
Skąd: Płock
Zarejestrowany: 2010-01-01

Re: Przestała działać sieć - tehtering po USB

[quote=Pakos]dhclient enp0s29f7u4[/quote]
Supcio, pomogło :-) Znowu mam sieć. Da się jakoś przywrócić automatyczne pobieranie ip? Po restarcie znowu trzeba to wpisywać. Do tej pory wystarczyło włączyć tehtering w telefonie i sieć działała.

Offline

 

#4  2018-04-12 22:01:48

  Pakos - Członek DUG

Pakos
Członek DUG
Zarejestrowany: 2007-06-12
Serwis

Re: Przestała działać sieć - tehtering po USB

a jakie srodowisko? gnome? normalnie to chyba w network managerze sie ustawia: ipv4 settings, method: auto dhcp.

Offline

 

#5  2018-04-12 22:04:33

  Tor - Redaktor

Tor
Redaktor
Skąd: Płock
Zarejestrowany: 2010-01-01

Re: Przestała działać sieć - tehtering po USB

Najgoluśniejsze z gołych LXDE tylko z Wicd. Nie potrzebowałem nic więcej, bo działało z automatu zawsze, no ale może będzie trzeba przeprosić się z Network Managerem. :D Nie mam pojęcia co się wydarzyło, że przestało działać.

Ostatnio edytowany przez Tor (2018-04-12 22:05:13)

Offline

 

#6  2018-04-12 22:17:27

  Pakos - Członek DUG

Pakos
Członek DUG
Zarejestrowany: 2007-06-12
Serwis

Re: Przestała działać sieć - tehtering po USB

oj to ja juz nie pomoge, wicd uzywalem ostatnio z 5 albo wiecej lat temu i juz nawet nie pamietam jak wygladalo :)
Poszukaj w opcjach czegos dot.dhcp.

Ostatnio edytowany przez Pakos (2018-04-12 22:18:07)

Offline

 

#7  2018-04-12 22:30:06

  Tor - Redaktor

Tor
Redaktor
Skąd: Płock
Zarejestrowany: 2010-01-01

Re: Przestała działać sieć - tehtering po USB

Czy uda się czy nie bez NM - dzięki. :-) Już chciałem reinstalkę robić, bo od kilku dni neta przeglądałem tylko na tablecie. :-) I znowu mogę śmigać na dużym ekranie.

Offline

 

#8  2018-04-13 02:05:49

  Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/urandom
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Przestała działać sieć - tehtering po USB

Do takiego tetheringu nie potrzebujesz ani NM ani Wicd.

RTFM:

Kod:

man interfaces

Jeżeli dodatkowo się chcesz włóczyć z lapkiem po hotspotach, to zainteresuj się tym:
https://dug.net.pl/tekst/230/konfiguracja_wpa_gui_w_debianie/
Żeby działało, musisz wywalić w kosmos NM i Wicd, ale za to sam Wpa_supplicant to najbardziej niezawodna i niezniszczalna metoda używania wifi.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-04-13 02:06:45)


W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Offline

 

#9  2018-04-14 21:21:18

  wxn - Użytkownik

wxn
Użytkownik
Zarejestrowany: 2015-04-29

Re: Przestała działać sieć - tehtering po USB

[quote=Tor][quote=Pakos]dhclient enp0s29f7u4[/quote]
Supcio, pomogło :-) Znowu mam sieć. Da się jakoś przywrócić automatyczne pobieranie ip? Po restarcie znowu trzeba to wpisywać. Do tej pory wystarczyło włączyć tehtering w telefonie i sieć działała.[/quote]
Nie mam pod ręką jakiegoś Nexusa ale podobnie jest z Huawei E5373. w nowozainstalowanym Debianie z obrazu

Kod:

$ sudo su

# ls
debian-live-9.4.0-amd64-lxde.iso  _Nie_tylko_Niemcy_zabijali_gazwyb

# dd if=/home/lm/Pobrane/debian-live-9.4.0-amd64-lxde.iso  of=/dev/sdb bs=4M; sync
474+1 przeczytanych recordów
474+1 zapisanych recordów
skopiowane 1988689920 bajtów (2,0 GB), 162,879 s, 12,2 MB/s

# eject /dev/sdb

i po doinstalowaniu usb-modeswitch

Kod:

# apt install usb-modeswitch
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
The following additional packages will be installed:
  libjim0.76 usb-modeswitch-data
Sugerowane pakiety:
  comgt wvdial
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
  libjim0.76 usb-modeswitch usb-modeswitch-data
0 aktualizowanych, 3 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 218 kB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 663 kB miejsca na dysku.
Kontynuować? [T/n] t
Pobieranie:1 http://ftp.pl.debian.org/debian stretch/main amd64 libjim0.76 amd64 0.76-2+b1 [114 kB]
Pobieranie:2 http://ftp.pl.debian.org/debian stretch/main amd64 usb-modeswitch-data all 20170120-1 [47,3 kB]
Pobieranie:3 http://ftp.pl.debian.org/debian stretch/main amd64 usb-modeswitch amd64 2.5.0+repack0-1 [56,4 kB]
Pobrano 218 kB w 4s (53,9 kB/s)
...

dla E5373 jest

Kod:

# ifconfig -a
enx0c5b8f279a64: flags=4098<BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        ether 0c:5b:8f:27:9a:64  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 1  (Local Loopback)
        RX packets 8  bytes 480 (480.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 8  bytes 480 (480.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

w FF nie otwierają się żadne strony, komunikat: Nie udało się nawiązać połączenia.
Po komendzie

Kod:

# dhclient enx0c5b8f279a64

jest OK. Zmiana tych porypanych nazw sieciowych
w pliku /etc/default/grub wpis

Kod:

GRUB_CMDLINE_LINUX="net.ifnames=0"

uaktualnienie gruba

Kod:

# update-grub

dodatkowy wpis w pliku /etc/network/interfaces

Kod:

allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp

i po restarcie po podłączeniu E5373 bez problemu otwierają się strony w FF. W tym Debianie  9.4 LXDE fabrycznie brak jest NM, jest tylko Wicd

Kod:

# apt-cache policy network-manager
network-manager:
  Zainstalowana: (brak)
  Kandydująca:   1.6.2-3
  Tabela wersji:
     1.6.2-3 500
        500 http://ftp.pl.debian.org/debian stretch/main amd64 Packages
        500 http://deb.debian.org/debian stretch/main amd64 Packages

# apt-cache policy wicd
wicd:
  Zainstalowana: 1.7.4+tb2-4
  Kandydująca:   1.7.4+tb2-4
  Tabela wersji:
 *** 1.7.4+tb2-4 500
        500 http://ftp.pl.debian.org/debian stretch/main amd64 Packages
        500 http://deb.debian.org/debian stretch/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

Kod:

# ifconfig -a
eth0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.8.100  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.8.255
        inet6 fe80::e5b:8fff:fe27:9a64  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 0c:5b:8f:27:9a:64  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 40070  bytes 50185198 (47.8 MiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 23630  bytes 2269086 (2.1 MiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 1  (Local Loopback)
        RX packets 12  bytes 636 (636.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 12  bytes 636 (636.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

Offline

 

#10  2018-04-24 23:17:26

  Tor - Redaktor

Tor
Redaktor
Skąd: Płock
Zarejestrowany: 2010-01-01

Re: Przestała działać sieć - tehtering po USB

Nie rozumiem tylko dlaczego wszystko robiło się automatycznie, a teraz nagle przestało. Poza aktualizacjami nie grzebałem w systemie. Przedwczoraj podczas uruchamiania systemu włączyłem tehtering i po zalogowaniu internet był od razu. Ale to tylko ten jeden raz odkąd napisałem wątek. A tak, czy tehtering włączę przy uruchamianiu, przed, czy po logowaniu, to siueć odpalam ręcznie. Ustawiłem już w wicd ten interfejs jako domyślny, a do obsługi dhclient, więc po prostu odpalam wicd i klikam połącz. Nie umrę od tego, ale ciekawi mnie jak to się stało, że działać przestało (choć raz zadziałało). No nic, pewnie aż do Debiana wersji 10 już tak zostanie. ;-)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
To nie jest tylko forum, to nasza mała ojczyzna ;-)

[ Generated in 0.010 seconds, 9 queries executed ]

Informacje debugowania

Time (s) Query
0.00010 SET CHARSET latin2
0.00003 SET NAMES latin2
0.00065 SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.239.119.61' WHERE u.id=1
0.00104 UPDATE punbb_online SET logged=1675536302 WHERE ident='3.239.119.61'
0.00031 SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1675536002
0.00045 SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30415 AND t.moved_to IS NULL
0.00004 SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring
0.00280 SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30415 ORDER BY p.id LIMIT 0,25
0.00120 UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30415
Total query time: 0.00662 s