Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
mam postawionego Testinga na pendrive (dośc szbybka pamięć, na USB 3.0, stick o pojemności 8 GB).
System jest postawiony na /dev/sdb, jako jedna partycja ( / ), ext4.
Instalacja odbyła się przez VirtualBoxa, wg poradnika:
https://www.howtogeek.com/187721/how-to-boot-from-a-usb-drive-in-virtualbox/
Niestety podczas pracy zupełnie losowo, system łapie 3-4 sekundowe freezy. Sprawdzone na 3 komputerach.
Czym jest to spowodowane? Macie jakieś pomysły? Chciałbym temu zaradzić oczywiście. Jest tak od samego początku, ponowna instalacja nic nie zmienia.
Pozdrawiam!
Sprawdz czy to nie jest wina VirtualBox. Przeciez sa wersje live iso debiana, wystarczy taka nagrac na pendraka i ruszasz. Nie trzeba posrednika w postaci VirtualBox.
Tak, wiem, że takowe są, ale chciałem mieć na pendrive w pełni funkcjonalny system - buster'a z opcją persistence, oraz z możliwością np. dist-upgrade.
To sobie zainstaluj normalnie system tak jak się instaluje na dysk, tylko tu będzie to pendrive.
Właśnie tak to było zrobione, tylko z poziomu Windy, dlatego używałem VBoxa. Spójrz na pierwszy post. Czy może to mieć związek z systemem plików? Linuxy bootowalne z USB korzystają zazwyczaj z squashfs, ale przecież on jest tylko +rx, brakuje +w.
Z poziomu "windy" przez VBox to nie jest normalna instalacja.
(dośc szbybka pamięć, na USB 3.0, stick o pojemności 8 GB)[/quote]
xDDD
To albo szybka, albo 8GB.
To że penek ma niebieski plastik we wtyczce i zgłasza się jako urządzenie xHCD nie świadczy o tym że te 8GB z/na niego przerzucisz w minutę.
Mam markowego Kingstone'a 16GB, też się napaliłem i co? odczyt to max 21MB/s, zapis klasycznie 4MB/s.
Problemem jest przepustowość/oprogramowanie wewnętrznego kontrolera USB<-> flash i tego nie przeskoczysz.
Nie rozumiem tylko, skoro instalujesz w wirtualce system, po co instalować go na fizycznym nośniku? Weź dorzuć Debianowi jakieś 16GB HDD z poziomu VB, zamontuj obraz ISO jak bootowalne medium i postaw system koszernie.
Nie no, tak to nie dogaduj :) W CDM mam 38 MB/s oraz 14 MB/s - nie ma takiej tragedii.
Instalowałem go z domowego PC na pendrive, żeby móc używać na służbowym laptopie, bo mam akurat porty USB odblokowane i moge bootować z pendrive.
Nie mogę instalować niczego, więc VBox nie wchodzi w grę, z SSD też nic nie ugram bo mam 120GB i tylko 15 GB wolne.
Ciągle pozostaje pytanie: po co te idiotyczne zabawy z VirtualBoksem i jakimiś bezsensownymi poradnikami?
Jak chcesz miec funckjonalny system na pendrive to zainteresuj sie malym distro Slax --> https://www.slax.org/pl/
'Instalacja' banalna, jak i systemu oraz wszelkiego softu.
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2018-04-18 19:27:27)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00104 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.58.158' WHERE u.id=1 |
0.00063 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.58.158', 1732219123) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732218823 |
0.00273 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.12.161.151' |
0.00059 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.253' |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30420 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00216 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30420 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00074 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30420 |
Total query time: 0.00917 s |