Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Próbuję utworzyć katalog brightness w katalogu /sys/class/backlight.
Mimo użycia sudo, ciągle mam brak dostępu. Katalog backlight ma uprawnienia 777.
Pozdrawiam.
W sysfs tylko kernel i sterowniki mogą tworzyć katalogi, nie użyszkodnik.
To jest wirtualny folder, w którym można sprawdzać modyfikować niektóre ustawienia kernela i sterowników.
Z poziomu użytkownika nic tam stworzyć nie możesz, chyba, że naskrobiesz sterownik do kernela linux, który taki folder założy.
Ale to już jest zabawa dla prawdziwych hakerów, a nie każdego lamy, który wczoraj pierwszy raz w życiu buntu zainstalował.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-11-24 19:45:02)
Próbowałem wykonać
sudo sh -c 'echo "1" > /sys/class/backlight/soc\:backlight/brightness'
Taki znalazłem tutorial.
[quote=mimoto]Próbowałem wykonać
sudo sh -c 'echo "1" > /sys/class/backlight/soc\:backlight/brightness'
Taki znalazłem tutorial.[/quote]
Pewnie tutek dotyczył innego sterownika grafiki niż Twój, gdzie znalazłeś ten tutek i z którego był roku?
i przy okazji, daj tu wynik:
lspci -k |egrep -iA3 'vga|video'
oraz:
sudo ls -l /sys/class/backlight/*
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-11-24 20:01:41)
Tutaj:
[url]https://learn.adafruit.com/adafruit-pitft-28-inch-resistive-touchscreen-display-raspberry-pi/backlight-control[/url]
Generalnie mam problem z wyświetlaczem dotykowym, który ma tylko mechaniczny wyłącznik podświetlania. Szukam rozwiązania aby to objeść.
lspci -k |egrep -iA3 'vga|video' pcilib: Cannot open /proc/bus/pci lspci: Cannot find any working access method.
To jest raspberry jeżeli to coś zmienia.
Ostatnio edytowany przez mimoto (2018-11-24 20:00:22)
Jeżeli nie działa z poziomu użytkownika, to się próbuje z roota.
sudo ls -l /sys/class/backlight/*
Co masz za system na tym RPI i która to wersja RPI?
Wersja rpi 3+, system rasbian najnowszy stabilny.
sudo ls -l /sys/class/backlight/* ls: nie ma dostępu do '/sys/class/backlight/*': Nie ma takiego pliku ani katalogu
Ten katalog jest, ale pusty.
Zobacz ten wątek: https://scribles.net/controlling-display-backlight-on-raspberry-pi/ - może Ci pomoże.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00131 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.225.72.161' WHERE u.id=1 |
0.00071 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.225.72.161', 1732368735) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732368435 |
0.00032 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30741 AND t.moved_to IS NULL |
0.00025 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00103 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30741 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30741 |
Total query time: 0.00505 s |