Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Szukam telefon do 1000-1200 zł dla mojej mamy, czegoś co miało by zastąpić wysłużonego Wildfire S...
W oko wpadła mi nowa Motka G7 zwłaszcza model Power - z baterią 5000 mAh i tutaj zagwozdka bo jedną z głównych rzeczy na która ludki narzekają w tym fonie (i innych z tej półki cenowej) jest brak NFC...
Czy ktoś może mi łopatologicznie wyjaśnić do czego w praktyce się to może przydać i czy warto na to w ogóle zwracać uwagę? Widzę że w mojej Xperii Z3 Dual, mam to coś i oczywiście przez 3 lata nie skorzystałem ani razu - no ale może świat idzie do przodu i warto zainwestować?
Drugie pytanie jakoby przy okazji - czy ktoś posiada może Nokię 7.1 Dual i mógłby pochwalić się ile miejsca zjada mu Android a ile zostaje na pliki? Jeszcze ta Nokia mnie kusi, zwłaszcza przez Android One ale... telefon na 100% będzie potrzebował dwóch kart sim, a w tym ustrojstwie jest tylko 32 GB pamięci wewnętrznej + slot karty sim współdzielony ze slotem pamięci, przez co nie wiem czy jest w ogóle sens na to patrzeć...
Z góry dzięki.
Warto dopłacić. Teraz są modne prepaidowe karty bankowe, np. revolut czy curve . Te rozwiązania oferują, np. tymczasowe karty (pewnie banki też mają coś takiego), w tym też takie, których dane (numer karty, data ważności i kod cvv) zmieniają się z każdą transakcją. Fizycznie jest to niewykonalne, a jak smartfon ma NFC, to można z tego ficzera korzystać praktycznie wszędzie (nie tylko przy płaceniu kartą w necie) i mieć przy tym zajebiście bezpieczne środki, bo nawet jak ci w sklepie ktoś przechwyci dane karty, to ona i tak po transakcji traci ważność i nikt już jej nie użyje. xD Dla mnie NFC w obecnych czasach to podstawa i nie brał bym fona bez tego. :]
@morfik:
Hmm, a coś poza mikropłatnościami? Mama raczej z tego nigdy nie skorzysta...
Jakby G7 z NFC miała taką samą baterię to bym się nie zastanawiał, ale w G7 i G7 Plus jest już tylko 3000 mAh :(
No jeśli telefon nie ma być używany w formie karty płatniczej (czy innych podobnych mechanizmów płatniczych), to raczej NFC zbędny. xD Tam są jakieś zastosowania dla NFC jeszcze ale raczej nic godnego uwagi.
Ja radziłbym poszukać od hardcore strony, czyli od procesora.
Np Moto One z Snapem 625 został uwięziony na jaju (kernelu) 3.18, którego Linuxfoundation już nie supportuje, a dziur w tej serii jest odkrywanych coraz więcej.
Dodajmy do tego wiszące od 2014, 2016, czy 2018 blędy w sterownikach i mikrokodach Qualcomma, i w rezultacie mamy "bezpieczny system" w którym w ogóle nie można odpalać appki bankowej czy karty NFC, na której może się pojawić jakaś grubsza kasa.
Producenci chipów ARM w ogóle nie robią sterów do Linuxa czy Androida, tylko jakieś protezy, 90% smartfonów w sklepach jest uceglone na liniach kernela, które wyszły z supportu co najmniej rok temu.
Obecnie można się pakować w smartfona chodzącego na jaju 4.9 - wsparcie do grudnia 2023, ale takiego chyba jeszcze nie produkują, zdaje się że Huawei czy Mediatek osiagnął magiczny poziom kernela 4.4, którego wsparcie się kończy w przyszłym roku.
Sam mam Nexusa uceglonego na jaju 3.4, i żadnego nowszego nie wsadzę z powodu braku sterów GPU do Snapdragona S4 Pro.
Dlatego graty z prockami Qualcoma omijam szerokim łukiem.
Co do G7 power, to ma jakiś dziwnie choojowy wyświetlacz w porównaniu np z Moto G5 (ostatnim modelu z wymienną baterią ale niestety snapem 430).
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-05-11 20:06:16)
Jack, przynajmniej jeden procesor Mediateka który będzie chodził na jaju 4.9 już jest - Helio P90. Znajdź tylko telefon z takim układem :D
Poza tym Huk pewnie i tak kupi co jest pod ręką i da się pomacać.
Ostatnio edytowany przez ciastek1981 (2019-03-04 06:04:50)
W necie wszystko można znaleźć, to nie jest wielki problem.
Pierwsze jaskółki z Helio P90:
https://www.gizmochina.com/2018/12/13/blackview-announces-new-helio-p90-processor-will-first-appear-in-its-phones/
Poza tym jak znam Mediateka, to pewnie za 3 miechy polski Myphone coś z nim wypuści, jeżeli to procek do średniaków.
Co do Snapdragona, to hakerzy XDA kombinują nad portem kernela 4.9
na Snapa 625 i 63x, ale to na razie wczesny projekt i nie widać, żeby producent w nim pomagał.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-03-04 06:48:35)
Dobra panowie, temat już nieaktualny - Moto G7 Power zakupione, włączone skonfigurowane i... wychu*ane bo już Google Play Store przestało działać... Ach, ta legendarna stabilność Androida :P
Przy okazji się dowiedziałem że Od Andka 9.0 Google w swojej nieskończonej mundrości wyjebało API do nagrywania rozmów... Coś na czym mi bardzo zależało. Google bardzo się stara żeby z każdym wydaniem tego ustrojstwa przekonywać mnie że jest to najgorszy system od czasów Visty... (Tak wiem, jak się zrootuje i coś tam coś tam pogrzebie to ponoć da się jakoś nagrywanie rozmów uzyskać... ponoć...)
@Jacekalex:
Ten telefon ma być dla mojej mamy, nie dla mnie - ma to mieć dwie karty, dzwonić, trzymać jak najdłużej na baterii, mieć nawigację, przeglądarkę i średni aparat i nagrywać rozmowy (z czym już wiem że będzie problem). Nikt tam aplikacji bankowych nie będzie instalować... Ja może w przyszłości się odważę ale tylko jak będę miał fona z Android One.
@ciastek1981:
Poza tym Huk pewnie i tak kupi co jest pod ręką [b]i da się pomacać[/b].[/quote]
Panie no wiesz pan? I would never! ... chyba że pani była by w miarę ładna :P
i nagrywać rozmowy (z czym już wiem że będzie problem)[/quote]
Żartujesz chyba.
Jeżeli odpalisz na fonie LineageOS czy innego wolnego roma, to masz tam roota,
a mając roota można wszystko w /dev/* zrobić, co Ci tylko strzeli do głowy.
Na fonie bez roota może być problem, bo Gogole w Andku 8 czy 9 włączyło ochronę prywatności, żeby appki się nie mogły podsłuchiwać nawzajem.
Dlatego większość appek z marketu służąca do nagrywania zdechła z tego powodu,
ale to nie jest przeszkoda nie do pokonania dla kogoś, kto wie jak działa kernel Linux i jego podstawowe sterowniki.
Kto jak kto, ale ten [url=https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=17368]Gostek[/url] sobie z Alsą czy OSS na pewno poradzi. xD
Co się tyczy aktualizacji bezpieczeństwa, to nie tylko appki bankowe, ale również inne problemy się mogą pojawić, jak w każdym normalnym komputerze.
Bo smartfon z systemem operacyjnym jest komputerem a nie telefonem, i tak też go trzeba traktować.
Co do G7 Power, to zapytaj w Lenovo, dlaczego do tego modelu wsadzili taki chujowy wyświetlacz, skoro w G5 był dużo lepszy.
Pozdro
;-)Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-03-04 23:26:21)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
Moduł NFC daje tą korzyść że smartfon służy do płatności zbliżeniowych w sklepie .
Ja od 2 lat z tego korzystam .
Teraz kupując nowy smartfon , wybrałbym tylko taki który ma moduł NFC ....
Skonfigurowałeś mamie jej kartę płatniczą w aplikacji np Google Pay ?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00143 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.30.137' WHERE u.id=1 |
0.00119 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.30.137', 1732183987) |
0.00085 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732183687 |
0.00103 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.226.17.251' |
0.00088 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30855 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00172 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30855 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00110 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30855 |
Total query time: 0.00849 s |