Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Stary jest, służy do testowania sieci i takie tam.
Wyłącza się system, nie wyłącza się maszyna.
Włączyłem wyświetlanie komunikatów końcowych, i ostatnie są takie:
system wakeup enabled by acpi preparing to enter system sleep state s5
W internecie piszą żeby BIOS zaktualizować, ale... jest już najnowszy, innych nie ma.
Nakładka LXDE.
A nie, nie ma co kopii kruszyć. To stary Asus A...coś tam. Ma chyba z 10 lat z okładem.
Myślałem, że coś na szybko do ACPI jakieś polecenie...
Wyłączam go albo klikiem na ikonę wyłączania, a potem klawisz włącznika przez 5 s.
Wszystkie polecenia systemowe zawieszają go na komunikacie jak wyżej i trzeba dodatkowo przez 5 s klawisz "powera" przytrzymać.
Dla wesołości powiem, że XP wyłącza dziada normalnie :D
shutdown -h now poweroff reboot
Działają normalnie?
Każde z nich doprowadza do stanu jak w pierwszym poście.
A potem 5s przytrzymać :P
===edit===
chyba jednak biosu poszukam.
Ja bym spróbował zmienić jądro.
Kiedyś chyba tez tak miałem.
Obecnie nic takiego u mnie sie nie dzieje.
[quote=ilin]Ja bym spróbował zmienić jądro.
Kiedyś chyba tez tak miałem.
Obecnie nic takiego u mnie sie nie dzieje.[/quote]
O widzisz, jeszcze to spróbuję.
zwiecha przy poweroff wyszukała mi się jako zgłoszona
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=880864
Sprawdź czy w taki sposób działa:
poweroff -f
lub:
reboot -f
jeżeli nie, to oznacza, że problem jest na poziomie samego jądra.
Ja bym spróbował ACPI cośtam w cmdline kernela ustawić, żeby udawał Windows XP.
Np:
acpi_osi= acpi_osi="Windows 2001"
Kiedyś, wieki temu miałem taki przypał na PieCU, na jaju 2.6.29.2 i mobo Gigabyte, pomogła wtedy aktualizacja biosu.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-05-06 21:39:12)
@yossarian - to samo, jak w pierwszym poście.
Dałem jądro z testinga (miałem dziś luzy w pracy :P ) to mi kernel panic wywaliło. Musiałem do stabilnego wrócić.
Wracając do Biosu. Jest to jakaś dziwna wersja bo nic nie można tam ustawić. Jedyne co to bootowanie - można wybrać płytę lub pendraka. Żadna inna opcja nie jest edytowalna.
A, to jest Asus A6000, z biosem z 2006 r. Takie badziewie odziedziczyłem :)
Ma bardzo czułą antenę, więc do testowania sieci wifi - jak znalazł.
Znalazłem do niego bios z 2008 r.
Teraz pytanie jak go wgrać. Asus korzysta teraz z "eazy flash", którego oczywiście nie ma w tym lapku.
Zalecają też dwuklik na pliku *.rom ale z poziomu W10. No bez jaj :)
Jak to zrobić w Debianie ?
Ja bym nie ryzykowała robić tego z poziomu emulatora pod linuxem
A co do windowsa to uruchom cmd i odpal plik z jego poziomu bo może on wymagać jakichś parametrów lub wyświetla informacje o błędzie
Masz tam stable ?
W backportach jest jajo 4.19
Prawie wszystkie mobo potrafią bios zassać z pendraka sformatowanego na FAT16, przez ostatnie 15 lat chyba nie spotkałem mobo, co by tego nie potrafiła.
Asus?
https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1008859/
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-05-07 18:44:47)
[quote=Jacekalex]Prawie wszystkie mobo potrafią bios zassać z pendraka sformatowanego na FAT16, przez ostatnie 15 lat chyba nie spotkałem mobo, co by tego nie potrafiła.
Asus?
https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1008859/[/quote]
A Waćpan doczytał co wyżej pisałem ? :P
Czytałem ten opis - nie ma eazy flesha na tym lapku, mobo, płycie - jak zwał, tak zwał.
Trzeba znaleźć program którym można zabootować komputer i flasher aby można było odpalić nowy bios.
@ilin - w testingu też jest jajo 4.19 -> wgrałem, ładnie się zainstalowało, a po restarcie (z palcem 5s na power) jest kernel panic.
W sumie to zabawa i nauka równocześnie, bo te 5 sekund to nie boli. System zamyka się prawidłowo, tylko potem maszyna wisi.
Szukam możliwości wgrania nowego biosu bo tam są możliwości w zarządzaniu energią.
Plik *.rom mam ściągnięty pod ten konkretny model laptopa. Szukam teraz możliwości jak go wgrać.
====edit===
jest jeszcze ostateczne wyjście - odpalić Win XP (oryginalny - mam płytę) wgrać sterowniki (mam płytę) i przy pomocy programu narzędziowego Asusa wgrać ten nowy bios.
Potem wywalić XP i wrócić do naszego ulubionego systemu :)
-----------------------
Pod Linuxem:
czytałem to: https://help.ubuntu.com/community/BIOSUpdate
o, jutro spróbuję to: https://raelcunha.com/2015/12/23/updating-bios-with-ubuntu/
i jeszcze taki opis znalazłem: https://wiki.archlinux.org/index.php/Flashing_BIOS_from_Linux
....
Miłego wieczora :)
W testingu jest jajo kompilowane na innym glibc itd.
W backportach jest dedykowane pod stable.
Spróbować nie zaszkodzi. Najwyżej nie zadziała.
Operacja znacznie bardziej bezpieczna niż wgrywanie biosu.
[quote=ilin]W testingu jest jajo kompilowane na innym glibc itd.
W backportach jest dedykowane pod stable.
Spróbować nie zaszkodzi. Najwyżej nie zadziała.
Operacja znacznie bardziej bezpieczna niż wgrywanie biosu.[/quote]
Dzięki :)
Jeśli nadal będzie potrzebne uruchomienie asusowego exe do aktualizacji, to może "live" W10 z https://www.hirensbootcd.org/, tego akurat nie używałem, ale poprzednik (mini W XP) wielokrotnie ratował sytuację. Chyba że .rom tak spod Free Dos się sam uruchomi, ale nie wiem.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00133 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.93.34' WHERE u.id=1 |
0.00091 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.93.34', 1732188083) |
0.00076 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732187783 |
0.00094 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30921 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00291 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30921 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00148 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30921 |
Total query time: 0.00858 s |