Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
jest taka stronka : http://www.djgregor.one.pl/body/kernel.php i tam jest bardzo fajny opis jak i patche dla kernela , tyle tylko że to jest dla distro Slackware ... może ktoś przerobi to dla Debiana , bo próbowałem ale wiesa mi sie jajko :(
To że ci wiesza się jajko może być spowodowane 2 rzeczami:
1. spaprałeś kernel :P
2. któryś z paczy patch-o-matic jest niestabilny (niektóre z nich są oznaczone jako działające u swego twórcy ;-) )
Dystrybucja nie ma nic do rzeczy.
pokazałbym loga może ???? tyle że nie wiem gdzie go szukać...
pozatym moze jakiś błąd robię ????
moze być kłopotem np system plików ???
pozatym jaki system na standardowo debian ??
no juz zaczynam wątpieć :( wszystko niby ok ,ale zatrzymuje sie w tym jednym miejscu . Robie dokłądnie według opisu i klops, nie działa.
Spróbujcie sami czy wam wstanie te jajko.
Przechodzimy do katalogu:
cd /urs/src
Pobieramy źródła kernel z strony:
wget http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.15.tar.bz2
Rozpakowujemy źródłaa poleceniem:
tar xjf linux-2.6.15.tar.bz2
ln -s linux-2.6.15 linux [color=darkred]<---tego kroku nie robie i zostawiam standardową nazwę[/color]
cd /urs/src/linux [color=darkred]<--- jest troszke inny katalog z dodaną wersją kernela[/color]
Pobieramy patch z strony:
wget http://www.download.djgregor.one.pl/kernel-2.6.15.diff.gz
Nakładamy patch na kernel:
gzip -d kerner-2.6.15.diff.gz
patch -p1 < kernel-2.6.15.diff
cd /urs/src
Pobieramy źródła iptables z strony:
wget http://www.netfilter.org/projects/iptables/files/iptables-1.3.5.tar.bz2
Rozpakowujemy źródła poleceniem:
tar xjf iptables-1.3.5.tar.bz2
ln -s iptables-1.3.5 iptables
cd /urs/src/iptables
wget http://www.download.djgregor.one.pl/iptables-1.3.5.diff.gz
Nakładamy patch na kernel:
gzip -d iptables-1.3.5.diff.gz
patch -p1 < iptables-1.3.5.diff
cd /urs/src
Pobieramy źródła iproute2 z strony:
wget http://developer.osdl.org/dev/iproute2/download/iproute2-2.6.16-060323.tar.gz
Rozpakowujemy źródła poleceniem:
tar xzf iproute2-2.6.16-060323.tar.gz
ln -s iproute2-2.6.16-060323 iproute2
cd /urs/src/iproute2
wget http://www.download.djgregor.one.pl/iproute2-2.6.16-060323.diff.gz
Nakładamy patch na iproute2:
gzip -d iproute2-2.6.16-060323.diff.gz
patch -p1 < iproute2-2.6.16-060323.diff
cd /urs/src/linux
make menuconfig
Teraz zaznaczamy opcje ktĂłre potrzebujemy skompilowac w nowy kernel i zapisujemy ustawienia:
make
make modules_install [color=darkred]<--- zamieniam z sposobem debianowskim robie reset i w grubie wybieram jajko poczym zatrzymuje mi sie tam gdzie pisałemw pierwszym poście[/color]
Kopiujemy plik skompilowanego jądra do katalogu boot, jeżeli takie nazwy już w katalogu boot istnięją lub dowiązania symboliczne to zmieniamy nazwy tych plików lub je usuwamy ( nie polecam tego drugiego sposobu ):
cp /usr/src/linux/arch/i386/boot/bzImage /boot
cp /usr/src/linux/System.map /boot
Teraz już tylko zostało nam zmodyfikować plik lilo.conf, tu podaje mój przykład na ten plik:
# LILO configuration file
# generated by 'liloconfig'
# Start LILO global section
boot = /dev/hda
message = /boot/djgregor-2.6.15.txt
prompt
timeout = 30
# Normal VGA console
vga = 0x317
# Linux bootable partition config begins
default = Gregor-2.6.15
image = /boot/vmlinuz
root = /dev/hda1
label = Linux
read-only
image = /boot/bzImage
initrd=/boot/initrd.splash
root = /dev/hda1
label = Gregor-2.6.15
read-only
# Linux bootable partition config ends
Po poprawnej modyfikacji pliku lilo.conf wydajemy polecenie:
lilo
reboot
Gdy system wstanie ponownie już z nowym kernel przystepujemy do kompilacji iptables. Przechodzimy do katalogu:
cd /urs/src/iptables
make KERNEL_DIR=/usr/src/linux BINDIR=/usr/sbin LIBDIR=/usr/lib MANDIR=/usr/man
make KERNEL_DIR=/usr/src/linux BINDIR=/usr/sbin LIBDIR=/usr/lib MANDIR=/usr/man install
Po poprawnej kompilacji iptables przechodzimy do katalogu:
cd /urs/src/iproute2
make
make install
A na jakim komunikacie wywala Ci się to jajko ??
PS: Uwaga raczej na później. Jak nie zmienisz dowiązania na linux to potem nie skompilujesz iptables bo będzie szukał plików w katalogu linux :) (aczkolwiek nie dokońca jestem tego pewny).
staje na Kernel command line: root=/dev/hda1 ro i nie idzie dalej , dysk jest ten , to jest poprawne , bo takie same mam na innych jajkach i przechodzi bez problemu
hmm a jaki masz system plików na hda1 ??
a jak sprawdzic
A ja chyba znalałem rozwiązanie i Twojego problemu (przy okazji swojego :) ). Jeśli do tej pory używałeś jądra z serii 2.4 zajrzyj do tematu mojego w tej samej kategorii jest koło Twojego.
Nie , cały czas jestem na jajku serii 2.6
Jeśli masz czas to spróbuj skompilować jaderko bez dodawania tych paczy i zobacz czy rusz jak nie pójdzie to przynajmniej będzie wiadomo że coś w konfigu jest nie tak.
bez patchy działa , na Slackware działa z patchami nawet
No to albo inne patche albo :) inne jądro z innymi patchami :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00159 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.217.145.189' WHERE u.id=1 |
0.00099 | UPDATE punbb_online SET logged=1731813619 WHERE ident='18.217.145.189' |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731813319 |
0.00151 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='23.23.180.225' |
0.00075 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4523 AND t.moved_to IS NULL |
0.00024 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00279 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4523 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00134 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4523 |
Total query time: 0.00983 s |