Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2007-11-05 01:50:26

  bobycob - Członek z Ramienia

bobycob
Członek z Ramienia
Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2007-08-15

Re: system 32bit czy 64 bit

nie ... bitowosc procesora nie ma nic wspolnego z dlugoscia rozkazow ... chodzi o rozmiar przestrzeni adresowej a przedewszystkim rejestrow ogolnego przeznaczenia ...[/quote]
Drogi kolego masz rację i mylisz się jednocześnie.

Procesor 8 bitowy miał 8 bitowy kod rozkazu ni mniej ni więcej. np MOS 6502
Procesor 16 bitowy miał 16 bitowy kod rozkazu. np 80286
Procesor 32 bitowy miał 32 bitowy kod rozkazu np Motorola 68000. - do tego stopnia, że rozkaz mógł być zawarty tylko w komórce o adresie parzystym. Próba skoku pod adres nieparzysty generowała błąd.
I tutaj zaczynasz mieć rację. Właśnie tu jest pies pogrzebany...ponieważ 386 pozostaje zgodny z poprzednikami...80286, 8086... daletego w tej architekturze długość rozkazu może być inna niż 32bity.
I teraz teoretycznie - nie znam się na tym - może na tej konstrukcji nawet łączyć rozkazy 16 bitowe z 32bitowymi - tak?
Ale jeszcze nie zmienia faktu program używający 16bitowych rozkazów pozostaje 16 bitowy.
Drogi kolego nikt jeszcze nie policzył ile wydajność zyskała by architektura x86 gdyby strząsnąć z niej obciążenie historyczne, pozostałości po latach 70 i 80 zeszłego stulecia.
Faktem jest, że w pełni 32bitowa Motorola 68040 który pojawił się pod koniec lat 80` - jeśli mnie pamięć nie myli - przy zegarze 40 MHz był  dporównywany wydajnościowo do Pentium 100 który pojawił się ok 5 lat później.

Wracając do tematu tryb chroniony nie oznacza przejścia w tryb 32bitów, Procesor nie startuje procesor uruchamia program, BIOS ładuje kernel i uruchamia go - co nie oznacza autmatycznie, że system zmienić tryb pracy procesora na chroniony. Ciekawe co powiesz o starcie procesora w trybie 16 bitowym w przypadku zmiany standardowego biosu na LINUX BIOS?
Przykładowo komputery Amiga tego trybu nie wykożystywały - z tego co pamiętam - pomimo, że wszystkie Mtorole 68k (hmm aby na pewno wszystkie?) mogły w taki tryb przejść.


w ramach systemu 64-bitowego procesor moze pracowac w dwoch trybach 64 bitowym i zgodnosci ... dla trybu 64 bitowego konieczna jest rekompilacja aplikacji ...[/quote]
tak jak doliczysz  tryb 16 bitowy to ci wyjdzie, że może pracować w trzech trybach.
Rozszeżenie o rozkazy 64bitowe nie jest niczym nowym w świecie x86 taki upgrade jest robiony po raz drugi. Pierwszy był 16bit -> 32bit.
Dlaczego nie stworzą nowej architektury 64 bitowej? ilość elementów w ukladzie pewnie by spadła o połowę. Wydajność? kto wie może dwókrotnie by wzrosła, ale kto to kupi?
Intel Itanium popularności nie zdobył właśnie ze względu na powolną emulację x86.

Offline

 

#27  2007-11-05 08:29:43

  Matthew - Użytkownik

Matthew
Użytkownik
Skąd: Lipka/Gdańsk (PG)
Zarejestrowany: 2006-06-09
Serwis

Re: system 32bit czy 64 bit

64bitowy procesor otrzymuje
64bit rozkaz + 64bit argument[/quote]

nie ... bitowosc procesora nie ma nic wspolnego z dlugoscia rozkazow ... chodzi o rozmiar przestrzeni adresowej [...][/quote]

Nieprawda. AMD64 mają 40bitowe adresowanie.

Offline

 

#28  2007-11-05 14:23:48

  bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006-09-23
Serwis

Re: system 32bit czy 64 bit

Nieprawda. AMD64 mają 40bitowe adresowanie.[/quote]
po pierwsze napisalem "a przedewszystkim rejestrow ogolnego przeznaczenia"
po drugie poprztrz sobie co jest napisane na stronie 55 podlinkowanego wczesniej 24593.pdf
po trzecie prawie racja - 40 bitowa jest aktualnie uzywana i wiaze sie to z innymi elementami architektury ...

Procesor 32 bitowy miał 32 bitowy kod rozkazu np Motorola 68000 [...]w tej architekturze długość rozkazu może być inna niż 32bity[/quote]
jak sam napisales nie jest to zadna regula i nie moze sluzyc do definiowania bitowosci procesora (ktora jest pojeciem dosc umownym) ... dodam jeszcze ze np. ARM w zaleznosci od trybu pracy uzywac moze instrukcji 32, 16 i 8 bitowych ( http://infocenter.arm.com/help/index.jsp?topic=/com.arm.doc.ddi0211h/I23986.html ) a jest bez watpienia architektura 32-bitowa

I teraz teoretycznie - nie znam się na tym - może na tej konstrukcji nawet łączyć rozkazy 16 bitowe z 32bitowymi - tak? [...] Ale jeszcze nie zmienia faktu program używający 16bitowych rozkazów pozostaje 16 bitowy.[/quote]
nieprawda dlugosc rozkazu generalnie nie zalezy od tego w jakim trybie pracuje procesor ... jest to tak skonstrowane ze procesor rozpoznaje dlugosc rozkazu za kazdym razem (cos jak dlugosc znaku w utf8) ... rozkazy krotsze przeznaczone sa do popularniejszych instrukcji ... (zobacz liste opcodow w http://www.amd.com/us-en/assets/content_type/DownloadableAssets/dwamd_24594.pdf )

Drogi kolego nikt jeszcze nie policzył ile wydajność zyskała by architektura x86 gdyby strząsnąć z niej obciążenie historyczne, pozostałości po latach 70 i 80 zeszłego stulecia.[/quote]
nigdzie nie twierdzilem ze x386 jest genialna architektura i ze dobrze jest trzmac kompatybilnosc w dol ... ale faktem jest ze taka kompatybilnosc jest zachowana ...

Wracając do tematu tryb chroniony nie oznacza przejścia w tryb 32bitów,[/quote]
nie pisalem ze oznacza ... ale dopiero ten tryb umozliwia dzialanie 32-bitowe (nie da sie miec systemu 32-bitowego na x86 bez przejscia w tryb chroniony)

Procesor nie startuje procesor uruchamia program, [...] nie oznacza autmatycznie, że system zmienić tryb pracy procesora na chroniony.[/quote]
pocesor startuje i zaczyna wynonywac program zapisany w BIOS i robi to w trybie 16 biowym pozatym napisalem

startuja jako 16 bitowe i dopiero [b]przelaczane sa[/b][/quote] czyli sa przelaczane ustawieniem wartosci jakiegos rejestru ...

jak doliczysz  tryb 16 bitowy[/quote]
jakby tak doliczac to wyjdzie ... ale przelaczanie pomiedzy sub-trybami trybu long jest bardziej plynne i byc moze (moje przypuszczenie) moze byc wykonywane przy przelaczaniu zadan przez OS ...

Rozszeżenie o rozkazy 64bitowe nie jest niczym nowym w świecie x86 [...] Dlaczego nie stworzą nowej architektury 64 bitowej? [...][/quote] calkowita zgoda ... z jedna uwaga dluugie (>32 bity) instrukcje, a takze rejestry wystepowaly wczesniej (w wczesniejszych rozszerzeniach) ...


"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Offline

 

#29  2007-11-05 15:01:17

  Robot_ - Członek DUG

Robot_
Członek DUG
Skąd: Zabrzeg
Zarejestrowany: 2006-07-04

Re: system 32bit czy 64 bit

nie ... bitowosc procesora nie ma nic wspolnego z dlugoscia rozkazow ... chodzi o rozmiar przestrzeni adresowej a przedewszystkim rejestrow ogolnego przeznaczenia ...[/quote]
Drogi kolego masz rację i mylisz się jednocześnie.

Procesor 8 bitowy miał 8 bitowy kod rozkazu ni mniej ni więcej. np MOS 6502
Procesor 16 bitowy miał 16 bitowy kod rozkazu. np 80286
Procesor 32 bitowy miał 32 bitowy kod rozkazu np Motorola 68000. - do tego stopnia, że rozkaz mógł być zawarty tylko w komórce o adresie parzystym. [/quote]
Długość rozkazu nie ma się nijak do tego ilu bitowy jest procesor.
patrz AVR procek 8-bitowy rozkaz 16-bitów
PIC'e procek 8-bitowy rozkaz od 12-16 bitów.

to ile procek jest bitowy określa szerokość szyny danych, tylko i wyłącznie.


Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem

Offline

 

#30  2007-11-05 15:41:38

  bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006-09-23
Serwis

Re: system 32bit czy 64 bit

to ile procek jest bitowy określa szerokość szyny danych, tylko i wyłącznie.[/quote]tez nie do konca - patrz Pentium 32-bity a szyna danych 64 bitowa ...


"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Offline

 

#31  2007-11-05 15:47:28

  Robot_ - Członek DUG

Robot_
Członek DUG
Skąd: Zabrzeg
Zarejestrowany: 2006-07-04

Re: system 32bit czy 64 bit

to ile procek jest bitowy określa szerokość szyny danych, tylko i wyłącznie.[/quote]tez nie do konca - patrz Pentium 32-bity a szyna danych 64 bitowa ...[/quote]
Jeśli ALU jest 32 bitowe, to po co szyna danych o szerokości 64 bitów?


Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem

Offline

 

#32  2007-11-05 16:24:35

  AgayKhan - Członek DUG

AgayKhan
Członek DUG
Skąd: Płock
Zarejestrowany: 2006-03-21
Serwis

Re: system 32bit czy 64 bit

A w du.... Sami informatycy jak widać, psia jucha... To Debian amd64 działa lepiej od i386 czy nie? A te spory techniczne to do innego wątku, blada jego ta no.....
np. takiego : Quiz : co to jest architektura 64? Czy się rózni i286 od 386 ?


born to be root
linux register user #362473

Offline

 

#33  2007-11-05 17:03:55

  kuchar - Użytkownik

kuchar
Użytkownik
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2005-11-16
Serwis

Re: system 32bit czy 64 bit

"Bitowość procesora" określaja długość rejestrów, długość rozkazów ni jak nie ma się do tego. Długość rejestrów natomiast określa maksymalną ilość pamięci którą może zaadresować procesor ( w amd64 zmiejszono to zostało do 40 bitow nie wiem dokładnie z jakich względów, i tak na jakiś czas wystarczy). O długości rozkazów decyduje architektura procesora. Procesory tradycyjnie dzielą sie na RISC-i i CISC-i. Zazwyczaj RISC-i mają stałą długość rozkazu, samych rozkazów jest mniej i są prostrze, bardziej skomplikowane instrukcje wykonuje się przez złożenie kilku prostych, RISC-ami są np: MIPS, PowerPC, Alpha, ogólne są to szybkie i wydajne procesory. CISC-iem jest min rodzina x86 (a więc i amd64), zwyczajowo te procesory mają zmienną długość instrukcji. Zestaw rozkazów jest większy są one bardziej złożone i sprawiają wrażenie bardziej "wysokopoziomowych". Jest łatwiej dla nich napisać kod asemblerowy i kompilator. Jednak nic nie jest za darmo, a płacimy za to wszyscy wydajnością...
A jako ciekawostka powiem że obecne procesory x86 wewnętrznie są RISC-ami, bo potok takiego procka jest dużo łatwiej i prościej (a przez to wydajniej) zrobić właśnie jako RISC. To pokazuje wyższość RISC-ów nad CISC-ami, gdzie naszym procesorom bardziej opłaca się "przetłumaczyć" instrukcje na RISC-owe, wykonać je w taki właśnie sposób...


Linux Registered User # 406343

[i]Routing protocols enable routers to route routed protocols[/i] :)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
Możesz wyłączyć AdBlock — tu nie ma reklam ;-)

[ Generated in 0.016 seconds, 9 queries executed ]

Informacje debugowania

Time (s) Query
0.00022 SET CHARSET latin2
0.00005 SET NAMES latin2
0.00079 SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='34.200.218.187' WHERE u.id=1
0.00521 UPDATE punbb_online SET logged=1597026789 WHERE ident='34.200.218.187'
0.00029 SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1597026489
0.00039 SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9604 AND t.moved_to IS NULL
0.00010 SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring
0.00255 SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9604 ORDER BY p.id LIMIT 25,25
0.00308 UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9604
Total query time: 0.01268 s