Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam ja ci empetrójkę. I sobie słucham na niej sporo muzyki. I zeskroblowałbym ją. Zna ktoś taki wynalazek, że wpisuje do niego odsłuchane mp3 a on je skrobluje?
Mam pytanie: co to znaczy "skrobluje"?
[tt]/usr/lib/lastfmsubmitd/lastfmsubmit[/tt] z pakietu [tt]lastfmsubmitd[/tt]
[quote=kayo]Mam pytanie: co to znaczy "skrobluje"?[/quote]
:D
[quote=AgayKhan]Mam ja ci empetrójkę.[/quote]
Masz na myśli przenośny odtwarzacz muzyki?
Tak, istnieją takie cuda. Potrzebujesz firmware'u który zapisywałby odpowiednie dane gdzieś w pamięci (poszukaj informacji o otwartoźródłowych firmware'ach — wiem że takie istnieją i pewnie któryś ma interesującą Cię funkcję. Jeszcze dochodzi kwestia popularności Twojego odtwarzacza) oraz czegoś po stronie software'owej, co wysyłałoby te informacje na last.fm (vide post azhaga). Warto jeszcze zadbać o to żeby odpowiedni skrypt był uruchamiany z chwilą podłączania odtwarzacza do komputera. Tylko pamiętaj, że jeżeli wyślesz informację z czasem wcześniejszym niż czas ostatniego scrobble'a, system Last.fm (po stronie serwera) uzna te informacje za próbę oszukania statystyk.
Od strony Linuksa sobie poradzisz. Kwestia firmware'u — podpowiedziałbym coś, ale nie interesowałem się tą sprawą.
Jeżeli szukasz gotowych rozwiązań, zainteresuj się iPodem i iTunes ;) . Być może istnieje coś na Linuksa, ale tego również nie wiem.
Mam wrażenie że podchodzisz do tego od dupy strony. Czego używasz do odtwarzania muzyki? Na 99% istnieje sposób by zautomatyzować proces scrobble'ingu.
Chyba że chcesz selektywnie publikować informacje o słuchanej muzyce, ale to z kolei trochę się kłóci z założeniami Last.fm...
Niemniej przy pomocy [tt]id3tool[/tt] (lub [tt]midentify[/tt], ale tego chyba nie ma w Debianie) wyciągniesz informacje z tagów ID3 pliku MP3. Następnie wyślij je przy pomocy [tt]lastfmsubmit[/tt], o którym wspominał azhag. Właściwie zrobisz to przy pomocy rozwlekłego jednolinijkowca. W czym problem?
cóż tu do rozgryzania?
/usr/lib/lastfmsubmitd/lastfmsubmit --artist ARTIST --title TITLE --album ALBUM [--quiet]
jak chcesz zautomatyzować, to polecam [tt]lltag[/tt], obsługuje więcej formatów niż tylko mp3 (ogg i flac):
lltag --mp3v2 --show-tags ARTIST,TITLE,ALBUM plik.mp3
potem wynik obrobić (nie chce mi się teraz tego skrobać) i wysłać jak wyżej
w debconfie podałeś poprawne dane?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00087 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.23.102.42' WHERE u.id=1 |
0.00087 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.23.102.42', 1733951503) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1733951203 |
0.00051 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=104366 |
0.00094 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=12807 ORDER BY posted |
0.00090 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=12807 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00125 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=12807 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00140 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=12807 |
Total query time: 0.0075 s |