Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[url=http://www.ubucentrum.net/2009/01/czemu-torvalds-korzysta-z-gnome.html]Torvalds używa GNOME :)[/url]
Według niego deweloperzy KDE narzucili użytkownikom zbyt wiele zmian, które jednak ostatecznie mogą uczynić ten pulpit lepszym, toteż nie wyklucza powrotu do KDE w przyszłości.[/quote]
I kto by pomyślał. Może Linusowi się spodoba i zacznie go rozwijać hehe ;]
Chociaż w przeciwieństwie do niego uważam, że środowisko tak ogranicza użycie systemu jak na to sobie pozwolimy.
You are registered as user [b]#464141[/b] with the Linux Counter
To już jest chyba trochę stare choć mogę się mylić bo czytałem coś podobnego na google.groups jakiś czas temu (pół roku??).
Co do kde to nie wiem czy ma rację, kwestia gustu użytkownika. Na dodatek wypowiedź nie poparta żadnymi argumentami i przykładami.
Dla mnie liczy się prostota (nie mylić z prostactwem ;) ) dlatego fluxbox. I to by było na tyle.
[quote=sp3cu]I kto by pomyślał. Może Linusowi się spodoba i zacznie go rozwijać hehe ;][/quote]
Z tego, co mi sie wydaje, Linus nie zyje z developerami gnoma w zbyt dobrych relacjach....
dobra wiadomość, bo ilość komentarzy przy każdym niusie dotyczącym kde na osnews.pl zaczęła mnie już wręcz zastanawiać
(i przypominać mi distrowars przy nie mal każdym niusie dot. Ubuntu).
http://www.bash.org/?772559 ;)
[quote=azhag]http://www.bash.org/?772559 ;)[/quote]
Dobre życiowe porównanie ;p
KDE or Gnome?
Or
[quote=skotx][quote=azhag]http://www.bash.org/?772559 ;)[/quote]
Dobre życiowe porównanie ;p[/quote]
Dlatego mam nadzieję, że projekt [b][url=http://www.qt-apps.org/content/show.php/Antico?content=93778]antico[/url][/b] się rozwinie ;).
Fajnie byłoby mieć lekkie i ładne środowisko graficzne(obsługa oxygen i plasmy). Tymczasem to tylko skompilowałem uruchomiłem i jestem pozytywnie nastawiony. Tylko gdy patrzę w kod źródłowy to aż mnie coś boli, że z moja aktualną wiedzą o programowaniu nie mogę dołączyć do projektu (albo raczej nie przyczynię się do jego rozwoju);(
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-01-25 20:10:53)
Każdy wybór ( czy to KDE czy GNOME ) środowiska będzie bardzo dobrym wyborem jeżeli tym środowiskiem będzie Fluxbox :-)
A tak już na serio: każdy ma różne gusta (a o gustach się nie dyskutuje - no może troszke :) ) , używa tego co chce, bądź tego co jest mu akurat potrzebne. I za to chyba wszyscy cenimy Linuksa, że daje nam możliwości dopasowania systemu mniej więcej do swoich potrzeb.
Nie zmienia to jednak faktu, że porównanie z basha było kapitalne :-)
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-01-25 20:32:41)
[quote=sp3cu]Fajnie byłoby mieć lekkie i ładne środowisko graficzne(obsługa oxygen i plasmy)[/quote]
po pierwsze: a Fluxbox to niby brzydki jest? Inne (FVWM, WMaker) też [s]srodze[/s] sroce (:D) spod ogona nie wypadły. ;)
po drugie: przypadkiem oxygen i plasma nie są z KDE ściśle powiązane (plasma prawie na pewno)?
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-26 16:01:31)
Zastanawia mnie jeszcze dlaczego nie powrócił do starszej wersji - KDE3.
[quote=azhag]po drugie: przypadkiem oxygen i plasma nie są z KDE ściśle powiązane (plasma prawie na pewno)?[/quote]
Hmmm, no nie wiem czy nie ściśle, raczej to są projekty utworzone z myślą o kde.
[quote=azhag][quote=sp3cu]Fajnie byłoby mieć lekkie i ładne środowisko graficzne(obsługa oxygen i plasmy)[/quote]
po pierwsze: a Fluxbox to niby brzydki jest? Inne (FVWM, WMaker) też srodze spod ogona nie wypadły. ;)[/quote]
Domyślnie? Oczywiście. Dla mnie jest fajny dopiero po zmianie panelu na bmpanel i zrobieniu własnego stylu okien;).
Oczywiście nie mówię, że później dalej jest brzydki. Gdyby patrzeć takimi kategoriami to nawet z TWM można byłoby zrobić bardzo ładne środowisko pracy.
[quote=czadman][quote=azhag]po drugie: przypadkiem oxygen i plasma nie są z KDE ściśle powiązane (plasma prawie na pewno)?[/quote]
Hmmm, no nie wiem czy nie ściśle, raczej to są projekty utworzone z myślą o kde.[/quote]
Oxygen ma być osobno przepisany bez zależności kdelibs a plasma... narazie nic o tym nie wiem.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-01-26 11:23:53)
Oba komponenty są zawarte w standardowych pakietach źródłowych z kde4. A oxygen, hmm, zestaw obrazków to raczej nie zależy od żadnej biblioteki, a styl gui - hmmm przepisany tak aby był niezależny od kde, nie będzie już stylem do kde, tylko do czego wtedy?
[quote=czadman]Oba komponenty są zawarte w standardowych pakietach źródłowych z kde4. A oxygen, hmm, zestaw obrazków to raczej nie zależy od żadnej biblioteki, a styl gui - hmmm przepisany tak aby był niezależny od kde, nie będzie już stylem do kde, tylko do czego wtedy?[/quote]
Pewnie będzie tak jak obecnie jest plastik -> polymer.
[quote=azhag]po pierwsze: a Fluxbox to niby brzydki jest? Inne (FVWM, WMaker) też srodze spod ogona nie wypadły. ;)[/quote]
ps po pierwsze: a Fluxbox to w ogóle środowisko graficzne?
Mnie Fluxbox zraził na wstępie dwoma rzeczami: nie wiedziałem nawet jak zmienić tapetę lub wstawić ikonki na pulpit
i po dłuższej męczarni (i odsiadce w międzyczasie gnome-core i XFCE) siedzę do dziś na LXDE.
Może i to da się łatwo zrobić, ale jeśli jest dla mnie na tyle mało domyślny, że tak banalnej rzeczy nie udało mi się zrobić, to sobie daruję dalsze próby.
[quote=iwo][quote=azhag]po pierwsze: a Fluxbox to niby brzydki jest? Inne (FVWM, WMaker) też srodze spod ogona nie wypadły. ;)[/quote]
ps po pierwsze: a Fluxbox to w ogóle środowisko graficzne?
Mnie Fluxbox zraził na wstępie dwoma rzeczami: nie wiedziałem nawet jak zmienić tapetę lub wstawić ikonki na pulpit
i po dłuższej męczarni (i odsiadce w międzyczasie gnome-core i XFCE) siedzę do dziś na LXDE.
Może i to da się łatwo zrobić, ale jeśli jest dla mnie na tyle mało domyślny, że tak banalnej rzeczy nie udało mi się zrobić, to sobie daruję dalsze próby.[/quote]
fbsetbg -f /sciezka/tapeta.*
później do .fluxbox/apps [autostart] {fbsetbg -l} i wsio.
(mniej więcej tak to wygląda)
Oczywiście cieszymy sie, że znalazłeś to co Ci odpowiada.
Ja używam tego, na co mam aktualnie ochotę. Jeszcze parę dni temu używałem Gnome na ArchLinuksie a teraz KDE3.5 na Debianie ;-)
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-01-26 16:08:34)
[quote=iwo]ps po pierwsze: a Fluxbox to w ogóle środowisko graficzne?[/quote]
Zależy wg jakiej nomenklatury. Wg wciąż pokutującej, dzielącej [i]podmioty służące do wizualizacji zasobów komputera[/i] na tylko menedżery okien i środowiska graficzne, nie jest. Wg postulowanej przeze mnie (1. menedżey okien; 2. proste środowiska graficzne; 3. (rozbudowane) środowiska graficzne) zalicza się do drugiej grupy. Czyli oprócz prostego zarządzania oknami, oferuje pewne cechy typowe dla środowiska graficznego.
Wiem, ze temat, to:
Torvalds używa GNOME :)
ale wiedzialem, no czulem cos, ze skonczy sie na fluksie :)
[quote=radziojedi]Wiem, ze temat, to:
Torvalds używa GNOME :)
ale wiedzialem, no czulem cos, ze skonczy sie na fluksie :)[/quote]
Dobrze, że nie na rękoczynach. ;)
Dzień Dobry
Ja nie lubie ćiepłego piwa
http://linuxnews.pl/linus-torvalds-woli-gnome-od-kde4/
[quote=radziojedi]wiedzialem, no czulem cos, ze skonczy sie na fluksie :)[/quote]
wiesz jak to jest:
nie ważne od czego się zaczyna, kończy się zawsze na Debianie
nie ważne od czego się zaczyna, kończy się zawsze na Fluksie ;)
Lobbyści są wszędzie :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00100 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.104.18' WHERE u.id=1 |
0.00100 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.104.18', 1732909676) |
0.00040 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732909376 |
0.00081 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='13.59.87.145' |
0.00063 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=108995 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13245 ORDER BY posted |
0.00075 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13245 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00204 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13245 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00111 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13245 |
Total query time: 0.00799 s |