Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, jako że zbliża się koniec mojej edukacji zastanawiam się nad tematem pracy inżynierskiej. Wiem że promotora w temacie linuksa nie znajdę (bo kumaci ludzie na tej uczelni nie mają jeszcze przed nazwiskiem dr ) więc zostało mi jedynie forum :D W sumie to jutro się wszystko okaże po seminarium.
Wymyśliłem na szybko taki temacik:
Klastry oparte na systemie operacyjnym linuks. (chyba na mosix'ie o.O)
Myślałem też coś o vpn'ach lub qos'ie itp. ale to już jest za bardzo oklepane na uczelniach.
Za wszelkie rady będę wdzięczny. Oczywiście motywem przewodnim ma być linuks, a konkretniej debian.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez skotx (2009-04-12 11:52:35)
Info na PW
[quote=Bodzio]Info na PW[/quote]
RE na priv'a i jeszcze raz dzięki ;)
skotx - co do tematu pracy to proponuje zrobic cos pratycznego gdzie moze miec zastoswanie dodatkowo mozesz przez to zapunktowac w ocenie :] Vo ne robisz czego oklepanego :]
I wczesniej zastawoc sie co z tego linuxa najbardziej Cie interesuje tzn zeby tez nie robic czegos na sile :/
Moj dzien sadny (tzn obrona sie zbliza wielkimi krokami) i akurat wybralam sobie temat "System zarządzania i monitorowania urządzeń sieciowych w telewizji kablowej" Wszystko realizowane na platformie linuxowej wraz z kompilatorami do plikow modemowych wiec temat niemusi byc zwiazany czysto z linuxem :]
[quote=esio]http://jakilinux.org/linux/ubuntu/microwulf-klaster-osobisty/
To jest bardzo ciekawe.[/quote]
Coś tego typu myślałem, ale zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
[b]Biexi[/b]
Klastry moim zdaniem są praktyczne ;) Galera, Galeon itp są ciekawymi projektami ;)
Co najbardziej lubię to w chwili obecnej ciężko powiedzieć skoro nie pracuje się w zawodzie (bo to polska o.O), ale raczej sieci itp.. Ciekawe tematy można znaleźć na forum cisco.
Widzę, że Twój temat trochę jest trochę ambitny ;)
[s]Jutro[/s] Dzisiaj dowiem się coś więcej na w/w tematy na uczelni tak że będzie można dalej myśleć ;)
Ostatnio edytowany przez skotx (2009-03-01 00:10:32)
W tym linku co Ci dałem jest też dużo o Cisco
A ja proponuje cos co ma wziecie na rynku i tu na usta cisna glownie mi sie dwa tematy:
1. Wirtualizacja (jak bys sie zdecydowal to sluze pomoca bo zajmuje sie tym zawodowo glownie VMware Infrastructure ESX) - klastry wysokiej dostepnosci HA, DRS, VMotion, Storage VMotion
2. Bazy danych + wirtualizacja
Jak bys polaczyl te dwa tematy, to masz piekny temat do pracy inzynierskiej i co wazne przydatny na rynku.
[quote=debianus_userus]A ja proponuje cos co ma wziecie na rynku i tu na usta cisna glownie mi sie dwa tematy:
1. Wirtualizacja (jak bys sie zdecydowal to sluze pomoca bo zajmuje sie tym zawodowo glownie VMware Infrastructure ESX) - klastry wysokiej dostepnosci HA, DRS, VMotion, Storage VMotion
2. Bazy danych + wirtualizacja
Jak bys polaczyl te dwa tematy, to masz piekny temat do pracy inzynierskiej i co wazne przydatny na rynku.[/quote]
W sumie tego nie brałem pod uwagę, a temat faktycznie ciekawy. Coś poczytam na ten temat i może się zdecyduje bo chyba to jest ciekawsze niż mój wstępny temat i chyba więcej można napisać. Póki co to moja wiedza na temat wirtualizacji jest niezbyt duża a może jest to jednak warte uwagi i poświęcenia czasu na zapoznanie się z tym.
Imo: te rozwiazania podane przez Ciebie to sa taki nie w piec ni w dziewiec na prace inzynierska, bo taka restrykcaj to raczej na referat. Jak juz to pelne zagadnienie z tematyki albo praktyczne zastosowanie w formie cloaud computingu ktory ostatnio staje sie coraz bardziej popularny.
debianus_userus: taaa ale jako nie widz episania pracy inzynierskiej opartej o pirackie kopie bo co podasz potam za typ licencji, cracked by ... ?
[quote=qluk]Imo: te rozwiazania podane przez Ciebie to sa taki nie w piec ni w dziewiec na prace inzynierska, bo taka restrykcaj to raczej na referat. Jak juz to pelne zagadnienie z tematyki albo praktyczne zastosowanie w formie cloaud computingu ktory ostatnio staje sie coraz bardziej popularny.
debianus_userus: taaa ale jako nie widz episania pracy inzynierskiej opartej o pirackie kopie bo co podasz potam za typ licencji, cracked by ... ?[/quote]
Tylko zasugerowalem ESXa jako rozwiazanie, nic nie szkodzi by zrobic to na czyms darmowym np. XenServer.
BTW ESX mozna w pelni legalnie uzywac przez 60dni a gdy sie skonczy czas to przeinstalowanie to 10min ;-)
Takie uzytkowanie nie moze podlegac pod prace inzynierska/magisterska. Do tego ochodzi fakt ze w wiekszosci powinna to byc licencja edukacyjna lub z programu partnerskiego pomiedzy uczelnia, a producentem.
To zesz przykladem strzelil, to tak jakby zaproponowac komus catalysie jako router do neo ;]
Xen to jednak troche architektura nix ESX, ale imo sam Xen, czy nawet juz ESX to nie ejst temat na prace inzynierska/magisterska, zbyt waskie temat. no chyba ze by rozbudowac to o czesc tematyki ktora podales dalej plus praktyczne zastosowanie itp.
Hmm a tak swoja droga co rozumiesz przez BD + wirtualizacja? W sensie dynamicznego allokowania mocy plus szybki restor po padzie jednego z serwerow, czy cos jeszcze ? (jesli mozna tak troche OT zrobic :] )
Juz co prawda to mowilem ale powtorze jeszcze raz ESX byl tylko przykladem. Sa inne darmowe (opensource) rozwiazanie do wirtualizacji ktore mozna z powodzeniem wykozystac w pracy inzynierskiej.
Co do polaczenia BD i wirtualizacji to mozna przeanalizowac wiele kwestii min. wydajnosc takiego rozwiazania w stosunku do maszyn fizycznych, bezpieczenstwo (wplyw awarii jednego z nodow na prace systemu), rozne warianty konfiguracji serwera VM i jego wplyw na wydajnosc systemu etc.
Dodatkowo mozna wykozystac darmowe rozwiazanie ESXi czy z programu partnerskiego MS Hyper-V :)
Mozliwosci jest od groma, nie chce tu wnikac w aspekty prawne czy mozna czy nie mozna takie informacje uzyska sie od promotora.
heh na uczelni nic się ciekawego nie dowiedziałem, promotora wraz z tematem może wybiorę na następnym zjeździe.
Co do wirtualizacji to wykładowca pokazywały przykładowe tematy z tamtych lat i był jeden związany z vmwar'em (było to coś z różnymi konfiguracjami, nie zaczaiłem o co chodzi bo za szybko to było) więc widocznie można.
qluk na większości uczelni program partnerski to chyba tylko MS i cisco więc dużego wyboru nie ma ;)
Fakt, że trzeba zrobić coś co ma praktyczne zastosowanie i chyba wirtualizacja tutaj wygrywa nad moimi klastrami, aczkolwiek muszę rozeznać się bardziej w temacie wirtualizacji bo moja wiedza na ten temat jest mizerna ;) Jest jeszcze jedna opcja bo można pracę inż pisać pod konkretną firmę (np. zrobić klaster obliczeniowy dla firmy xxx) i ona może (nie musi) udostępnić "narzędzia".
Nie ma to jak nie mieć specjalizacji na studiach, kara straszna i nie wiadomo za co się zabrać :/
skotx - specjalizacja to mit ja koncze wlasnie kierunek sieciowe systemy informatyczne a wiecej elektroniki mialam niz przedmiotow zwiazanych z sieciami :P
Specjalizowac trzeba sie samemu :P
[quote=BiExi]skotx - specjalizacja to mit ja koncze wlasnie kierunek sieciowe systemy informatyczne a wiecej elektroniki mialam niz przedmiotow zwiazanych z sieciami :P
Specjalizowac trzeba sie samemu :P[/quote]
No może masz i rację ;) W Polsce studia są tylko dla papieru (przynajmniej niestacjonarne), a nauczyć trzeba się albo samemu albo w pracy.
[quote=BiExi]skotx - ee zebys zobaczyl poziom studiow w angli to bys sie zalamal :P[/quote]
Nawet nie chce, wystarczy mi to co jest w Polsce ;) Na temat studiów i nauczania na studiach itd trzeba by założyć chyba nowy wątek ;)
[quote=skotx]No może masz i rację ;) W Polsce studia są tylko dla papieru (przynajmniej niestacjonarne), a nauczyć trzeba się albo samemu albo w pracy.[/quote]
stacjonarne to też są (niestety) mało przydane... aby tylko mieć papirus
Ostatnio edytowany przez thalcave (2009-03-02 19:20:02)
Ciągnąc temat dalej; miło mi oświadczyć całemu światu. że jestem w dupie bo nie ma żadnego promotora na uczelni od sieci (nie mówiąc już, że klastry nie przeszły w takiej formie jak chciałem) o.O
no to faktycznie przesranka. znajdź promotora to jedno, a jeszcze znajdź takiego, żeby miał dla ciebie czas to drugie
ja ci powiem, że przyjąłem odwrotną strategię: najpierw się zastanawiałem u kogo najlepiej byłoby pisać pracę, a dopiero później wymyśliłem sobie temat - te proponowane to były takie, że ni przypiął, ni wypiął
Siema, podepne sie pod watek gdyz jestem w takiej samej sytuacji czyli pisanie pracy inż. Promotor jest temat jest. Generalnie mam napisac jak najwiecej o routingu i chetnie poczytam kazda lekture przez was mi podana ;)
[quote=rychu]no to faktycznie przesranka. znajdź promotora to jedno, a jeszcze znajdź takiego, żeby miał dla ciebie czas to drugie
ja ci powiem, że przyjąłem odwrotną strategię: najpierw się zastanawiałem u kogo najlepiej byłoby pisać pracę, a dopiero później wymyśliłem sobie temat - te proponowane to były takie, że ni przypiął, ni wypiął[/quote]
Ja jestem bardziej w dupie niż Ci się wydaje :/ na 10 promotorów znam 4, tak że nie mam zbyt dużego wyboru. A do tych 4 nie ma szans się dostać bo każdy chce do nich iść. Jutro będę na uczelni to trzeba gadać z dziekanem/rektorem bo innego wyjścia nie ma, nie będę robił programu w c/c++ jak chce być w przyszłości adminem czy coś w tym stylu. Zachciało mi się studiować to mam teraz o.O
Odświeżam temat :/
Nie znalazłem konsultanta odnośnie wirtualizacji bleeee Ale za to znalazłem z sieci, routing i innych paskudztw.
Ma ktoś jakiś pomysł na temat z sieci bo ja nie mogę nic wymyślić, ani znaleźć a czas goni nieubłaganie o.O
Tutaj [url]http://ccie.pl/viewtopic.php?t=3172&postdays=0&postorder=asc&start=75[/url] jest sporo z sieci, może komuś się przyda i go natchnie, ale ja tam nic fajnego nie mogę znaleźć.
EDIT: lol
w w/w linku znalazłem
Mój temat pracy inż: "Realizacja redundantnego łącza w oparciu o protokołu routingu dynamicznego". Ogólny przegląd przez protokoły routingu a następnie implementacja BGP w Cisco oraz Debianie(quagga)
hmm nie głupie
Ostatnio edytowany przez skotx (2009-04-06 19:22:27)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00103 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.125.240' WHERE u.id=1 |
0.00383 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.125.240', 1732917709) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732917409 |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=112553 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13574 ORDER BY posted |
0.00052 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13574 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00515 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13574 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00141 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13574 |
Total query time: 0.01307 s |