Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
na Siduxie pojawił mi sie taki mały problem z netem: po uruchomieniu takiego prostego skryptu ( ip pobierane z dhcp,)
#!/bin/bash ifconfig eth0 down ifconfig eth0 hw ether [adres_mac] ifconfig eth0 [adres_ip] netmask 255.255.255.0 echo "nameserver [adres dnsa]" > /etc/resolv.conf ifconfig eth0 up route add default gw 192.168.1.1
net działał z nowymi ustawieniami i było oki. Ale po restarcie kiedy jeszcze raz uruchomiłem skrypt nie dość ze coś nie mógł załapać ustawień to jeszcze Sidux zmienił oznaczenia sieciówki główej z eth0 na eth1. Wiem ze moze to szczegóły, ale nigdzie nie moge znaleźć odpowiedzi o co chodzi.
P.s. co jest lepsze: wrzucic taki skrypt do rc.local czy np. ustawic na sztywno w plikach konfiguracyjnych parametry netu ?
za góry dziekuje za porady
Ostatnio edytowany przez haczyk (2009-03-25 23:16:28)
Muszę zapytać bo nie rozumiem.
W końcu masz net po dhcp czy po statycznym.
W tytule postu dhcp a ze skryptu wynika ze statyczne.
Na dodatek zmieniasz mac karty czy to konieczne?
Napisz cos wiecej o tym przypadku bo wszystko na okrętkę tu robisz.
To wszystko idzie w /etc/network/interfaces zrobić tyle że trzeba wiedzieć co.
Co do numeru interferejsu to odpowiedź powinieneś znaleźć w pliku /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules
skoro z domyslnymi net smiga to w czym problem (czemu ma sluzyc ten skrypt)?
jezeli kluczowa sprawa jest podmiana mac-adresu zainteresuj sie opcja hwaddress w interfaces ... oczywiscie ladniejsza metoda konfiguracji jest /etc/network/interfaces niz rc.local
adres sieciowki zmienil sie pewnie przez kombinowanie z mac'iem (udev) - bylo troche na forum i jest chyba w faq
DHCP w opraciu o statyczną tablice maców, czyli jeden statyczny mac = jedno stałe ip. Korzystam z dwóch adresów ip - jedno ip do prywatnego działania, natomiast na drugim ip uruchamiam i testuje kilka usług, które udostepniam ludziom z sieci lokalnej ( ssh, mysql, ftp).
więc zabieram sie przez konfiguracje interfaces
hhm....poszukam w faq-u. Dziekuje tez za /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules.
p.s. świetne forum i świetni ludzie ;) Dziekuje za pomoc
aha, czyli dla karty o danym macu serwerek automatycznie przydziela jakiś stały ip. więc nie kłopocz się o ip, wpisz w /etc/network/interfaces coś takiego:
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
hw-address ether 00:00:00:00:00:00
@rychu
dzieki śmiga wszystko ;)
p.s. w skrypcie powinno być eth1 - tak jak pisalem - zmieniło sie lekko oznaczenie interfejsów
ale najważniejsze ze wszystko działa ;)
dziekuje
Nazwę interferejsu możesz zienić w pliku /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules poprzez ręczną edycje lub jego wyczyszczenie.
Ale najprawdopodobniej jak zmienisz mac to udev potraktuje to jako inna kartę i przypisze kolejny numerek.
no to teraz troche sie zamotalem.
pisałem wcześniej ze działa, ale sugerowałem sie restartem recznym /etc/init.d/networking
uruchomilem od nowa system i bylo oki. Nic nie zmienilem a później w czasie ładowania linuxa pisze mi eth0 nie moze podniesc - a mam takie wpis w interfaces
auto eth0 iface eth0 inet dhcp #pre-up ifconfig eth0 hw ether[mac] hw-address ether [mac]
najgorsze jest ze raz dziala a raz nie dziala. O co chodzi ? przeciez to niemozliwe zeby losowo wybieral, ktore ustawienia zaladowac ;/
Ostatnio edytowany przez haczyk (2009-04-02 01:23:25)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00084 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.140.88' WHERE u.id=1 |
0.00081 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.140.88', 1732403741) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732403441 |
0.00057 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=114942 |
0.00079 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13796 ORDER BY posted |
0.00048 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13796 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00066 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13796 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00071 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13796 |
Total query time: 0.00547 s |