Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Zaktualizowałem system i nie dość że nie mam dźwięku dodatkowo wywala mi takie ostrzeżenia przy starcie systemu:
... WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/pnp-hotplug, it will be ignored in a future release. WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/oss-compat, it will be ignored in a future release. WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/blacklist, it will be ignored in a future release. WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/sound, it will be ignored in a future release. WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/display_class, it will be ignored in a future release. ...
Dla podpowiedzi:
# uname -r 2.6.28-7.slh.6-sidux-686
# aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: ALC883 Analog [ALC883 Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: NVidia [HDA NVidia], device 1: ALC883 Digital [ALC883 Digital] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
alsa-base 1.0.19.dfsg-1 alsa-oss 1.0.17-1 alsa-utils 1.0.16-2
Pozdrawiam
Te ostrzeżenia to znane warningi (nie błędy) z Sida. http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=13304&highlight=sidux
Brak dźwieku spowodowany jet tym że te warnningi stały się ciałem.
Powoli zaczynają się zmieniać configi w debianie.
Przepisz sobie to co wcześniej dopisałeś do pliku /etc/modprobe.d/alsa-base odnosnie dzwięku do pliku [b]/etc/modprobe.d/alsa-base.conf[/b]
To nowy plik konfiguracyjny
Dopisałem i nic to nie daje, na tej stronie [url]http://pastebin.ca/1361447[/url] są wszystkie info odnośnie moich konfigów alsy.
A przy okazji witam Cię Ilin po długiej nieobecności w sieci.
A przy okazji witam Cię Ilin po długiej nieobecności w sieci.
Mogę o Tobie to samo powiedzieć. :)
po pobieżnym rzucie okiem(ne jesem na swoim kompie) wygląda że ten wpis miałeś zły.
ALC883/888 3stack-dig 3-jack with SPDIF I/O 6stack-dig 6-jack digital with SPDIF I/O 3stack-6ch 3-jack 6-channel 3stack-6ch-dig 3-jack 6-channel with SPDIF I/O 6stack-dig-demo 6-jack digital for Intel demo board acer Acer laptops (Travelmate 3012WTMi, Aspire 5600, etc) acer-aspire Acer Aspire 9810 medion Medion Laptops medion-md2 Medion MD2 targa-dig Targa/MSI targa-2ch-dig Targs/MSI with 2-channel laptop-eapd 3-jack with SPDIF I/O and EAPD (Clevo M540JE, M550JE) lenovo-101e Lenovo 101E lenovo-nb0763 Lenovo NB0763 lenovo-ms7195-dig Lenovo MS7195 haier-w66 Haier W66 3stack-hp HP machines with 3stack (Lucknow, Samba boards) 6stack-dell Dell machines with 6stack (Inspiron 530) mitac Mitac 8252D clevo-m720 Clevo M720 laptop series fujitsu-pi2515 Fujitsu AMILO Pi2515 auto auto-config reading BIOS (default)
Dla chipa ALC883 dokumentacja nie przewidujw wpisu[b] 3stack[/b]
Spróbuj dobrać inny.
Próbowałem z każdym pokolei, nawet wróciłem do starszej wersji alsa-base i linux-sound-base, po każdej operacji restart i głosu nadal nie ma, obecnie wygląda to tak [url]http://pastebin.ca/1361491[/url]
u mnie /etc/modprobe.d (po dodaniu .conf)
arturek@debian:~$ ls /etc/modprobe.d aliases arch-aliases nvidia-kernel-nkc.conf alsa-base-blacklist.conf blacklist.conf oss-compat.conf alsa-base.conf display_class.conf pnp-hotplug.conf arch linux-sound-base_noOSS.conf sound.conf
w sound.conf (własny wpis)
alias snd-card-0 snd-hda-intel
options snd-card-0 index=0
options snd-hda-intel model=3stack-dig position_fix=1[/quote]
i jakoś dzwięk działaOstatnio edytowany przez arturek (2009-03-15 16:28:37)
Debian “buster” Xfce
Ja w alsa-base.conf dodałem:
alias snd-card-0 snd-hda-intel alias sound-slot-0 snd-hda-intel options snd-hda-intel model=generic
i dźwiek też już jest, temat uwazam za zamknięty.
Pozdrawiam
A ja nie. :)
Ja tam widzę w tym logu ze wpisywałes [b]lenovo[/b]
W tym co wkleiłem nie ma samego lenovo tylko cztery opcje dla lenovo.
Myślę ze diabeł tkwi w szczegółach.A własciwie w dokładnych wpisach.
Moze wpis [b]arturka[/b] moze być dobry nie chodzi o plik bo ten nie ma wiekszego znaczenia. ale o 3stack-dig
korzystam tylko z dwóch głośników
podpięte pod jeden jack
dlatego
model=3stack-dig
moja karta
arturek@debian:~$ aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: VT82xx [HDA VIA VT82xx], device 0: ALC662 Analog [ALC662 Analog] Subdevices: 0/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: VT82xx [HDA VIA VT82xx], device 1: ALC662 Digital [ALC662 Digital] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
możliwe ustawienia
ALC662/663 3stack-dig 3-stack (2-channel) with SPDIF 3stack-6ch 3-stack (6-channel) 3stack-6ch-dig 3-stack (6-channel) with SPDIF 6stack-dig 6-stack with SPDIF lenovo-101e Lenovo laptop eeepc-p701 ASUS Eeepc P701 eeepc-ep20 ASUS Eeepc EP20 ecs ECS/Foxconn mobo m51va ASUS M51VA g71v ASUS G71V h13 ASUS H13 g50v ASUS G50V asus-mode1 ASUS asus-mode2 ASUS asus-mode3 ASUS asus-mode4 ASUS asus-mode5 ASUS asus-mode6 ASUS auto auto-config reading BIOS (default)
Ostatnio edytowany przez arturek (2009-03-15 17:28:38)
Witam wszystkich użytkowników DUG, jako, iż jest to mój pierwszy post - pozdrawiam. Miałem do dzisiaj podobne problemy ze swoim squeeze/sid'em, tzn masę komunikatów przy starcie i zmykaniu systemu a oprócz tego sypał mi się skype zaraz po uruchomieniu, reinstalacja skypa i alsy z repo debiana nic nowego nie wnosiła. Co prawda dźwięk miałem w MOC'y i w Amaroku to jednak te komunikaty nie były zbyt eleganckie. Przepraszam za chaos ale to co wkleiłem w konsolę, w czasie studiowania porad z google może przyprawić o zawrót głowy.
Rozwiązanie w moim przypadku okazało się proste - trafiłem tu http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=65146 i zniknęły moje problemy z alsamixer'em skype'm i komunikatami. Pozdrawiam
Nie chcę się czepiać ale to nic innego niż zainstalowanie nowszego sterownika i bibliotek alsy(chyba ze zainstalowałeś starszą bo w tych linkach jest 1.0.16 a w squezee mamy 1.0.19 sterownik w jądrze trochę starszy.)
Prawdopodobnie sama instalacja wystarczyła by.
[quote=ilin]Nie chcę się czepiać...[/quote]
Właśnie - i o to chodzi, że przeinstalowanie sterów alsy z repo nic [b]w moim przypadku[/b] nie wniosło.
[quote=spitf1r3]W momencie pisania tego howto najnowszą dostępną wersją była [b]1.0.16[/b]:[/quote]
a na stronie alsy jest wersja 1.0.20 i kompilacja "tych" dopiero załatwiła sprawę. A tak na marginesie to logicznym wydaje się zamiana numerku wersji na "20" przy kompilacji.
Serdecznie pozdrawiam
Ta alsa 2.6.20 pojawiła się wczoraj najdalej przedwczoraj. Tam jest podana data trochę przuszłościowa 16 maj :)
Tak ze kompilowaleś wersję 1.0.19 (chyba że robiłeś to w ciągu ostatnich dwóch dni)
Oczywiście całkowicie się zgodzę z tezą że najpierw należy zainstalować najnowszy sterownik.(niejednokrotnie to sugerowałem w postach)
To przeważnie wystarcza.
Całą alsę niekoniecznie w sporadycznych przypadkach jest to potrzebne.
Dlatego że mniej doświadczeni userzy zaczynają wszystko ze źródeł kompilować dodatkowo instalują paczki z repo z alsą i robi się totalny groch z kapustą. Jedne pliki nadpisują drugie i nic nie działa.
Cięzko potem z tego wybrnąć.
[quote=ilin]...chyba że robiłeś to w ciągu ostatnich dwóch dni.[/quote]
Dokładnie tak jak piszesz. Od [b]wczorajszej nocy[/b] stałem sie szczęśliwym posiadaczem dźwięku i braku komunikatów.
Wcześniej w Lenny'm takich problemów nie miałem. Ale faktem jest, że troszeczkę pomieszałem sobie w repozytoriach i przy.
sudo aptitude dist-upgrade
Dopiero podstawowe repo.. squeeze'go i dalsze zabiegi opisane wyżej uwolniły mnie od tego koszmaru :)
Pozdrawiam
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00109 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.40.53' WHERE u.id=1 |
0.00072 | UPDATE punbb_online SET logged=1732405919 WHERE ident='18.116.40.53' |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732405619 |
0.00081 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.14.246.52' |
0.00078 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=118064 |
0.00165 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13712 ORDER BY posted |
0.00094 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13712 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00105 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13712 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00099 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13712 |
Total query time: 0.00873 s |