Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak wiadomo wyszła beta opery 10.
Używa ktoś?
Ja od wczoraj.
Nawet niezłe cacko
http://www.opera.com/download/?ver=10.00b1
Używałem jakiegoś snapshota na 64bit to niezbyt ciekawie chodził, zawieszał się, wyłączał..
Mam nadzieje, że beta już nie będzie mi takich cyrków odstawiać :)
Ja używam. Flash działa dużo, dużo lepiej, nawet w porównaniu z wersją alpha. Naprawdę warto zainstalować najnowszą wersję;)
Włączcie sobie ten dodatek [b]turbo[/b] i spróbujcie się na forum zalogować. :)
U mnie normalnie loguje;)
U was też jest ten suwak do rozciągania paska kart? Taki pomiędzy paskiem kart a paskiem adresu;) Cięzko wytłumaczyć, ale moze wiecie o co mi chodzi. Przy ciemnym motywie głupio wygląda taka gruba biała krecha;/
Da się go jakoś usunąć?
Ostatnio edytowany przez Marvell (2009-06-04 16:26:39)
Mam to samo.. jakoś ciężko mi będzie się przestawić na nową wersję.. chociaż plusem jest szybkość działania i pojawiająca się (w końcu!) ikona w trayu fluxboxa:))
Wczoraj mnie też logowalo a dzisiaj za każdym logowaniem mnie wyrzucało spowrotem.
Może mi opera dała limit na DUGa :)
Też mam ten pasek ale mi to nie przeszkadza.
Apropo.
Mam tu jakieś sprawdzanie pisowni chyba nie wiecie jak to wylaczyć bo mnie wkurza ten pasek pod tekstem jak piszę.
Jaki pasek? U mnie tylko błędy podkreśla i tyle. Muszę coś z tym paskiem zrobić bo coś mnie weźmie zaraz;/
btw, używacie na stałe opera turbo? Ja nie
Ostatnio edytowany przez Marvell (2009-06-04 16:32:06)
Prawie wszystko podkreśla.
Mimo ze błedów nie ma.
(w tym co napisałem tylko nie podkreślił [b]ma[/b]
Jeszcze Qt3 czy już oficjalnie na Qt4 przeszli?
Na razie nie ma pod qt4, ale pewnie niedługo się pojawi.
ilin, może jakiś inny język masz wybrany?
Ostatnio edytowany przez Marvell (2009-06-04 16:38:27)
Mam
Polski (testing) [pl]
To nieoficjalne spolszczenie.
[quote=kodzik]chociaż plusem jest szybkość działania i pojawiająca się (w końcu!) ikona w trayu fluxboxa:))[/quote]
A zniknęła? Za czasów Fb 0.9.14 i Opery 8.5, kiedy jeszcze nie wiedziałem o opcji [tt]-notrayicon[/tt], ładnie umieszczała się gdzie trzeba.
Ja jej używam bo myślałem że będzie lepiej odtwarzać Flash. Guzik lepiej odtwarza ale mam z nią taki problem, że po zainstalowaniu polskiego słownika wysiadła mi jej polonizacja i mam teraz całe menu i wszystko po angielsku, a jak chce ustawić polski z powrotem to mam taki massage:
"Polish [pl]" was added to the list of preferred languages for Web pages. The user interface language remains unchanged, as there is no appropriate language file available.
Myślałem nad usunięciem całego folderu .opera z home ale i zainstalowaniu jej jeszcze raz, ale nie wiem czy to dobry pomysł :)
Ale wyszedłem z tego - polski plik do wersji 10 ---->
http://my.opera.com/andol/blog/2008/12/10/opera-10-alpha-1-po-polsku
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-06-04 17:46:26)
Nowe ikonki w domyślnej skórce są okropne. Poza tym całkiem fajna.
Aby wyłączyć sprawdzanie pisowni nalezy kliknąć prawym na polu do wpisywania i odznaczyć [i]Check spelling[/i]. Pewnie jak spolonizuje się Operę, będzie sprawdzać wg polskiego słownika.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-06-04 17:48:29)
Tak , ściągnąłem ten plik i wszystko wróciło do normy :)
Mam to turbo i co ono robi?:)
W jakiś magiczny sposób wymusza kompresję przesyłanych danych, co powinno sprawiać wrażenie szybszego połączenia (tylko dla tekstu!).
Dodawanie własnych szukajek jest wprost bajeczne: http://azhag.fluxboxpl.org/duperele/opera_tworzenie_wyszukiwarki.png :)
Może faktycznie jakieś turbo dodaje albo sobie wkręcam :)
Jest już na qt4
http://ftp.task.gda.pl/pub/opera/linux/1000b1/beta1/en/i386/
Ale nadal pewnie nieoficjalna.
[quote=azhag]Dodawanie własnych szukajek jest wprost bajeczne: http://azhag.fluxboxpl.org/duperele/opera_tworzenie_wyszukiwarki.png :)[/quote]
O przepraszam bardzo, dodawanie własnych szukajek było przynajmniej w 9.1, a już na 100% w 9.64 (ja wiem że było wcześniej, ale nie jestem w stanie stwierdzić kiedy się pojawiło) — [url=http://minio.komunikatory.pl/obrazy/rozne/04062009-01.jpg]dowód[/url].
ten pasek da się wyłączyć w ustawieniach wyglądu
ogólnie bardzo fajnie, ale brakuje wersji z qt4 na amd64
Dla mnie miód malina. Wszystko działa mi pięknie jak w 9.64, tylko, że o niebo szybciej. alpha potrafiła się nieco krzaczyć, ale teraz jest bajka. A nowy wygląd dla mnie bomba (choć bardzo podobny do Google chrome).
[quote=adamos]ten pasek da się wyłączyć w ustawieniach wyglądu
...[/quote]
Jak? Ja nigdzie nie widzę takiej opcji.
klikasz PPM na dowolną kartę -> wygląd -> odznaczasz MI_Pagebar
co ciekawe w drugą stronę to nie działa :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00119 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.133.210' WHERE u.id=1 |
0.00082 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.133.210', 1732379509) |
0.00060 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732379209 |
0.00078 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=120013 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=14306 ORDER BY posted |
0.00064 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14306 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00110 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14306 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00120 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14306 |
Total query time: 0.00664 s |