Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Temat nietypowy ale zapewnie nie interesuje mnie on jedynego.
Interesuje mnie jak długi okres czasu banki muszą przechowywać historie rachunków swoich klientów indywidualnych po likwidacji konta.
Nie mogę znaleźć nic konkretnego mam nadzieje że ktoś mi będzie potrafił odpowiedzieć, jeśli nie będę musiał się jutro wybrać do banku.
Może znajdziesz w umowie z bankiem.
Niestety nie chodzi o mój rachunek, nie mam więc dostępu do umowy, z tego co wyczytałem to bank musi przechowywać historie rachunku przez 5 lat, pod warunkiem, że właściciel nie wywiązywał się ze zobowiązań wynikających z umowy(zdaje się że chodzi o rachunki specjalnie tworzone na potrzeby kredytu).
Mnie natomiast interesuje jak długo bank przechowuje te informacje jeśli chodzi o rachunek bieżący tj. superkonto w PKO po likwidacji, w wypadku gdy właściciel tego rachunku w niczym nie podpadł.
Zalezy, nawet i po 20 lat, ale informacje o tym ze klient w czyms podpadl w wiekszosci ulegaja "zamazaniu" po uplywie maksymalnie 5 lat od ów czynu.
Rozumiem iż w zależności od polityki banku okres trzymania przez bank zarchiwizowanych danych może być różny, chodziło mi raczej o minimalny czas do jakiego wszystkie banki muszą się przystosować.
Zdaje się że jutro wybiorę się do banku.
nie wiem na pewno ile w polsce ale pracowalem chwile w archiwizacji dokumentøw w .ie i wiem ze dokumenty jake by nie byly banki, firmy itp maja byc przechowywane przez 4 lata po tem maja byc zniszczone i to nie w byle jaki sposob, specjalistyczne firmy sie tym zajmuja, podejrzewam ze w polsce jest podobnie (nie jest to widzimisie danego banku).
[quote=pink]nie wiem na pewno ile w polsce ale pracowalem chwile w archiwizacji dokumentøw w .ie i wiem ze dokumenty jake by nie byly banki, firmy itp maja byc przechowywane przez 4 lata po tem maja byc zniszczone i to nie w byle jaki sposob, specjalistyczne firmy sie tym zajmuja, podejrzewam ze w polsce jest podobnie (nie jest to widzimisie danego banku).[/quote]
Obawiam się że to nie jest takie proste, ilość czasu jaki mają być trzymane dokumenty w instytucjach publicznych jest uzależniona od tego jakiego typu są to dokumenty. Inny okres czasu obowiązuje dla wykazu osób posiadających dostęp do informacji niejawnych a inny dla wniosków urlopowych. Jeśli chodzi o instytucje bankowe zakładam że jest podobnie.
Otóż byłem w banku i udało mi się porozmawiać z naczelnikiem. Prawo nakazuje bankom trzymać tego typu dane przez okres 5 lat od daty zamknięcia konta, w praktyce jednak te informacje są trzymane kilka lat dłużej. Ile? tego nie wiem.
Co do osób które mogą ubiegać się o te dane, są to właściciel rachunku jak i osoba upoważniona, niestety odpłatnie 20 PLN za m-c. W innym wypadku można się ubiegać jedynie sądownie.
Nie spytałem się tylko ile czasu przechowywane są dane na temat nierzetelnych klientów, a w zasadzie historia ich rachunków. Myślę że raczej nie jest to okres pięciu lat.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00105 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.145.50' WHERE u.id=1 |
0.00085 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.145.50', 1732919576) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732919276 |
0.00045 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=122479 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=14531 ORDER BY posted |
0.00066 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14531 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00113 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14531 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00110 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14531 |
Total query time: 0.006 s |