Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, łacze się ze zdalną maszyną poprzez ssh, jak mam pobrać z niej plik na lokalny komputer, nie ma tam serwera ftp ani www. Oczywiście chodzi mi o pobranie pliku z konsoli.
Programem scp można kopiować po ssh albo podmontować sobie zasób ssh przy pomocy fuse i sshfs.
scp wojtas@ip_hosta:/home/wojtas/nazwa_pliku.jpg
i wyskakuje
usage: scp [-1246BCpqrv] [-c cipher] [-F ssh_config] [-i identity_file]
[-l limit] [-o ssh_option] [-P port] [-S program]
[[user@]host1:]file1 [...] [[user@]host2:]file2
ok, trzeba było jeszcze podać katalog docelowy
Wielkie dzieki
moze sie komus przyda :)
http://jakilinux.org/aplikacje/sztuczki-z-SSH/
pozwole sobie jeszcze uzupełnić:
KOPIOWANIE Z SERWERA SSH
scp -P port uzytkownik@ip_lub_host:/sciezka/do/pliku/ktory/pobieramy /sciezka/gdzie/ma/byc/zassany
KOPIOWANIE NA SERWER SSH
scp -P port /sciezka/do/pliku/na/naszym/dysku uzytkownik@ip_lub_host:/sciezka/gdzie/ma/byc/wgrany
PS Port musi byc podany tylko wtedy gdy jest inny niz standartowy 22
Jesli mamy standartowy port 22 mozemy skorzystac z mozliwosci Midnigt Commandera: Połączenie po powłoce: tam wpisac uzytkownik@ip_lub_host
pozdrawiam
Jesli mamy standartowy port 22 mozemy skorzystac z mozliwosci Midnigt Commandera: Połączenie po powłoce: tam wpisac uzytkownik@ip_lub_host
[/quote]
Jeśli jest inny niż 22 także możemy skorzystać z midnight commandera. :)
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
o to nie wiedziałem w jaki sposób czadman ??
podpowiedź:
edycja pliku /etc/ssh_config
:)
[color=blue]Edit:[/color] rozwiązanie:
zakładamy plik:
touch ~/.ssh/config
(Można również w pliku /etc/ssh/ssh_config jeśli ustawienia mają być widoczne dla wszystkich)
Nadajemy mu uprawnienia:
chmod 600 ~/.ssh/config
I wpisujemy do niego:
Host latwa_nazwa Port 8022 User username HostName 1.2.3.4 Compression yes
User - to login na którym się logujemy na zdalne maszynie
Port - wiadomo
HostName - prawdziwa nazwa hosta (lub adres IP)
Host - nawza hosta dla polecenia ssh
Logujemy się po prostu:
ssh latwa_nazwa
i nie martwimy się o resztę parametrów, a w mc wpisujemy dla połączenia po powłoce po prostu "latwa_nazwa" i enter.
Reszta opcji dostępna w podręczniku ssh_config(5).
[quote=czadman]podpowiedź:
edycja pliku /etc/ssh_config
:)
[color=blue]Edit:[/color] rozwiązanie:
zakładamy plik:
touch ~/.ssh/config
(Można również w pliku /etc/ssh/ssh_config jeśli ustawienia mają być widoczne dla wszystkich)
Nadajemy mu uprawnienia:
chmod 600 ~/.ssh/config
I wpisujemy do niego:
Host latwa_nazwa Port 8022 User username HostName 1.2.3.4 Compression yes
User - to login na którym się logujemy na zdalne maszynie
Port - wiadomo
HostName - prawdziwa nazwa hosta (lub adres IP)
Host - nawza hosta dla polecenia ssh
Logujemy się po prostu:
ssh latwa_nazwa
i nie martwimy się o resztę parametrów, a w mc wpisujemy dla połączenia po powłoce po prostu "latwa_nazwa" i enter.
Reszta opcji dostępna w podręczniku ssh_config(5).[/quote]
Wszystko pięknie, zrobiłem jak jest wyżej przedstawione ale w mc łącząc się po powłoce zamiast Usera zdefiniowanego w ~/.ssh/config wstawia mi nazwę usera na którym jestem zalogowanym na maszynie lokalnej, więc po @ jest właściwy host z którym chcę się połączyć ale nazwa użytkownika się nie zgadza, co jest nie tak, gdzie to można zmienić?
Ostatnio edytowany przez olek69 (2010-01-03 22:34:20)
http://dug.net.pl/tekst/43/kopiowanie_plikow_przez_ssh/
nie wiem po co pisane są te arty na portalu...
[quote=giegiel]http://dug.net.pl/tekst/43/kopiowanie_plikow_przez_ssh/
nie wiem po co pisane są te arty na portalu...[/quote]
Ja też nie wiem czy wszyscy umieją czytać ze zrozumieniem, mi nie chodzi o scp, bo ja wiem że tak można , ale dla mnie mniej wygodne, skoro można przez mc, bo według powyższych artykułów można. W artykule jest sposób łączenia jak jest domyślny port, a ja muszę się połączyć po innym.
Ostatnio edytowany przez olek69 (2010-01-04 07:19:27)
scp i midnight commander sa strasznie niewygodne (przynajmniej dla mnie). Ja uzywam do tego [b]sshfs[/b].
Wystraczy zainstalowac z repo, potem zaladowac jako modul: [b]modprobe fuse[/b], dodac siebie do grupy [b]fuse[/b] (usermod -A fuse ja), i zamontowac: sshfs user@serwer:/home/users/zdalny_katalog /home/users/ja/lokalny_katalog. Odmontowanie: fusermount -u /home/users/ja/lokalny_katalog
Ostatnio edytowany przez pyton (2010-01-04 15:19:11)
[quote=pyton]... midnight commander sa strasznie niewygodne ....[/quote]
Ja miałem problem na dużych plikach - mc się wywalał, podczas gdy kopiowanie przez nautilusa było bezproblemowe (oczywiście połączenia po ssh)
[quote=ippo76][quote=pyton]... midnight commander sa strasznie niewygodne ....[/quote]
Ja miałem problem na dużych plikach - mc się wywalał, podczas gdy kopiowanie przez nautilusa było bezproblemowe (oczywiście połączenia po ssh)[/quote]
Kurcze nie wiedziałem że nautilus ma takie możliwości, super połączyło i działa wszystko OK, jeśli chodzi o sshfs to zainstalowało ale z dodaniem modułu jest problem "FATAL: Module fuse not found." ale juz się tym nie przejmuje i nie szukam bo NAUTILUS jest THE BEST :)
Można też poprzez rsync - zwłaszcza duże grupy plików i synchronizacja kopii zapasowej: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=15315
ja uzywam sftp, tez elegancko sobie radzi :]
sftp user@server.pl
get nazwa_plik - pobieranie pliku
put nazwa_pliku - wysylanie
cd - wiadomo
lcd - lokalne wejscie do katalogu
lls - lokalne wyswietlenie listy plików
ls - wiadomo
Ostatnio edytowany przez jezoo (2010-01-07 18:55:24)
[quote=jezoo]ja uzywam sftp, tez elegancko sobie radzi :]
sftp user@server.pl
get nazwa_plik - pobieranie pliku
put nazwa_pliku - wysylanie
cd - wiadomo
lcd - lokalne wejscie do katalogu
lls - lokalne wyswietlenie listy plików
ls - wiadomo[/quote]
A co z niestandardowymi portami do połączeń ssh? To będzie wyglądało
sftp user@server.pl:port
?
[quote=olek69]A co z niestandardowymi portami do połączeń ssh? To będzie wyglądało
sftp user@server.pl:port
?[/quote]
Nie, raczej tak :
sftp -oPort=niestandardowy_port user@server.pl
Ostatnio edytowany przez ba10 (2010-01-10 15:02:14)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00089 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.28.213' WHERE u.id=1 |
0.00076 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.28.213', 1732357522) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732357222 |
0.00055 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=137673 |
0.00134 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3569 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3569 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00093 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3569 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00270 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3569 |
Total query time: 0.00835 s |