Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc przy wyborze odpowiedniej dla Linuksa karty graficznej posiadającej wsparcie dla High Definition (HD). Chciałbym, żeby karta stabilnie pracowała pod Linuksem, a jej instalacja nie była zbyt skomplikowana dla początkującego, czyli dla mnie :-) Jakie karty możecie polecić?
PS. Słyszałem o kartach posiadających otwarte sterowniki. Jakie znaczenie może mieć dla mnie fakt, że jedna karta może używać otwartych sterowników, a druga ich nie może używać?
Pozdrawiam.
Na chwilę obecną tylko nvidia i bynajmniej nie na otwartych sterownikach. Karta w sumie dowolna byle by miala VRAM >=256MB.
Wiecej informacji http://en.wikipedia.org/wiki/VDPAU
[quote=qluk]Na chwilę obecną tylko nvidia i bynajmniej nie na otwartych sterownikach. Karta w sumie dowolna byle by miala VRAM >=256MB.
Wiecej informacji http://en.wikipedia.org/wiki/VDPAU[/quote]
Dowolna powyżej NV 9400, wsio poniżej ubija procesor ...
[quote=pasqdnik][quote=qluk]Na chwilę obecną tylko nvidia i bynajmniej nie na otwartych sterownikach. Karta w sumie dowolna byle by miala VRAM >=256MB.
Dowolna powyżej NV 9400, wsio poniżej ubija procesor ...[/quote]
To mam wyjatkowe szczescie ze mi 8800GT dziala a co dopiero z quadro NVS 140m to mozna nazwac cudem. :/
Chyba ze jest w tym jakas glebsza tresc ktorej nie widze :P
Mam w lapku integre GF9100M G, VDPAU działa bardzo ładnie - dekoduje FullHD bez problemu i bez większego obciążenia procesora, testowałem demka HD z netu jak i BigBuckBunny(h264) w 720p jak i w 1080p - wszystko pięknie działa (a z "xv" bez tego lapek dławił się na śmierć). Generalnie powinna wystarczy dowolna karta która ma VDPAU "B", ale do nowych kompów lepiej brać te z VDPAU "C", lista kart z ich "poziomem" VDPAU jest w README sterów binarnych Nvidii, przykładowo dla najnowszego drivera na dzień dzisiejszy tj. 195.30(jeszcze beta):
ftp://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/195.30/README/supportedchips.html
[quote=qluk][quote=pasqdnik][quote=qluk]Na chwilę obecną tylko nvidia i bynajmniej nie na otwartych sterownikach. Karta w sumie dowolna byle by miala VRAM >=256MB.
Dowolna powyżej NV 9400, wsio poniżej ubija procesor ...[/quote]
To mam wyjatkowe szczescie ze mi 8800GT dziala a co dopiero z quadro NVS 140m to mozna nazwac cudem. :/
Chyba ze jest w tym jakas glebsza tresc ktorej nie widze :P[/quote]
Ano jest ;-). Wsparcie dla HD mają karty od serii 8. W moim poprzednim poście miałem na myśli karty mocniejsze od 8400/8500/9400.
@pasqdnik:
Mojego posta chyba nie przeczytałeś ;p - GF9100M jest sporo słabszy od tego co wymieniłeś a radzi sobie bezproblemowo z FullHD, nie wprowadzajmy ludzi w błąd - generalnie wg. ludzi Nvidii VDPAU działa bardziej w oparciu o dedykowane układy dekompresujące, aniżeli "bebechy" karty graficznej - stąd np najmocniejsze w swoim czasie modele GF: 8800GTX/Ultra/Gts, mimo bardzo wielkiej mocy obliczeniowej, wcale nie wspierają sprzętowego dekodowania HD - bo brakuje w nich tych układów, jak na ironię w nieco nowszych ale słabych kartach z serii 8xxx i wyższych zwykle są już dekompresory ;]
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-01-30 11:07:03)
No tak, tylko że z wypowiedzi kolegi mj99 wynika, że chce wstawić kartę do PCta. Nie chce mi się szukać, ale z tego co pamiętam to najsłabsze (zgodnie z wymaganiami) co dostanie to 8400/9300. GF9100 to karta występująca jedynie w notebookach lub jako zintegrowany układ w cudacznych płytach.
Na marginiesie te quadro to odpowiednik 8300M tak +/- :)
Ale zbudujmy konsensus, dowolna obecnie produkowana karta Nvidii majaca wiecej pamieci niz 128 MB bedzie dobra, przy czym serie oparte o GF 2xx maja nawiekszy potecjal (dekodowanie divx'a itp.)
-----
Co do pamiecie moje quadro ma 128 dedykowanej, reszte (lacznie obsluguje do 512) uzywa poprzez staly mechnaizm turbocache, szkoda ze w thinkpadzie nie postarali sie i nie dali maksymlanie dedykowanej, czyli 256. I tak filmy 720p smigaja ale bigbuckbunny przy 1080p to tak 1fps, a w konsoli info o niewstarczajaco szybko naplywajacych danych (braki w pamieci).
z tym ze ceny i wydajność kart GF gtx210-240 sa smieszne, do tego stopnia ze padam na pysk jak je widze.
Moja popozycja jest taka, wejdz na pclab.pl do działu kupie napisz "kupie 8600gt na ddr3 max 100zl ". I czekaj na popozycje, ewentualnie sam poszukaj, w dziale "sprzedam".
http://www.ceneo.pl/Karty_graficzne;0112-0;017nVidia_GF_GT_240_P6-196347.htm
250zł to ma być dla nowego kompa tak wiele? No bez przesady - ja za swojego (9800GT półtora roku temu dałem ponad 400 zł ;] ), ponadto 8600 to tylko VDPAU "A", czyli nawet nie pełne dekodowanie FullHD, ja ostatnio żałowałem że nie mam w kompie czegoś z VDPAU "C" które nie powinno mieć problemów z dekodowanie h264 niezależnie od rozdzielczości, niestety mój GF9100M to "B1" tak więc niektóre filmy z youtube nie chcą działać :(
IMHO do nowego kompa tylko VDPAU "C", do starszego, chociaż "B".
Dziwne.
na 8600 coś nie działa?
Ja nawet się nie zastanawiam - czy vdpau - czy nie, ale na mojej 8600 GT 256MB i youtube i mplayer śmiga na fullscreenie na każdej rozdzielczości - z 2048*1536 włącznie.
Procek - intel C2d -E 6750 - też się nie "gotuje" przy takich zabawach.
Co do nvidii - wersjach 6xxx, 7xxx, 8xxx i 9xxx istotna jest 2 cyfra.
czyli x8xx i x9xx - wypas, x7xx i x6xx - nieźle, x4xx, x5xx lepiej dołożyć kilka złoty, natomiast x2xx, x1xx - do barana nie podchodź od przodu,do konia nie podchodź od tyłu, a do $x z żadnej strony.
Co do sterowników - Nvidia, dalej świeże powietrze i Intel daleko na horyzoncie, a ATI .....
To by było na tyle.
;)
@Jacekalex:
A poniższy link działa na VDPAU:
http://www.youtube.com/get_video?video_id=6boDfu_abzg&t=vjVQa1PpcFPd5FpVAzDjxmobp002BjiA7Ur4A4G9gjk%3D&fmt=35
??
U mnie na lapku się sypie ze względu na niepoprawną rozdzielczość - no chyba że to tyczy się tylko sprzętu "B"... tak czy siak IMHO do nowego kompa lepiej wziąć coś z VDPAU "C" - zawsze Nvidia może dodać obsługę innych formatów (Theora była by mile widziana) a w takim wypadku najpewniej będzie się to tyczyć tylko najnowszego sprzętu.
U mnie to ten link w ogóle się nie otwiera...
W Smplayerze działa, w przeglądarce po kliknięciu chce pobierać ;]
U mnie nawet pobierać nie chce :( Dziwna sprawa...
[b]Edit:[/b] O to chodzi? => http://www.youtube.com/watch?v=6boDfu_abzg&fmt=37
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-02-20 00:52:30)
Tak przy czym nie o wersję FullHD, a o wersję 480p - 854x480 - ta u mnie wywołuje błąd VDPAU. No i widzę że poprzedni link przestał działać...
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-02-20 01:13:31)
Na wersji 480p => http://www.youtube.com/watch?v=6boDfu_abzg
działa u mnie bez zająknięcia, procesor zbytnio się nie przemęcza.
Na wersji 1080p => http://www.youtube.com/watch?v=6boDfu_abzg&fmt=37
trochę klatkuje i do tego procesor wymięka - ~100% na obu rdzeniach.
Mówię tu o flashu przez przeglądarkę na pełnym ekranie, odtwarzając to samo przez smplayer (z katalogu /tmp) w przypadku tego drugiego jest trochę lepiej. Aha, byłbym zapomniał - mam staruszka 7600gs i AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5000+
@ArnVaker:
No toś my się nie dogadali - mnie interesują tylko testy VDPAU bo o tym jest w temacie mowa ;], a z tego co widze Twoja karta go niestety nie obsługuje.
Poprzez flasha to jest w ogóle porażka - zawsze wszystko działa 4-5 razy wolniej niż ma normalnym playerze, może kiedyś i tam coś jak VDPAU zostanie użyte, na Windos są już pierwsze bety flasha ze wsparciem dla PureVideo, tak więc kto wie...
Co do problemu, jasne jak mamy C2D i na S3 trio można odtwarzać FullHD - procek da radę, ale już na większości laptopów czy tanich stacjonarek nie jest tak różowo, spora część tanich procków zostanie "zarżnięta" - stąd VDPAU naprawdę się przydaje - przykładowo mój MSI VR630 ma na pokładzie Athlona X2 z taktowaniem 1.9 Ghz - i bez VDPAU o FullHD można zapomnieć. Zresztą inną sprawą jest fakt że można sobie złożyć/kupić gotowy komp głównie do filmów czy netu - oparty np o ION'a. Takie małe cudeńko też nie będzie dawało rady bez VDPAU.
A skoro i tak Nvidia jest jedynym wyborem pod Pingwinka, to już inwestować w taką co ma VDPAU "C" (czyli sprzętowe dekodowanie MPEG4 i pochodnych w tym DivX'a i Xvid'a) IMHO. ;]
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-02-20 03:00:12)
A to przepraszam w takim razie - coś chyba za bardzo skupiłem się na niedziałającym linku...
Pokornie proszę o wybaczenie :)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00080 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.222.132' WHERE u.id=1 |
0.00059 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.226.222.132', 1732351111) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732350811 |
0.00041 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=140899 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=16020 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=16020 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00099 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=16020 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=16020 |
Total query time: 0.00491 s |