Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
ehhh (pisze z winXP) - instalator (i ustawienia) Debiana mnie pokonały...
bardzo bym prosil czy moze ktos z poznania chcialby pomoc (mam nadzieje) przyszlemu uzytkownikowi TEJ wspanialej dystrybucji (mam tez inne)...
moje problemy:
-grafa - mam rozdzielczosc 800x600 i za kija nie moge zwiekszyc (karta ATI radek 9200) - juz probowalem sterowniki ale bledy wyskakuja...
-net - dla debiana kupilem wlasnie routerek/modem do neostrady po ethernet'cie (US Robotics 9105) ale nie moge wogole neta uruchomic - pisze ze ethernet jest zajety przez inny proces
-boot - chocbym nie wiem co probowal i co pisal w plikach Lilo czy Grub'a to za nic nie wykrywa mi windowsa (raz wykryl ale po tym walnal blad)
z reszta sobie radze ;)
wiec jezeli jest ktos z poznania (i poradzi sobie z tymi problemami) i znalazl by dla mnie chwilke (moge podjechac po "dobroczynce" a pozniej odwiezdz) to naprawde bylbym bardzo wdzieczny!
mozliwosci debiana odkrylem niestety bez neta i na 800x600 ale mimo to BARDZO mi sie spodobal - bardziej niz mandrive w ktorym wszystko sie samo pieknie ustawilo...
help... (to nie jest smieszne... :P - juz instalowalem go z 10 razy)
jakby co to moj nr gg to 1072550
...to bylo(jest) na serio...
moje problemy:
-grafa - mam rozdzielczosc 800x600 i za kija nie moge zwiekszyc (karta ATI radek 9200) - juz probowalem sterowniki ale bledy wyskakuja...
[/quote]
Jakie błedy, wklej (na serio).
-net - dla debiana kupilem wlasnie routerek/modem do neostrady po ethernet'cie (US Robotics 9105) ale nie moge wogole neta uruchomic - pisze ze ethernet jest zajety przez inny proces
[/quote]
Chyba niepotrzebnie wydałeś kase, debian moze robić Ci za router dla neo. A co do konfiguracji tego routera to szukaj w instrukcji ub w internecie, no chyba że trafi się ktoś kto tego uzywa.
-boot - chocbym nie wiem co probowal i co pisal w plikach Lilo czy Grub'a to za nic nie wykrywa mi windowsa (raz wykryl ale po tym walnal blad)
[/quote]
Co to był za błąd? Dołącz wynik polecenie fdisk -l /dev/hdX (X - zależy jak asz dysk podpiety, jak masz sata lub scsi bedzie sdX) lub ewentualnie podaj kolejność partycji na dysku i na którym kanale (1,2 lub wiecej) jest dysk (master czy slave). No i daj tą konfiguracje lilo czy gruba która nie działa.
A na przyszłość przeglądaj forum bo wsyzstko juz było, moze oprócz konfiguracji US Robotics 9105.
Opis jak używać tego routerka, pewnie masz także dołączony w pudełku lub na cd:
http://www.usr.com/support/9105/9105-ug/index.htm
Pozdrawiam.Offline
thx za info ;)
wiec tak:
-grafa - blad fglx (czy jakos tak)
-net - ethernet (nforce2 wbudowana w plyte) wykryl po zainstalowaniu sterownikow ale pozniej pisal ze ethernet jest zajety przez inny proces i nie moze sie z USR polaczyc...
-boot- teraz mam xp na 1 partycji 1(jedynego) dysku (choc wolal bym dac na koniec ale coz nie chce mi sie znow instalowac tego czegos ;) )
bylo cos a'la:
other=/dev/hda1
label=Windows
w lilo
grub wywala mi error 15 na starcie
jak znow zainstaluje debiana to (znow) nie bede mial dostepu do XP (a jego potrzebuje... [borland c#]) wiec az boje sie sprawdzac...
Jak zainstalujesz debiana od nowa na tej samej partycji co wczesniej to bedziesz mial dostep do windowsa lilo czy grub , same wykryja windowsa przy instalce.
no wlasnie ze nie wykrywaja :/
thx za info ;)
wiec tak:
-grafa - blad fglx (czy jakos tak)
[/quote]
Błedy są w logach, logi są w /var/log. Ostatni log dla XFree jest w pliku /var/log/XFree86.0.log i zawartość tego pliku by sie przydała. Oraz konfiguracja XFree, plik /etc/X11/XF86Config-4. Żeby mieć większą rozdzielczość powinieneś ustawić prawidowo pogrubione wartosci (są to parametry kineskopu monitora):
Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
HorizSync [b]30-69[/b]
VertRefresh [b]50-120[/b]
Option "DPMS"
EndSection
Pewnie wartości są za małe, aby obsłużyć wieksze rozdzielczości. A xfree ich samemu nie wykrywa, wiec trzeba podac w konfigu.
-net - ethernet (nforce2 wbudowana w plyte) wykryl po zainstalowaniu sterownikow ale pozniej pisal ze ethernet jest zajety przez inny proces i nie moze sie z USR polaczyc...
[/quote]
Odpal ifconfig eth0 i zobacz czy przydzielony jest adres karcie sieciowej czy coś zostało przesłane przez nia. Jeśli tak karta pewnie dziala. Kto Ci wykryl i cos wypisał? przydaloby sie to wiedzieć. Jak sieciówka działa to chyba nie pozostaje nic tylko połaczyć ją z routerem i rozpocząć konfiguracje routera.
-boot- teraz mam xp na 1 partycji 1(jedynego) dysku (choc wolal bym dac na koniec ale coz nie chce mi sie znow instalowac tego czegos ;) )
bylo cos a'la:
other=/dev/hda1
label=Windows
w lilo
grub wywala mi error 15 na starcie
[/quote]
Dawno nie uzywam lilo, ale wpis jest chyba dobry. Ktoś kto używa lilo mógłby sprawdzić. Może problemem być brak programu ładującego windowsa na /dev/hda1. Ale to by było dziwne, debian przy instaacji zwykle wykrywa winde i dodaje do lilo lub gruba.
jak znow zainstaluje debiana to (znow) nie bede mial dostepu do XP (a jego potrzebuje... [borland c#]) wiec az boje sie sprawdzac...[/quote]
Zawsze można po instalacji poprawić konfiguracje lilo lub gruba korzystając z jakiegoś livecd. Gdzieś juz było o tym na forum.Offline
Kto Ci wykryl i cos wypisał? przydaloby sie to wiedzieć.[/quote]
uzywalem ADSL/PPPoE
(no chyba ze czyms innym skonfigurowac polaczenie?)
musze podziekowac userowi [b]kamikaze[/b] - pomogl mi we wszystkim (a nawet wiecej)!
wielkie dzieki :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00144 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.220.97.161' WHERE u.id=1 |
0.00073 | UPDATE punbb_online SET logged=1732365082 WHERE ident='18.220.97.161' |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732364782 |
0.00063 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.226.82.90' |
0.00052 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=14605 |
0.00084 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1711 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1711 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00080 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1711 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1711 |
Total query time: 0.0071 s |