Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam! Mam takie pytanie - mam zdanie wrzucone do stringa z czterema znakami specjalnymi ( np "|" )
zdanie = "to jest tekst | bardzo krotki itd | jest to fajny tekst | bardzo fajny";
i teraz chciałbym zrobić coś takiego żeby wrzucić do drugiej zmiennej tą część stringa:
zdanie1 = "to jest tekst | bardzo krotki itd |";
- czyli jak widać jeśli wystąpi drugi znak "|" to wrzuć do drugiej zmiennej
i oczywiście cała reszta do trzeciej zmiennej:
zdanie2 = " jest to fajny tekst | bardzo fajny";
Był bym wdzięczny za jakąś podpowiedź ( robię to w javie ale jeśli ma ktoś pomysł w php czy innym języku to spróbuję dostosować sobie kod do javy)
Ok! W php wyglądało by to tak:
<?php
$str = 'to jest tekst | bardzo krotki itd | jest to fajny tekst | bardzo fajny';
$line_dane = explode("|", $str);
echo $line_dane[0]." ".$line_dane[1];
?>
a jak w javie??
Na przyklad tak:
String s = "to jest tekst | bardzo krotki itd | jest to fajny tekst | bardzo fajny"; String delim = "|"; String[] arr = s.split("\\" + delim); for (int i = 0; i < arr.length; i++) { if (i < arr.length - 1) { arr[i] += delim; } } for (int i = 0; i < arr.length / 2; i++) { System.out.println(arr[i * 2] + arr[i * 2 + 1]); }
Dzięki bradzo za info! Ale można prościej:
String jeden = string1[0].replace("\n", "|"); // to jest: "to jest tekst | bardzo krotki itd | jest to fajny tekst | bardzo fajny"; - najpierw zamieniałem \n na "|" - takie znaki entera zawierało to zdanie - ale mniejsza:)
String[] tokens = jeden.split("\\|");
text1 = tokens[2];
System.out.println(text1);
Twoje rozwiazanie zwraca " jest to fajny tekst ", a chciales by zwracalo "to jest tekst | bardzo krotki itd |" oraz " jest to fajny tekst | bardzo fajny".
Tzn! tak - ale łącząc np tokens[0] i tokens[1] mam pierwsze założenie - tylko wrzucic do zmiennej i to samo z tokens[2] i tokens[3]
Ale mimo to dzięki! Nie wiedziałem że to split robi.
Ostatnio edytowany przez dawid77 (2010-04-23 13:57:18)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00032 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00354 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.93.14' WHERE u.id=1 |
0.00202 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.93.14', 1732295568) |
0.00063 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732295268 |
0.00185 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=146529 |
0.00258 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=16682 ORDER BY posted |
0.00231 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=16682 AND t.moved_to IS NULL |
0.00040 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00228 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=16682 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00427 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=16682 |
Total query time: 0.02026 s |