Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
A przypadkiem żeby był legalny nie musi być zainstalowany z nośnika producenta (chodzi między innymi o klucz aktywacyjny)?
Czyli jeśli ma laptopa dell'a to musi mieć zainstalowany system dostarczony przez dell'a, itd
Zacznijmy od tego, że pobieranie nieautoryzowanych kopii oprogramowania (to że masz licencję na identyczny program niczego nie zmienia) jest nielegalne.
[quote=saiqard]A przypadkiem żeby był legalny nie musi być zainstalowany z nośnika producenta (chodzi między innymi o klucz aktywacyjny)?
Czyli jeśli ma laptopa dell'a to musi mieć zainstalowany system dostarczony przez dell'a, itd[/quote]
Nie.
[quote=azhag]Zacznijmy od tego, że pobieranie nieautoryzowanych kopii oprogramowania (to że masz licencję na identyczny program niczego nie zmienia) jest nielegalne.[/quote]
Taaa, lepiej wydać kilkanaście/-dziesiąt euro na płytkę od producenta. Pożyczenie od kolegi też nie jest legalne, ale system tak zainstalowany będzie legalny.
Co do legalności.
Miałem [s]zainstalować[/s] przeinstalować system na komputerze w którym padła płyta główna. Koleżanka której był komputer zgubiła płytę instalacyjną, miała za to naklejoną licencję i faktura za system jest w księgowości.
Zadzwoniłem do Microsoftu i miła panienka poinformowała mnie, że: "nie ma problemu, niech pan pożyczy płytę z innego działu (mamy kilka licencji) i można legalnie zainstalować"
[quote=Bodzio]Zadzwoniłem do Microsoftu i miła panienka poinformowała mnie, że: "nie ma problemu, niech pan pożyczy płytę z innego działu (mamy kilka licencji) i można legalnie zainstalować"[/quote]
Ja też kiedyś dzwoniłem odnośnie windowsa 2003 enterprise do microsoftu (miałem sticker i fakturkę)i Pani na infolinii mi powiedziała że muszę znaleźć (pożyczyć) płytkę, z której da rade wprowadzić klucz licencyjny z naklejki.
[quote=pasqdnik][quote=adam05]Popieram akcję w 100%. Pół roku temu padł mi mój ukochany IBM R52. Tego samego dnia pojechałem do sklepu kupić nowy komp, na każdym niestety vista :/ ... Kupiłem Lenovo Y550, tego samego dnia wywaliłem te wszystkie śmierdzące partycje z NTFS + ukryte i zainstalowałem rzecz jasna Debiana. Nie zrobiłem nawet kopii systemu, więc straciłem tego windowsa na dobre, bo producent nie dał płyt instalacyjnych. Pieniądze wyrzucone w błoto.[/quote]
Ale możesz przecież zainstalować system z obrazu "kupionego" chociażby w kiosku z torrentami. System będzie legalny (faktura i naklejka przecież są). To, że przepłaciłeś to druga sprawa ;-P[/quote]
No ściągnąć zawsze można, ale to już nie będzie ten sam windows. Będę musiał na nowo ściągać wszystkie sterowniki, programy w stylu lenovo veri face itp., nie będzie działać przycisk lenovo recovery i inne dziwne rzeczy które miałem "wbudowane" w tamtego windowsa. No i w panelu sterowania -> system nie zobaczę logo lenovo :)
UOKiK odpowiedział:
http://uwolnijlaptopa.pl/odpowiedz-uokik/
Wydaje mi się, że są tutaj 2 sprawy:
1) preinstalowanie systemu, co "ogranicza konkurencję" - i pod tym kątem było/jest badane prze UOKiK;
2) możliwość zwrotu systemu, czyli realizacja zapisu licencji EULA MS; jeśli producent odmawia przyjęcia systemu z powrotem, to łamie licencję - pytanie: czy ta sprawa jest w kompetencji UOKiK (urząd działa w interesie ogółu) czy należałoby pozywać producentów w drodze cywilnej (w każdej sprawie jednostkowej)?
[url=http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=12489]Tutaj[/url] jest taka zabawna oferta:
brak systemu operacyjnego, a jednocześnie zainstalowane dodatkowe oprogramowanie pod Windowsa
(Norton™ Internet Security 2008, Adobe Acrobat Reader 8.0, NERO 8 Essentials)
[quote=halina][url=http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=12489]Tutaj[/url] jest taka zabawna oferta:
brak systemu operacyjnego, a jednocześnie zainstalowane dodatkowe oprogramowanie pod Windowsa
(Norton™ Internet Security 2008, Adobe Acrobat Reader 8.0, NERO 8 Essentials)[/quote]
Niekoniecznie zainstalowane, może być dorzucone na płytce.
Fakt.
(Ale to i tak jest zaproszenie do W)
Ostatnio edytowany przez halina (2010-05-26 17:35:48)
[quote=halina](Ale to i tak jest zaproszenie do W)[/quote]
Ależ nikt nie broni zainstalować Windowsa, jeśli dany uzytkownik posiada już na niego nie-OEM-ową licencję. Komputery bez Windowsa OEM-owego są też dla użytkowników Windowsa.
Jak się zastanowić, to jakkolwiek nadal na swój sposób zabawna oferta, nie jest ona pozbawiona logiki.
Ja jestem zdania, że może sobie być preinstalowany win, pod warunkiem, że mogę z niego w momencie zakupu zrezygnować - sprzedawca odkleja nalepkę, zabiera ew. płytę instalacyjną i obniża cenę.
A [b]halina[/b] ma trochę racji - to wygląda na puszczone oko do nabywcy - kup tańszego lapka, a windę załatw sobie sam (torrent edition).
[quote=ippo76]a windę załatw sobie sam (torrent edition).[/quote]
Windows nie OEM-owy nie musi pochodzić z torrenta, do cholery...
Wiele firm ma licencje zbiorowe. Spośród najbliższych znajomych, takich z którymi regularnie piję piwo, mogę wymienić co najmniej kilku, którzy posiadają licencję nie OEM-ową na Windowsa (BOX, z MSDN AA, ...).
Bardziej mnie zastanawia kto płaci za to „dodatkowe” oprogramowanie i czy przypadkiem od niego również należałoby uwolnić laptopa. ;)
Ostatnio edytowany przez azhag (2010-05-26 19:31:06)
Ja mam dużo oprogramowania microsoftu za free z licencji MSDNAA ze szkoły... więc jak bym chciał mieć windowsa, to mogę za free go zainstalować:)
[quote=saiqard]Ja mam dużo oprogramowania microsoftu za free z licencji MSDNAA ze szkoły... więc jak bym chciał mieć windowsa, to mogę za free go zainstalować:)[/quote]
Ale tak czy siak to nie to samo co Debian ;]
a mam pytanie co mu możemy zrobić żeby pomóc w akcji "uwolnij laptopa"?
I jak można odmówić systemu przy zakupie skoro powiedzmy sklep komputerowy X dostaje laptopa z w7 i płacą za zestaw właśnie z tym systemem.
Wtedy firma X dolicza tylko Vat i tyle i sprzedaje a jak powiesz że chcesz bez systemu to powiedza że niedarady bo to jest część zestwu. A nawet gdyby firma X bardzo chciał ci go dać bez systemu to nie mogą tego systemu sprzedać osobno bo to OEM bez płyty tylko z jakimś dupnym recovery.
Nie, Jerzy, nie możesz, a przynajmniej nie w każdym i nie każdy notebook.
Przypominam też radosnym studentom o przyjrzeniu się licencjom dokładnie. Na naszej uczelni ludzie podostawali i Windy i PSFarbki i CorelKredki, ale z takimi zastrzeżeniami, że ło matko.
Generalnie : mogli wykorzystywać wszystko, ale tylko na jednej jednostce, nie w celach zarobkowych, ani nawet prezentacyjnych, a po zakończeniu współpracy z uczelnią byli zobligowani do usunięcia tego całego tałatajstwa z dysków.
Mam jedno pytanie co do instalacji z nieoryginalnego/nieswojego nośnika w związku z legalnością (tak z ciekawości pytam).
W licencji jest coś na ten temat? Generalnie "kupując" windowsa kupujemy prawo do korzystania z niego (licencje na jedno stanowisko jeden komputer czy whatever) więc sam nośnik nie powinien stanowić problemu (i nie tyczy się to tylko windowsa)?
Jak dla mnie ta cała sytuacja troche przypomina kwestię z wyborem przeglądarki, o której głośno było w zeszłym roku. Podobnie jak w wymienionym przypadku tak i tu przy zakupie sprzętu powinna być możliwość dokonania wyboru oprogramowania, które ma być na nim zainstalowane. IMHO MS powinien zostać ukarany za takie praktyki (monopol.. again).
Każdy sprzedawca w trakcie zakupu sprzętu powinien przedstawić kupującemu dwie opcje
- komputer z systemem Windows za 200/300 zł ekstra
- komputer bez systemu
Opcją trzecią byłby wybór dowolnego oprogramowania, ale tutaj potrzebaby dużo bardziej świadomych sprzedawców z otwartymi umysłami (za co trzeba by im również więcej płacić). Także na cuda nie liczę..
Ale mimo wszystko trzeba próbować..
Ostatnio edytowany przez kamilsok (2011-05-30 12:24:32)
[quote=kamilsok]Jak dla mnie ta cała sytuacja troche przypomina kwestię z wyborem przeglądarki, o której głośno było w zeszłym roku. Podobnie jak w wymienionym przypadku tak i tu przy zakupie sprzętu powinna być możliwość dokonania wyboru oprogramowania, które ma być na nim zainstalowane. IMHO MS powinien zostać ukarany za takie praktyki (monopol.. again).
Każdy sprzedawca w trakcie zakupu sprzętu powinien przedstawić kupującemu dwie opcje
- komputer z systemem Windows za 200/300 zł ekstra
- komputer bez systemu
Opcją trzecią byłby wybór dowolnego oprogramowania, ale tutaj potrzebaby dużo bardziej świadomych sprzedawców z otwartymi umysłami (za co trzeba by im również więcej płacić). Także na cuda nie liczę..
Ale mimo wszystko trzeba próbować..[/quote]
Czemu Microsoft ma być ukarany z powodu sprzedaży i przygotowywania sprzęty tylko i wyłącznie z Windowsem przez producentów? Szukasz winnego nie w tym miejscu gdzie on się znajduje.
[quote=mati75]/me przyznaje kandydaturę do złotej łopaty[/quote]
O jeżu, adminujesz sporym forum i nie potrafisz spamera — takiego co to pisze posty wydmuszki, aby potem, gdy ten przyschnie, dorzucić do nich (lub do podpisu) link — rozpoznać?
Witam,
[b]mati75[/b], wygrywasz rangę 1337 clockera :)
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00110 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.110.99' WHERE u.id=1 |
0.00073 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.110.99', 1732194905) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732194605 |
0.00058 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=148678 |
0.00011 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=16325 ORDER BY posted |
0.00062 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=16325 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00148 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=16325 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00971 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=16325 |
Total query time: 0.01492 s |