Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam :)
Nie zdziwiłbym się, gdyby znalazł się wśród Was ktoś, kto ma doświadczenia w budowie małej sieci TV w niedużym pensjonacie. Chodzi mi głównie o kwestie prawne. Przedstawię dwa rozwiązania techniczne, jakie sobie wymyśliłem. Wpierw jednak założenia:
Założenia:
+telewizory starego typu (kineskopowe)
+wymagane 8 końcówek (8 pokojów, max. do 10)
+ok. 7 kanałów, w tym TVP1, TVP2, TVNx, Polsat, może jakiś sportowy
Rozwiązanie techniczne nr 1
Budowa małej mini-stacji czołowej, złożonej z różnej maści tunerów (aczkolwiek stabilnych i autowłączających się na ostatnim kanale po zaniki napięcia), np. 1 tuner dla Cyfry+ z najniższym abo (załatwi sprawę Polsatu), kilka tunerów Technisat z Telewizją na Kartę (TVP1, TVP2, TVN, TVN7 praktycznie bez opłat, pozostałe od 10 zł/miesiąc). Tunery z modulatorami lub dodaktowe modulatory, sumator, wzmacniacze itp. Ogólnie wszystko fajnie, ale
Zgodnie z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 4 lutego 1994 roku wraz z późniejszymi zmianami oraz przepisami unijnymi, sygnal telewizyjny podlega ochronie. Prawo autorskie zabrania reemisji kanałów telewizyjnych przez obiekty takie jak hotele, pensjonaty, fitness cluby, bary i restauracje za pośrednictwem satelity czy tez telewizji kablowej bez posiadania odpowiedniej licencji.[/quote]
[b]Pytanie: czy staranie się o koncesję dla ww. celów z perspektywy małego pensjonatu jest w ogóle sensowne i opłacalne?[/b]
Jeśli z przyczyn prawnych lub ekonomiczno-prawnych nie miałoby to sensu, wariant nr 2
Instalacja antenowa zbiorcza (multiswitche lub konwerter octo), do tego w każdym pokoju tuner (np. Technisat z TnK, przyjemna obsługa, autoaktualizacja listy kanałów, zabezpieczeniu konfiguracji hasłem), każdy to 10zł/mies. + ew. 1-2 tunery z innej telewizji z kanałem Polsatu (lub podobnym z tej paczki).
Drugi wariant jest o tyle lepszy, że oferuje mozliwość oglądania ok. 25-30 kanałów i z prawnego punktu widzenia chyba nie ma problemu (każdy pokój to osobny tuner z własną opłaconą kartą). Jednakże wydaje się to być trochę nieprofesjonalne i niezbyt przyszłościowe rozwiązanie (w razie zmiany operatora, czasem konieczność wymiany tunerów), zdecentralizowana obsługa tychże (trzeba latać po pokojach).
Obstawiam wariant 1, jednak przez konieczność posiadania koncesji (pewnie superdrogiej) zostaję opcja 2 (o ile i tutaj nie ma kruczków prawnych, bo np. czy można w ten sposób odbierać bez żadnych opłat tylko kanały FTA lub TV naziemnej?)
Może ktoś z Was podzieli się doświadczeniem, będę wdzięczny. Pozdrawiam :)
A myślisz że np. sieci kablowe nie płacą za możliwość reemisji takiego TVP1?
Wybierz się do Cyfr, Polsatu, itp., a następnie przedstaw co chcesz osiągnąć może mają pakiety dla takich działalności.
Co do Polsatu możesz używać instalacji typu "azart" ponieważ nie następuje reemisja i jeśli naziemny sygnał jest dobry to wystarczy. Sprawdź czy czasem nie ma też zasięgu DVB-T (nie podałeś gdzie to ma być zainstalowane w Polsce).
Dobrze byłoby gdybyś znalazł ustawę o której mówi ten opis, może zostały wprowadzone zmiany lub jakieś punkty skreślone.
[quote=qluk]A myślisz że np. sieci kablowe nie płacą za możliwość reemisji takiego TVP1?[/quote]
Oczywiście, że tak nie myślę. Z tym, że oni sprzedają go dalej, a ja chcę używać w obrębie jednego budynku (pensjonatu).
[quote=qluk]Wybierz się do Cyfr, Polsatu, itp., a następnie przedstaw co chcesz osiągnąć może mają pakiety dla takich działalności.[/quote]
Napewno tak zrobię.
[quote=qluk]Co do Polsatu możesz używać instalacji typu "azart" ponieważ nie następuje reemisja i jeśli naziemny sygnał jest dobry to wystarczy. Sprawdź czy czasem nie ma też zasięgu DVB-T (nie podałeś gdzie to ma być zainstalowane w Polsce).[/quote]
Beskid Niski. Z tym może być ciężko. Zostaje jednie SAT.
[quote=qluk]Dobrze byłoby gdybyś znalazł ustawę o której mówi ten opis, może zostały wprowadzone zmiany lub jakieś punkty skreślone.[/quote]
Poszukam. Znalazłem też do kupienia gotową stacje czołową z kilkoma kanałami TVNu lub Canal+ do wyboru, od ok. 5k zł brutto + comiesięczny abonament od każdego odbiornika lub ryczałt. Czyli jednak da się bez drogich koncesji, ale i tak najbardziej opłacalne pewnie w tym wypadku będzie użycie niezależnych tunerów w każdym z 8 pokojów.
A jakby tak postawic jeden serwer, do ktorego byloby podpietych dajmy na to 8 (tyle ile potrzeba) programatorow i ten serwer rozsylalby sygnal na pokoje. Teoretycznie system scentralizowany (jeden serwer wszystko obsluguje), praktycznie kazdy pokoj ma swoja karte.
Dawno temu, anim powstałą platforma "n" i "tnk", TVN udostępniał karty dostępu warunkowego dla Hoteli, Pensjonatów oraz wspólnot mieszkaniowych. Niestety w tej chwili nie mogę znaleźć już nigdzie informacji na ten temat, być może, po uruchomieniu własnych platform cyfrowych wycofali się z tego. Tak czy inaczej myślę, że warto zgłosić się do dostawców, i wypytać co i jak.
[quote=radziojedi]A jakby tak postawic jeden serwer, do ktorego byloby podpietych dajmy na to 8 (tyle ile potrzeba) programatorow i ten serwer rozsylalby sygnal na pokoje. Teoretycznie system scentralizowany (jeden serwer wszystko obsluguje), praktycznie kazdy pokoj ma swoja karte.[/quote]
Masz na myśli serwer do rozsyłania uprawnień z kart kodowych? Do tego na pewno przyczepiłaby się ew. kontrola (nawet, gdy każdy pokój miałby swoją karte). Podział uprawnien mozliwy jest co najwyzej w obrębie prywatnego mieszkania, do tego hotele, pensjonaty itp. się juz nie zaliczają.
W wariancie 2 karty były by bezposrednio w tunerach.
Polecam przeglądnąć przykładowe instalacje na stronie [url]http://www.dipol.com.pl/poradnik_dla_budujacego_dom_dodatek.htm[/url], jest dużo informacji na temat instalacji RTV-SAT-LAN w domkach jednorodzinnych itp. Gdzieś nawet widziałem artykuł na temat wykupywania licencji TNK dla wspólnot mieszkaniowych, ale nie pamiętam gdzie, mógłby się okazać pomocny. Warto przeglądnąć też na [url]elektroda.pl[/url] w dziale SAT jest dużo informacji na ten temat typu: co, jak, gdzie i kiedy ;).
Pozdrawiam
Tak też myślałem że to jakiś górski rejon, więc DVB-T odpada. Zbiorczą można zawsze sprawdzić i traktować jako awaryjny obwód w razie uszkodzenia konwertera lub tunera.
Trochę podrążyłem i coś już wiem. Koncesji nie trzeba. Wystarczy skorzystać z ofert telewizji dla hoteli - np. TVN (Grupa ITI) i Canal Plus mają mają taką ofertę. Indywidualna umowa w zależności od ilości końcówek (telewizorów), wybranych kanałów. Sprzęt można nabyć we własnym zakresie.
Została mi jeszcze kwestia kanałów TVP czy Polsatu. Gdyby udało się je pozyskać z tv cyfrowej naziemnej to nie było by problemu. W przypadku odbioru ich z satelity trzeba już posiadać kartę dekodującą, ale nie taką jak dla odbiorców indywidualnych (czyli odpala skorzystanie z TnK czy pakietu cyfry/polsatu)
Szukam dalej.
Nowości ze świata DVB-T może coś pomoże:
http://media2.pl/media/72645-dvb-t:-nowe-nadajniki-juz-testuja.html
No niestety na dvb-t trzeba tutaj jeszcze poczekać...
To rozwiązanie jest dobre do hoteli i pensjonatów: [url]http://www.ed.vector.com.pl/kompaktowa-stacja-do-zmiany-standardu-dtv-vt-32-ci[/url]
[quote=kayo]To rozwiązanie jest dobre do hoteli i pensjonatów: [url]http://www.ed.vector.com.pl/kompaktowa-stacja-do-zmiany-standardu-dtv-vt-32-ci[/url][/quote]
Tak, jak masz koncesje na retransmisje sygnału.
[quote=qluk][quote=kayo]To rozwiązanie jest dobre do hoteli i pensjonatów: [url]http://www.ed.vector.com.pl/kompaktowa-stacja-do-zmiany-standardu-dtv-vt-32-ci[/url][/quote]
Tak, jak masz koncesje na retransmisje sygnału.[/quote]
No właśnie nie zawsze taka koncesja jest wymagana. Z informacji, które uzyskałem od przedstawicieli oferty telewizji tvn dla hoteli (a także dystrybutorów sprzętu) w przypadku hotelu zawierana jest indywidualna umowa, w której zapisuje się ilość odbiorników oraz kanały, jakie chcemy udostępniać w hotelu. Na tej podstawie sporządzana jest umowa z wyceną (roczna lub dłużej, zależnie od ilości kanałów i odbiorników). Operator dostarcza wymaganą ilość kart kodowych, które montujemy to tunerów lub modułów stacji czołowej.
Ostatecznie jednak w moim przypadku wstrzymam się z budową profesjonalnej ministacji czołowej (ok. 10 tyś zł) i zaczekam na "wejście" DVB-T (mój region ma nim zostać objęty rzekomo do końca 2011 roku - Gorlice/Maślana Góra, multipleks 2 z kanałami Polsat, TVN, TV 4, TV Puls, TVN 7). Lepiej więc chyba zainwestować w nowe telewizory LCD z mpeg-4. Oby tylko terminy uruchomień nadajników nie przesuwały się w nieskończoność ;)
Edit:
Okazuje się, że w Gorlicach da się odbierać bezproblemowo DVB-T z nadajnika z Krosna (mux2), to dane z 22 grudnia br. Jednak od Gorlic dzieli mnie gór/k/a, więc nie jest to pewne, ale testy muszę wykonać czym prędzej :)
Ostatnio edytowany przez qubek (2010-12-30 20:08:30)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00020 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00137 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.141.29.202' WHERE u.id=1 |
0.00085 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.141.29.202', 1732345365) |
0.00066 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732345065 |
0.00057 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=161215 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=17937 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=17937 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00099 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=17937 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00447 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=17937 |
Total query time: 0.00994 s |