Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
zapewne wielu użytkowników denerwuje/irytuje/itp czas synchronizacji drzewa portage
jak wiadomo rsync nie jest najwydajniejszym rozwiązaniem.
portage od nie pamiętam której wersji ;P (ale od dawna) obsługuję drzewo portage z repozytoriów git
aby przejść na gitowe portage wystarczy wklepać:
cd /usr mv portage portage.old git clone git://github.com/portage/portage.git
i już możemy się cieszyć szybką synchronizacją portage :)
PS:
co jakiś czas trzeba "wysprzątać" .git co można zautomatyzować dodając plik: /etc/cron.weekly/portage-git-clean.sh
#!/bin/sh cd /usr/portage git gc
i oczywiście
chmod +x /etc/cron.weekly/portage-git-clean.sh
gitowe portage jest updatowane co 6h
//edit:
możemy jeszcze przenieść katalogi distfiles packages i local:
cd /usr cp portage.old/distfiles portage/ -R cp portage.old/local portage/ -R cp portage.old/packages portage/ -R
Ostatnio edytowany przez ZiomekPL (2010-04-20 10:13:21)
Dzięki za info, potestuję co to potrafi ;)) Oczywiście maskowanie synca dalej działa jak działało? (po hugo ma mi ściągać updaty do gier i kilku innych skoro i tak tego nie używam ;]) I jak się sprawa ma z overlayem w takim przypadku?
[quote=winnetou]Oczywiście maskowanie synca dalej działa jak działało? (po hugo ma mi ściągać updaty do gier i kilku innych skoro i tak tego nie używam ;])[/quote]
maskowałeś zdaje się poprzez --exclude do rsynca, a w tym wypadku rsync nie jest uruchamiany ;-)
[quote=winnetou]I jak się sprawa ma z overlayem w takim przypadku?[/quote]
nie ma żadnego wpływu na overlaye i laymana :)
A wiesz, że nie pamiętam, ale chyba przez --exclude ;) Trzeba będzie poszperać - skończę podstawową konfigurację FreeBSD to pomyślę nad Gentoo ;]
Spoko, tylko pytanko: czyje to? użytkownik [i]"portage"[/i], anonim? ;)
Daniel Robbins udostępnia też czyste drzewo bez naleciałości funtoo => http://github.com/funtoo/portage/tree/gentoo.org
info na stronie funtoo, trzeba tylko zamiast
git checkout funtoo.org
puścić
git checkout gentoo.org
BTW, do [i]/usr/portage[/i] montuję osobną partycję, zakładając że nic bym tam nie miał, zrobiłbym tak:
cd /usr/portage git clone git://github.com/portage/portage.git cd portage mv * ../ mv .* ../ rm -r portage
Da się w jakiś bardziej cywilizowany sposób?
[quote=ArnVaker]Spoko, tylko pytanko: czyje to? użytkownik [i]"portage"[/i], anonim? ;)[/quote]
moje :]
[quote=ArnVaker]Da się w jakiś bardziej cywilizowany sposób?[/quote]
hmm...
tak btw, to ja tez mam na oddzielnej partycji :)
ale wystarczy ze wyczyścisz /usr/portage i git bezproblemowo zaaplikuje się do istniejącego ale koniecznie pustego katalogu
[quote=ZiomekPL]moje :][/quote]
aaaaa.... no to trzeba było tak od razu :D w takim razie wielkie dzięki!!! już się przesiadłem :)
[quote=ZiomekPL]ale wystarczy ze wyczyścisz /usr/portage i git bezproblemowo zaaplikuje się do istniejącego ale koniecznie pustego katalogu[/quote]
No tak — poległem na swoim założeniu — zostawiłem tam distfiles i dlatego robiłem tak jak napisałem w poprzednim poście.
Taki jest teraz w portage:
[i] dev-python/sexy-python Available versions: 0.1.9-r1 Installed versions: 0.1.9-r1(19:42:18 03.04.2010) Homepage: http://www.chipx86.com/wiki/Libsexy Description: Python bindings for libsexy.
Przed zsynchronizowaniem drzewa był 0.1.9 (bez "r1")
>>> Verifying ebuild manifests !!! A file is not listed in the Manifest: '/usr/portage/dev-python/sexy-python/sexy-python-0.1.9.ebuild' [...] * A file is not listed in the Manifest: '/usr/portage/dev-python/sexy-python/sexy-python-0.1.9.ebuild' * Fetch failed for 'dev-python/sexy-python', Log file: [...]
sexy-python to tylko przykład. Tak jest dla każdego ebuilda, który wyleciał z drzewa, zatem nie ma go w manifeście, ale został u mnie na dysku jako [i]/usr/portage/.../.../costam.ebuild[/i] po zsynchronizowaniu via gitowe portage. Mniej więcej wiadomo co nie gra, pytanie dlaczego i co zrobić, żeby śmigało jak trzeba?
ok miałem literówkę w skrypcie updatujacym gita :P
już naprawione
hehe, pierwsze testy na zwierzętach :>
w takim razie testujem dalej... :)
w sumie.. działa to od hohoho :D (chyba już z pół roku)
już nie pamiętam co to było (partycja mi padła?) i porzuciłem to, ale teraz tak sobie przypomniałem :P
i czego ma co 6h sobie generować delty na darmo :)
[b]ZiomekPL[/b] jakie Ty masz łącze na serwerku z git'em?? Właśnie sobie portage zasysam i tak coś niemrawo mu idzie :)
tam jest 100/100
ale mirror gita trzyma github.com
yhy, bo ciągnie mi całe 50kbps ;] porażka...
To masz pecha :P U mnie leciał 1.6MB/s ale transfer był przycięty po mojej stronie — tyle moje łącze wyciąga.
# git clone git://github.com/portage/portage.git Initialized empty Git repository in /root/portage/.git/ remote: Counting objects: 296113, done. remote: Compressing objects: 100% (208123/208123), done. remote: Total 296113 (delta 147859), reused 232129 (delta 83940) Receiving objects: 100% (296113/296113), 113.20 MiB | 11342 KiB/s, done. Resolving deltas: 100% (147859/147859), done. Checking out files: 100% (116879/116879), done.
Receiving objects: 100% (296113/296113), 113.20 MiB | [b]11342 KiB/s[/b], done.
Dzięki [s]Szatanie[/s] [b]ZiomekPL[/b]
A ja mam pytanko:
Mam teraz portage 2.2.2 z Funtoo, działa cudnie - nie obsługuje rsynca ;), i chcialem zapytać o 2 rzeczy:
Czy to repo git://github.com/portage/portage.git to jest oficjalny projekt gentoo, czy jakaś partyzantka, bliżej nieznanych osób?
I czy ktoś zna jakąś stronę Developerów Gentoo - gdzie jest mowa o tym repo?
Dzięki i Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-13 20:07:30)
[quote=ZiomekPL][quote=ArnVaker]Spoko, tylko pytanko: czyje to? użytkownik [i]"portage"[/i], anonim? ;)[/quote]
moje :][/quote]
Dobra bawimy się w nekrofilię :)
Kto z użytkowników getnoo korzysta z portage via git a kto ze standardowego rsync?
Zauważyliście jakieś rozbieżności między jednym a drugim? Bo czegoś nie ogarniam. U siebie mam portage via git. I np clamav jest w wersji 0.97.2 podczas gdy np http://gpo.zugaina.org pokazuje, że powinno być już 0.97.3 ...
To samo z pidginem. Przy gitowym portage jest 2.9.0-r1 a na rsyncu 2.10.1 ...
Czyżby wersja gitowa przestała być aktualizowana ?
[quote=winnetou]Czyżby wersja gitowa przestała być aktualizowana ?[/quote]
Gdzieś tak w sierpniu. :D
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=179640#p179640
Dobrze wiedzieć - właśnie przeglądałem githuba i coś mi się nie zgadzało ;/ no nic. Trzeba będzie wrócić do rsynca :P
… albo użyć innego gitowego portage.
A masz siakieś namiary ? :>
Post 5 tego wątku. :) Podobno nawet działa:
[quote=jarski185]Wymiatam juz na tym od Daniela Robbinsa.[/quote]
A przynajmniej działało w sierpniu, teraz też powinno.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00113 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.16.137.229' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.16.137.229', 1732224066) |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732223766 |
0.00078 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=174310 |
0.00275 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=16522 ORDER BY posted |
0.00074 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=16522 AND t.moved_to IS NULL |
0.00014 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00103 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=16522 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00103 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=16522 |
Total query time: 0.00916 s |