Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam taki problem. Przy kompilacji sposobem:
make && make install && make modules_install
buduje się do tego initrd. A w configu nie ma o tym wzmianki... Tak mi się wydaje...
nitka@toshia:~$ cat /boot/config-3.0.3 | grep -i init CONFIG_INIT_ENV_ARG_LIMIT=32 # CONFIG_BLK_DEV_INITRD is not set # CONFIG_SCSI_OSD_INITIATOR is not set # CONFIG_DEBUG_MEMORY_INIT is not set # CONFIG_PROVIDE_OHCI1394_DMA_INIT is not set
Czy to jakaś nowość czy jednak coś źle robię?
Debianowy automatyzm. :) Kopnij [deb]initramfs-tools[/deb], to przestanie…
Ale kiedyś tego nie było nie?? A ten pakiet nie jest potrzebny do 'tworzenia' repozytoryjnych initramów??
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-08-19 14:49:19)
Chyba nie, niedawno właśnie instalowałem dystrybucyjny kernel (przy okazji [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19408]tego wątku[/url]), a wraz z nim zainstalował się [deb]initramfs-tools[/deb]… Też się zdziwiłem, że nagle sam zaczął generować initrd dla kerneli bez initrd. ;)
[quote=P@blo]A ten pakiet nie jest potrzebny do 'tworzenia' repozytoryjnych initramów??[/quote]
Niby tak, ale po co Ci dystrybucyjne kernele, skoro masz własne? :)
Bo to nie mój lapek i ktoś nie jest tak biegły w linuxie jak ja ;)
A tu masz dowód, że pakiet jest potrzebny
$ sudo aptitude purge initramfs-tools Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: initramfs-tools{p} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 2 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 467 kB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: linux-image-2.6.39-2-amd64: Wymaga: initramfs-tools (>= 0.99) but it is not going to be installed. lub linux-initramfs-tool który jest pakietem wirtualnym. linux-image-3.0.0-1-amd64: Wymaga: initramfs-tools (>= 0.99~) but it is not going to be installed. lub linux-initramfs-tool który jest pakietem wirtualnym. linux-image-2.6.38-2-amd64: Wymaga: initramfs-tools (>= 0.55) but it is not going to be installed. lub linux-initramfs-tool który jest pakietem wirtualnym. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: 1) linux-image-2.6-amd64 2) linux-image-2.6.38-2-amd64 3) linux-image-2.6.39-2-amd64 4) linux-image-3.0.0-1-amd64 5) linux-image-amd64
No a kiedyś na bank teko nie było... Ale w takim razie komenda mkinitramfs jest zbędna... Bez sensu... CO SIĘ DZIEJE Z TYM DEBIANEM!!!
[b]EDIT:[/b]
A czy da się 'zablokować' tak aby nie pobierał nowych dystrybucyjnych jąder przy aktualizacji??
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-08-19 15:11:58)
U mnie nie budowało i nie buduje
W takim razie obstawiam, że to [tt]make install[/tt] wywołuje budowanie initrd.
[quote=P@blo]A czy da się 'zablokować' tak aby nie pobierał nowych dystrybucyjnych jąder przy aktualizacji??[/quote]
Tak.
[quote=ArnVaker]Tak.[/quote]
Jak
Domyślam się, że trzeba zablokować jakiś pakiet, ale nie wiem który...
Pokaż:
dpkg -l |grep linux-image
Poza tym możesz zrezygnować z [tt]make install[/tt] (jeśli to faktycznie on wywołuje generowanie initrd) i przerzucić się na tworzenie pakietów… Takie rozwiązanie byłoby lepsze niż blokowanie aktualizacji, jeżeli chcesz używać również dystrybucyjnych kerneli.
Proszę
$ dpkg -l | grep linux-image ii linux-image-2.6-amd64 3.0.0+39 Linux for 64-bit PCs (dummy package) ii linux-image-2.6.38-2-amd64 2.6.38-5 Linux 2.6.38 for 64-bit PCs ii linux-image-2.6.39-2-amd64 2.6.39-3 Linux 2.6.39 for 64-bit PCs ii linux-image-3.0.0-1-amd64 3.0.0-1 Linux 3.0.0 for 64-bit PCs ii linux-image-amd64 3.0.0+39 Linux for 64-bit PCs (meta-package)
Nie chce używać... Wole zablokować, żeby się nie pchały same... Może zamiast magiczne make &&...&& make modules_install da się ominąc make install?? Wiem że to głupio brzmi ale może da się jakoś inaczej skoro dokoptowali initrd do make install?? (wciąż tego nie rozumiem dlaczego... :( )
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-08-19 15:28:50)
Jak usuniesz pakiety [deb]linux-image-2.6-amd64[/deb] oraz [deb]linux-image-amd64[/deb], to nie będzie już instalował nowych wersji. Tylko co to da właściwie? Ten pakiet od generowania initrd i tak będzie zainstalowany, a [tt]make install[/tt] będzie wywoływał tworzenie initrd. ;) Spróbuj z tworzeniem pakietów lepiej.
Wiesz... Wole usunąć ten initrd utworzony już po kompilacji niż te pakiety robić... :)
[quote=P@blo]Może zamiast magiczne make &&...&& make modules_install da się ominąc make install?[/quote]
[tt]make install[/tt] kopiuje pliki do /boot. W sumie wystarczy, że skopiujesz sam bzImage:
cp /usr/src/linux/arch/x86_64/boot/bzImage /boot/jakaś_nazwa
Przy czym nazwy zaczynające się od „vmlinuz” są brane pod uwagę przez skrypty aktualizujące konfig gruba.
PS Pamiętaj, że o tym wywoływaniu budowania initrd przez [tt]make install[/tt] to ja się tylko domyślam. Nie sprawdzałem tego…
Ja sprawdzę jak będę miał czas :)
Weź se make-kpkg kernel_image kernel_headers i będziesz miał spokój i mniejszy śmietnik
Sprawdziłem. Arn miałeś racje ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.10.80' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.10.80', 1732388754) |
0.00038 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732388454 |
0.00068 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.117.78.215' |
0.00042 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=179692 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=19551 ORDER BY posted |
0.00073 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=19551 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00110 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=19551 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=19551 |
Total query time: 0.00605 s |