Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
http://beta.html5test.com/
FIrefox w pełnym uzbrojeniu:
307+9 bonus.
Co do mp3, mp4 i h264 - to niestety, mam do tego wtyczki....
W rzeczywistości byłoby trochę więcej, gdyby nie zbrojenie FF :D
Geolocation: 0/15 - sosbiście wyętolone.
Local multimedia - Access the webcam 0/20 - osobiście jw.
Security - Sandboxy 0/10 (cały FF robi w sandboxie ;) )
Szczegółowe info:
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=213&t=140161
http://hardenedgentoo.blogspot.com/2012/02/firefox-1001-mprotect-strikes-again.html
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-04 00:21:55)
317 + 9
Iceweasel 10
375 + 13
332 +9 na FF 10
wodzu a ty Chrome/Chromium masz czy jakiego szperacza
Ostatnio edytowany przez thomsson (2012-03-04 00:26:46)
363 + 13
Chrome Nightly
351 + 9
Opera
www-client/google-chrome-18.0.1025.39_beta122785 linguas_pl plugins
Chrome 378+13
www-client/opera-11.61.1250 gstreamer gtk gtk3 linguas_pl
Opera: 329+9 (dozbrojona noscriptem, ghostery, wyłączone cookies, itp)
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-04 00:51:55)
[quote=Jacekalex]www-client/opera-11.61.1250 gstreamer gtk gtk3 linguas_pl
Opera: 329+9 (dozbrojona noscriptem, ghostery, wyłączone cookies, itp)[/quote]
Co za czasy: mobilna Opera 12.00 ma 354+11, a biurkowa 12.00 (alfa build 1325): 350+9.
360+13 (Chromium wczoraj zaktualizowałem na Testingu do wersji 17 )
testowaliście już youtube w html5 zamiast flasha?
http://www.youtube.com/html5
powiem szczerze, że spodziewałem się czegoś więcej np. mniejszego zużycia CPU w porównaniu z flashem (mam pentium4).
[quote=dominbik]testowaliście już youtube w html5 zamiast flasha?[/quote]
Ja kiedyś próbowałem, ale przy większości filmików miałem komunikat, że nie mam flasha zainstalowanego… Mało co dało się odtworzyć via html5. Nadal tak jest czy już wszystkie materiały można odtwarzać via html5?
PS SMPlayer od wersji 0.7.0 obsługuje linki z youtube, wystarczy przeciągnąć do okna programu. W ustawieniach można nawet preferowaną rozdzielczość wybrać.
Ja już sporo czasu mam włączoną domyślną obsługę html5 przez youtube. Kiedyś faktycznie dużo filmów nie działało, ale teraz to rzadkość. Chyba tylko niektóre starsze wymagają flasha, ale komunikat, że brakuje wtyczki nie wyskakuje. Po prostu się uruchamia we flashu. Większa płynność i mniejsza zajętość cpu na słabszych maszynach jest spora.
Wiadomosc z 22/02/2012 => http://www.numerama.com/magazine/21788-flash-sous-linux-va-devenir-une-exclusivite-google-chrome.html
W skrocie [b]flash pod linux'em przechodzi na ekskluzywna wlasnosc Google Chrome[/b] navigator "ktory wam dobrze zyczy" Na szczescie przewidzialem to w 2008 roku i od tego czasu zdazylem sie odzwyczaic od flash'a.
Youtube smiga u mnie znakomicie.
Firefox 9.0.1 na Linuksa: 330+9 na 475.
Moim zdaniem najgorsze to:
Subtitle support No (najgorsze z możliwych, bo najbardziej użytecznie i banalne do implementacji... a nie ma...)
MPEG-4 support No
H.264 support No (noż z systemu takie rzeczy dociągać powinno)
MP3 support No (chyba gorsze niż to z H264, bo to przecie standard poza USA...)
AAC support No
Access the webcam No (bardzo przydatne na czaty, komunikator, gry przez przeglądarkę...)
Pola czasu typu: input type=datetime No (bardzo by się przydał jednolity i prosty wybór dat/czasu, teraz to trzeba ręcznie ciachać i nie jest to takie wygodne, ani po stronie użytkownika, ani webmastera, który w PHP miałby to sobie odczytać...)
YouTube na HTML5: Mniejsza zajętość CPU? Nie powiedział bym... 40% miałem, podczas gdy mplayer spokojnie poradziłby sobie w 10%. Przykład:
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=4GB_e4MEED4
(4:3, 360p)
Firefox z HTML5: 30%
Firefox z flashem: 20%
mplayer: 5%
Jak mi zabiorą Flash'a to albo przejdę na Chromium + Flash (o ile będzie taka możliwość), albo LightSpark. LS mimo, że dalej szit - integruje się z Gnash'em, więc jest większa szansa na odpalenie czegokolwiek.
Fervi
Nie powiedział bym... 40% miałem, podczas gdy mplayer spokojnie poradziłby sobie w 10%[/quote]
Mówimy HTML5 vs Flash
Aczkolwiek o mojego kolegi na windows (zło!) na HTML5 się tnie jak cholera, problem jest taki, że mimo, że ma Flash'a, a nie należy do HTML5 Test - włącza mu się HTML5Ostatnio edytowany przez fervi (2012-03-04 12:08:57)
[quote=panjandrum]Chyba tylko niektóre starsze wymagają flasha, ale komunikat, że brakuje wtyczki nie wyskakuje. Po prostu się uruchamia we flashu.[/quote]
Mnie wyskakiwał, bo ja nie miałem flasha jak bawiłem się html5. :)
u mnie, jak szybko poruszam myszą (youtube) to filmik się tnie ;)
[quote=ArnVaker][quote=dominbik]testowaliście już youtube w html5 zamiast flasha?[/quote]
Ja kiedyś próbowałem, ale przy większości filmików miałem komunikat, że nie mam flasha zainstalowanego… Mało co dało się odtworzyć via html5. Nadal tak jest czy już wszystkie materiały można odtwarzać via html5?[/quote]
Nie wiem od kiedy i dlaczego, ale mam włączony odtwarzacz HTML5.
Przy zdecydowanej większości filmów nie muszą włączać flasha (którego mam domyślnie wyłączonego). Od czasu do czasu zdarzają się takie, kiedy muszę, ale należą one do rzadkości.
Gdzieś ostatnio słyszałem, że wszystkie nowe filmy dostępne w wysokiej rozdzielczości są automatycznie przekodowywane do formatów obsługiwanych przez HTML5. YouTube również sukcesywnie przekodowuje stare filmy, ale biorąc pod uwagę że w ciągu każdej [b]minuty[/b] na YT jest wgrywanych [b]48 godzin[/b] filmów, musi to trwać.
Jedyne problemy, jakie zauważyłem przy używaniu HTML5, to różne artefakty video w filmach. Nie przypominam sobie ich w przypadku filmów we Flashu. Ponadto opcja odtwarzania na pełnym ekranie (w odtwarzaczu), przynajmniej w Operze, jest oszukana — nadal widoczny jest pasek kart i pasek adresu. Trzeba nie tylko włączyć odtwarzanie na pełnym ekranie w odtwarzaczu, ale także tryb pełnoekranowy w przeglądarce (F11 w Operze).
[b]dddarek[/b]: ustalmy pewne fakty.
1. Flash nie przechodzi na „ekskluzywna wlasnosc Google Chrome”, a Adobe porzuca archaiczne (i [i]de facto[/i] standardowe) NSAPI na rzecz nowego PPAPI.
2. Aktualnie jedynymi przeglądarkami obsługującymi PPAPI są Chrome i Chromium, ale nie powinno to dziwić biorąc pod uwagę, że PPAPI jest pomysłem Google.
3. Adobe będzie wydawać poprawki bezpieczeństwa dla ostatniej wersji Flasha obsługującej NSAPI przez [b]5 lat[/b].
Flash na Linuksie ma się dobrze. Przez te 5 lat albo PPAPI zostanie wprowadzone do większości liczących się przeglądarek, albo Flash umrze śmiercią naturalną (sukcesywnie zastępowany przez HTML5 i JavaScript).
@Minio
Ogólnie syf jest wielki i nie wiadomo do końca o co chodzi, więc podzielę się moimi teoriami (zasłyszanymi z internetu)
1) Nie będzie downloadu dla Flash Playera w żadnej przeglądarce
2) Google Chrome jako, że ma zamknięty kod, dostanie pod opiekę owego Flash'a (rozwijanego), a inne przeglądarki mają nie dostawać nowego flash'a (tzn.
3) Po tym czasie Flash będzie tylko łatany dla pozostałych przeglądarek (a dla Chrome uaktualniany normalnie)
4) LightSpark ssie, ale może coś się do tego czasu zmieni i będzie domyślnym player'em dla nowego systemu Fervi'ego (nazwa jest tajna, niech was zżera ciekawość)
Fervi
Firefox ma jedną podstawową wadę.
Jedną dupą nie można na czterech krzesłach siedzieć..
Firefox na Linuxa mógłby inccludować przy budowie ffmpeg, libva, i obrabiać wszystkie dostępne formaty.
Ale ffmpeg nie przejdzie na Win z powodów licencyjnych.
Tam jest inny system i inne kodeki.
Do tego jest ofiarą wlasnego sukcesu: ponad 3000 wtyczek? - i niech ktoś potem spróbuje przebudować silnik przeglądarki, żeby każda karta szła w osobnym procesie, i żeby 2000 rozszerzeń szlag nie trafil przy okazji.
Proste? - praktycznie na granicy wykonalności, to samo z sandboxami, którymi szczyci się Chrome.
Mimo wszystko właśnie FF używam, bo mogę go do siebie dopasować idealnie.
Nie ma sandboxa? mogę go wypakować do jaila, chroota, lxc albo kvm jak mi przyjdzie ochota, opakować Apparmorem i Gracl (Grsecurity), do tego skompilować ze wsparciem dla ASLR/PIE a nawet mprotect, czyli rzeczy, które w Chrome czy Operze są niewykonalne.
W ten sposob staje się bezpieczniejszy od Chrome, szybki, i pratkycznie cały czas dziala w trybie prywatnym, tak go skonfigurowalem.
Co do flasha, to w lisku za pół roku czy rok tez będzie PPAPI, ot Google jest mistrzem marketingu, ze znacznie większym (XXX razy) zapleczem techniczno finansowym, aniżeli Mozilla - która jest fundacją, a nie koncernem wartym okolo 300 mld dolarów.
Dlatego na PPAPI będzie trzeba troszkę poczekać, a na razie chodzi i flash i webm, także tragedii nie ma.
To tylko te durnowate niusownie mają super nowinę, ktora ma przyciągnąć miliony klikaczy, do durnego teskstu i kilku kretyńskich reklam.
Typowy przyklad - [url=http://www.idg.pl/news/380646/podszywanie.sie.pod.inna.witryne.bedzie.utrudnione.html]szacowne wydawnictwo[/url]. :D
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-07 05:16:59)
A midori 0.3.2 biedniutko... 297 i 14 bonusu
[quote=Minio]Gdzieś ostatnio słyszałem, że wszystkie nowe filmy dostępne w wysokiej rozdzielczości są automatycznie przekodowywane do formatów obsługiwanych przez HTML5.[/quote]
jako ciekawostka; youtube-dl np. przy teledyskach pokazuje:
35 : flv [480x854]
44 : webm [480x854]
34 : flv [360x640]
18 : mp4 [360x640]
43 : webm [360x640]
5 : flv [240x400]
[quote=panjandrum]Większa płynność i mniejsza zajętość cpu na słabszych maszynach jest spora.[/quote]
to ciekawe. na jakiej maszynie to testowałeś i jakiej przeglądarce?
u mnie na Chromium;
Pentium4 HT 2.8GHz+nVidia GeForce MX440. użycie jest (na obu wątkach, procesor HT) 30%, - Flash 20% a przez mplayer 9%. to na starszych, na nowym sprzęcie przy karcie 8400mgs w /etc/adobe/mms.cfg gdy włączyłem wspomaganie GPU (czy jakoś tak) przy 1080p nie przekraczało bodajże 15%. tyle, że nie działało przewijanie. wtedy zrozumiałem, że flash nie aż taki zły jak go malują
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-03-04 16:11:06)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00119 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.220.219' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.220.219', 1732374368) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732374068 |
0.00060 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.15.143.18' |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=196669 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20824 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20824 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00186 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20824 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00068 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20824 |
Total query time: 0.00677 s |