Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Moja kamerka internetowa to CREATIVE VISTA IM VF 0420 .
Linuksowe skype , podobnie jak windowsowe wykrywają kamerkę ,
ja i wbudowany w nią mikrofon .Problem tylko w tym że dźwięk mojego głosu który ja słyszę przy połączeniu testowym na skype jest nieprawidłowy . Jest taki jakbym mówił bardzo szybko , albo się przedrzeźniał . Na windows w ustawieniach skypa jest urządzenie dźwiękowe o nazwie takiej jak kamerka . Na linuksie jest tylko PULSEAUDIO LOCAL SERVER
Przypuszczam że trzeba coś zmienić w ustawieniach PULSEAUDIO,
ale nie wiem za bardzo co tam zmienić by mój głos był prawidłowy a nie taki jakbym odtywarzał muzykę z dwukrotną prędkością
Z góry dzięki za porady
Jest jeszcze jedna opcja.
Wywalić pulseaudio w czorty i problem z głowy. :)
A do meritum to zobacz w
pavucontrol
jak ta kamerka (mikrofon) jest tam ustawiona.
Może wystarczy tam podłubać.
ilin by tylko usuwał :D
wlodarek1, masz w gnome (jak używasz gnome) gnome-sound-recorder do nagrywania dźwięku. Nagraj sobie tam swój głos i zobacz czy masz podobny efekt.
Wklep w konsoli gstreamer-properties , looknij tam, przestaw sobie z domyślnych ustawień na pulse i przetestuj. Kliknij też prawym na głośniku i daj preferencje.
Co do samego skypa
Na windows w ustawieniach skypa jest urządzenie dźwiękowe o nazwie takiej jak kamerka[/quote]
Na linuxie w skype jest tylko pulse. Wszelkich ustawień dźwięku dokonujesz z pulsa.
Nie wiem jaką masz wersję skypa, ja mam 2.2.0.35 - to nie jest wersja z repo skypowego - tam masz wersje 2.1.coś. Wersje 2.2 musisz pobrać ze strony skypa.
Zawsze gdy próbowałem tego całego PA, to wylatywał z komputerów z szybkością błyskawicy przy uruchamianiu i próbie używania mikrofonu w Skype ;)
Ja nie mieć żadnych uprzedzeń, ja tylko kiedyś tydzień szukać sposób, żeby Pulse odtwarzać prawidłowo głos flasha, a Skype dać na druga karta dżwiękowa usb-audio.
Trwało to tylko tydzień i piętnaście minut, z czego aż 15 minut trwała instalacja i konfiguracja Jack-audio w trybie RT (włącznie z jajem RT z paczki od Ubuntustudio).
Za ten stracony tydzień nikt mnie ani nie zapłacił, ani nie przeprosił.
A jak mam się godzinami pieprzyć z PA, to wolę się zając ciekawszymi rzeczami.
Np kryzysem demograficznym :D
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-18 14:57:10)
[quote=ilin]Wywalić pulseaudio w czorty i problem z głowy. :)[/quote]
marcin@debian:~$ dpkg -l | grep alsa ii alsa-base 1.0.23+dfsg-4 ALSA driver configuration files ii alsa-utils 1.0.25-1 Utilities for configuring and using ALSA ii gstreamer0.10-alsa 0.10.36-1 GStreamer plugin for ALSA
... i święty spokój - Skype działa - niektórzy mogą potwierdzić ;]
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-03-18 03:29:30)
NP. ja:)
dpkg -l | grep alsa ii alsa-base 1.0.23+dfsg-4 ALSA driver configuration files ii alsa-utils 1.0.25-1 Utilities for configuring and using ALSA ii volumeicon-alsa
ja również. kamerka Logitech jakaś starsza
Korzystając z kompa nieskażonego żadnym freeware, adware czy innym spyware mogę zaświadczyć, że pulseaudio działa rewelacyjnie. Albo wolność albo problemy - wybór należy do Ciebie! ;)
USUNĄĆ PULSEAUDIO. To najlepsza rada
Ogólnie wydaje mi się, że problemy z Pulse są wtedy, gdy używamy czegoś innego niż Gnome. Wydaje mi się, że Gnome jest jakoś zintegrowane z Pulse i pod nim nie ma problemów, które miałem pod Xfce4
Fervi
ja pod GNOME 2 miałem PA i mi kolidowało szczególnie, jak na playerku leciała sobie muzyka, a w przeglądarce był Flash... Wtedy można było mnie posądzić o słuchanie Behemotów :)
[quote=fervi]Ogólnie wydaje mi się, że problemy z Pulse są wtedy, gdy używamy czegoś innego niż Gnome. Wydaje mi się, że Gnome jest jakoś zintegrowane z Pulse i pod nim nie ma problemów, które miałem pod Xfce4
Fervi[/quote]
jakos jest zintegrowane bo gnome ma PA w dependency :]
u mnie i jedno i drugie sobie nagrabilo i polecialo w pizdu :]
jakos jest zintegrowane bo gnome ma PA w dependency :][/quote]
Chyba tylko przy instalacji metapakietu.
Ewentualne korzyści z używania PA nie rekompensują problemów, które stwarza.
[quote=gindek]u mnie i jedno i drugie sobie nagrabilo i polecialo w pizdu :][/quote]
u mnie tak samo.mam tylko nadzieję, że programy na GTK i dla GNOME3 będą dalej bez problemu działać w reszcie środowisk
Mate już nie ma , gnome w squeeze nie miało. W innych distrach nie wiem jak.
Omijam szerokim łukiem. Do czego służy ta nakładka na alse? Sama alsa nie wystarczy i nakładka PA ma poprawić w jakiś sposób jej dzwięk?
Możesz w alsie ustawić głośność dla każdego programu z osobna?
[quote=k4misiek]Możesz w alsie ustawić głośność dla każdego programu z osobna?[/quote]
Można w programach, albo w module [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=185700]napisanym przez Huk'a[/url], jednak osobiście, jakbym potrzebował bezwzględnie kontroli per/aplikacja - to wziąłbym jack_mixer, qjackctl i jack-audio, sprawdzałem, chodzi to całkiem grzecznie. :D
Jedno, co na razie PA ma unikalne, to program, który może wyciszać kilka źródeł dźwięku, kiedy pojawi się jakieś uprzywilejowane.
Nie pamiętam nawet, jak się nazywa, ale istnieje.
Pozdrawiam
;-)
[quote=Jacekalex]Jedno, co na razie PA ma unikalne, to program, który może wyciszać kilka źródeł dźwięku, kiedy pojawi się jakieś uprzywilejowane.
Nie pamiętam nawet, jak się nazywa, ale istnieje.
;-)[/quote]
Właśnie to jest jedna jedyna sytuacja gdzie pulseaudio mnie denerwuje, wie ktoś jak to wyłączyć?
Co do kontroli per aplikacja, jest jeszcze OSS4 - choć nie wiem czy się kompiluje już na Kernelu 3.x ...
Ja tam z Pulse tez miałem sporo problemów więc ciężko to polecać, ja tam wolę swój wynalazek :P
Ja mam jeszcze inaczej:
ii alsa-base 1.0.25+dfsg-0.1 ALSA driver configuration files ii alsa-utils 1.0.25-1 Utilities for configuring and using ALSA ii volumeicon-alsa 0.4.6-1 systray volume icon for alsa
Wszystko chodzi, poza mikrofonem na dodatkowej karcie.
mam tak samo jak ja tyle, że starsze wersje (z testinga). na takim zestawie bez problemu działa skype z kamerką, powiadomienia pidgina (aplay %s), flash, odtwarzacze na audacity kończąc. sam volumeicon nie używam, gdyż programy, filmy na youtube wszystko ma własne "potencjometry głośności"
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-04-01 11:34:26)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00178 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.27.33' WHERE u.id=1 |
0.00096 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.27.33', 1732387095) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732386795 |
0.00112 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.176.228' |
0.00023 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=198951 |
0.00038 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20906 ORDER BY posted |
0.00030 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20906 AND t.moved_to IS NULL |
0.00025 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00091 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20906 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00115 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20906 |
Total query time: 0.00784 s |