Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jak w temacie.
Platforma ma być na Intelu.
Składak.
planowane RAID1 - 2 dyski 500GB SATA.
pamięć 4 GB? .
poprzednio chodziło to na kilka lat na etch P4 3,4, 2 GB ram z dyskami 160 GB ATA w Raid1
@urbinek
O to samo miałem pytać, u mnie podobna liczba użytkowników pracuje na PIII 1GHz/640 MB i jedynym "problemem" jest zwiększające się zapotrzebowanie na przestrzeń dyskową ;-)
Przestało bo padł zasilacz, spalił płytę i jeden z dysków.
Na szczęście drugi jest cały.
Wybrałem i3 i 8GB ramu.
Też uważam że to co było wystarczało ( wcześniej jeszcze chodził na tym ruting z firewallem), ale co mam zrobić?
Sam stary komp to nie problem, ale z dużymi nowymi dyskami to już kłopot.
Taka podstawowa konfiguracja to 1600 PLN i to mnie martwi.
A może jakiś NAS?
Nie wiem tylko jak to się sprawuje, czy aby wolniejsze nie będzie.
np. to: http://allegro.pl/synology-ds212j-serwer-plikow-nas-ds-212-j-i2318767086.html
albo to:
http://allegro.pl/netgear-stora-ms2000-serwer-plikow-bittorrent-i2303130411.html
lub ten:
http://allegro.pl/serwer-plikow-netgear-readynas-rnd2000-v2-okazja-i2318775514.html
NAS chmm... ładne, niekiedy ciche, ale masz tylko to co dał producent. Nie dołożysz RAM-u, następnej sieciówki, te tanie umożliwiają podpięcie tylko 2 dysków, możliwości konfiguracji tylko takie jak dał producent w systemie/firmware. Poszukaj testów sprzętu w sieci, znaleziony na szybko test Synology http://www.dobreprogramy.pl/Synology-DS212j-domowy-wielozadaniowiec,Artykul,30115.html
jednak sie to nie kalkuluje. 500 PLN dla firmy to nie jest duży wydatek, a możliwości faktycznie większe.
Pytanka dwa:
warto dac 8 GB RAMu czy wystarczy 4?
i co do dysków SATA 2 czy 3? - skłaniam się do dwójek , mam do czego je podłączyć w razie awarii.
I co sadzicie o RAIDzie w kontrolerach SATa ( do tej pory używałem soft-raidu)
wystarczy 1 GB ramu i dysk ATA na procku P4 (bo P3 to obciach)
kontrolery są prostrze w obsłudze a programowe tańśze
tyle, działają podobnie przy tak prostych zastosowaniach
SoftRaid to shit. Przecież to nie zapewnia bezpieczenstwa bez wydajnego UPS'a. Po to powstaly kotrolery z RAID żeby ich używać, bo po coś jest tam np. pass through, czy zasilanie bufora.
Na tych 8GB to chyba ramdysk chcesz trzymać. Do takich zastowań lepszy jest "NAS". I mniej prądu zużywa i łatwiejsze oraz szybsze wdrożenie.
softraid jest dobry bo jest tani, nie każdego stać na wydanie XXXzł na zakup porządnego kontrolera raid bo nie mówię tutaj o zabawkach za 100zł, które ni to działają, ni to sa wydajne
sam używałem mdadm przez ładne 2 lata i było spoko, przestałem tylko dlatego, że padł mi jeden dysk i wymieniłem oba na 1TB
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00140 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='52.14.166.224' WHERE u.id=1 |
0.00087 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '52.14.166.224', 1732387907) |
0.00025 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732387607 |
0.00071 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=201497 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21215 ORDER BY posted |
0.00062 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21215 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00169 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21215 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21215 |
Total query time: 0.00663 s |