Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Chiclem zapytac czy jest mozliwosc "zklonowania" portu tcp/ip na wyjsciu, aby uzytkownik np. mego ftp mogl sie laczyc po 2 adresach jesli w moim oprogramowaniu niema mozliwosi ustawienia nasluchiwania na 2 portach.
Można robić przekierowania na firewallu (cele SNAT, DNAT, RAWSNAT i RAWDNAT), ale prościej jest w programie kazać słuchać na adresie 0.0.0.0 - wtedy powinien być widoczny na wszystkich interfejsach.
wiem ze zawile to napisalem ale nie chodzi mi o nasluchiwanie na roznych interfejsach a o nasluchiwanie na 1 interfejsie ale na kilku portach np. localhost:567 i localhost:678 prowadziloby do tej samej uslugi itp itd
[quote=juniorjpdj]wiem ze zawile to napisalem ale nie chodzi mi o nasluchiwanie na roznych interfejsach a o nasluchiwanie na 1 interfejsie ale na kilku portach np. localhost:567 i localhost:678 prowadziloby do tej samej uslugi itp itd[/quote]
Ale jaki jest sens tego rozwiązania ? Co chcesz dokładnie osiągnąć ? Zresztą Jacekalex pisał już o iptables.
powiem tak: chcilabym aby na moj server minecraft (:D) moznabylo sie dostac z 2 portow poniewaz chcialem zmienic port ale w ten sposob aby osoby ktore maja stary adres dalej mogly wejsc (napisanie o zmianie nie wchodzi w gre poniewaz graja tam tak nieogarniete osoby ze bez komentarza :O) myslalem o port forwardzie z ssh do localhosta ale wtedy to by mulilo itp itd.. a tak wgl to bylo by to obejscie problemu, o iptables takze myslalem ale nie wiem jak to cudo skonfigurowac (ogolnie to wiem tylko ze to taki firewall...) w debianie nie jestem nowy ale dowiaduje sie nowych rzeczy tylko w razie potrzeby wiec.. no :D
to tyle
i bardzo dziekuje za pomoc w tym temacie :D
A może podnieś drugi program (grę) na innym porcie?
Ja tak np. obchodziłem ssh jak i inne usługi które miały robić różne rzeczy zależności od portu.
CO do ssh relay nie polecem w grze bo zwiększy CI się ping jak i może właśnie wpłynąć na grę.
jak podniose drugi serwer to sie zcrashuje a tak wgl to mi ramu braknie, przez iptables jest to mozliwe?
iptables -A PREROUTING -t nat -p tcp --dport 81 -j REDIRECT --to 80
Ale jesteś leniem śmierdzącym...
//EDIT: Ta reguła to tylko przykład, ja bym jej nie odpalał bez przerobienia ;)
U mnie na jednym adresie IP, REDIRECT nie działał na nacie, musiałem użyć RAWSNAT/RAWDNAT w talbicy raw (oba moduły są w paczce xtables-addons).
Można też użyć programu [url=http://packages.debian.org/squeeze/redir]redir[/url] - tylko zupełnie nie czaję, jak jest sens takich przekierowań, w przypadku gier.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-05 12:45:03)
@milyges dzięki wielkie! działa!
Ale teraz, mógłbym wiedzieć jak ta regule skasować? :D
[quote=juniorjpdj]@milyges dzięki wielkie! działa!
Ale teraz, mógłbym wiedzieć jak ta regule skasować? :D[/quote]
RTFM:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Sieci_w_Linuksie/Netfilter
[quote=juniorjpdj]@milyges dzięki wielkie! działa!
Ale teraz, mógłbym wiedzieć jak ta regule skasować? :D[/quote]
Wszystko masz opisane w manualu do iptables :
man iptables
thx djjanek :D
[quote=Jacekalex]Można też użyć programu [url=http://packages.debian.org/squeeze/redir]redir[/url][/quote]
Wielkie dzieki, teraz kozystam z tego (dziala idealnie :D)
Witam,
[quote=milyges]Ale jesteś leniem śmierdzącym...[/quote]
@offtopic [b]milyges[/b], człowiek jest leniwy z natury ;)
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00089 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.133.210' WHERE u.id=1 |
0.00061 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.133.210', 1732664655) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732664355 |
0.00059 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.144.252.58' |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=210355 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21926 ORDER BY posted |
0.00063 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21926 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00088 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21926 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21926 |
Total query time: 0.00565 s |