Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Co zwróci
ifconfig wlan0 up
?
ifconfig wlan0 up
SIOCSIFFLAGS: Nieznany błąd 132
Cos sterownik nie działa jak powinien.
Jeśli to blaszak i karta na pci to spróbuj ją wyjąć wyczyścić styki i włożyć ponownie.
Jeśli masz możliwość to popróbować również innego slotu pci.
Druga sprawa jakie masz jądro w tym debianie. ?
Laptopa używam.
uname -r
2.6.32-5-686
Pokaż jak masz tam
cat /etc/network/interfaces
cat /etc/network/interfaces
# This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface allow-hotplug eth0 #NetworkManager#iface eth0 inet dhcp # WLAN auto wlan0 wireless-essid Dom WLAN wireless-mode Managed iface wlan0 inet DHCP
Daj go tak tylko
# This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback
Nic więcej.
Zrestartuj kompa.
Po restarcie sprawdź czy karta się podniesie poleceniem
ifconfig wlan0 up
Jeszcze jedna sprawa.
Masz pakiet wireless-tools ?
Choć wydaje się że masz ale lepiej być na 200% pewnym.
Wireless-tools zainstalowany jest, a po poleceniu ifconfig wlan0 up już nie pokazuje się błąd 132.
Czyli interferejs sie podniósł.
To teraz
iwlist wlan0 scan
iwlist wlan0 scan
wlan0 No scan results
Mi tu wygląda na sprawę sprzętową.
Tak z głupia frant spytam.
Nie wyłaczyłeś przypadkiem wifi wyłącznikiem w lapku ?
Bo i tak się może zdarzyć. :)
Sciągnij sobie jakieś livecd np ubuntu i sprawdź czy na nim ruszy ta karta.(czy zacznie sieci znajdywać)
Trzeba wykluczyć możliwośc uszkodzenia karty ,anteny itp.
Kot mi czasem przejdzie po laptopie, ale kombinacji Fn+F11 nie zna ;)
Ale właśnie, z tego, co pamiętam, to były trzy kolory, przy kombinacji Fn+F11: niebieski, bladoniebieski, pomarańczowy, a za czwartym razem dioda się wyłączyła. Teraz jest niebieski, albo całkowite wyłączenie. Pod Windowsem sprawdzałem i to samo.
Tak też właśnie zrobię, a później napiszę, czy da się wykryć sieci :)
Ja dodałbym jeszcze kilka możliwych przyczyn:
1. W kilku modelach Lenovo trzeba na Windows włączyć kartę, bo na Linuxie nie da się jej odblokować za Chiny Ludowe.
2. Network-manager ostatnio dorobił się nowego wynalazku - tryb samolotowy, jeśli jest domyślnie włączony, to wyłączyć się tego trybu nie dało bez starannego i wnikliwego usunięcia NM.
3. Zainteresuj się programem [url=http://packages.debian.org/squeeze/rfkill]rfkill[/url] - który służy do przełączania i sprawdzania statusu wyłączników soft i hardware'owych.
Odblokowanie wszystkich wyłączników:
z roota:
rfkill unblock all
wyświetlenie:
rfkill list all
Pozdrawiam
;-)
Mam rfkill
rfkill list
0: phy0: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: no 1: hci0: Bluetooth Soft blocked: no Hard blocked: no
Ja bym sprawdził jeszcze dwie rzeczy:
1. http://dug.net.pl/tekst/194/jadro_z_backportow_w_debianie_squeeze/
2. zmiana kanału na którym pracuje router.
A może brakuje zainstalowanego firmware'u ?
Do ath5k jest tylko moduł/sterownik.
Zainstalowałem nowe jądro: nic.
Ściągnąłem Live CD openSUSE, tam też nie widzi żadnych sieci bezprzewodowych. Czyli chyba problem tkwi w mojej karcie sieciowej :(
A próbowałeś tak:
rmmod ath5k rfkill block all rfkill unblock all modprobe ath5k rfkill unblock all ifconfig wlan0 up
?
Właściwie... to problem rozwiązał się sam, albo poskutkowało rozkręcenie laptopa i uderzenie w niego kilka razy, w akcie niemocy. Po ponownym uruchomieniu, dioda zmieniła kolor, a NetworkManager i wicd widzą sieci bezprzewodowe ;)
Dzięki wszystkim i pozdrawiam ;))
[i](na pewno nie raz jeszcze tu zawitam!)[/i]
Tak to wyglądało ,że to problem sprzętowy.
Coś nie łączyło.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.148.117.237' WHERE u.id=1 |
0.00064 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.148.117.237', 1732384165) |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732383865 |
0.00047 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=212778 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22120 ORDER BY posted |
0.00067 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22120 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00107 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22120 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22120 |
Total query time: 0.0053 s |