Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy debian jest dobry na stare kompy bo zainstalowałem za starszym sprzęcie gdzie był cały czas XP i jakiegoś wielkiego szału niema.
Czy debian z wersi na wersje zwiększa swoje wymagana czy tylko funkcjonalność a może jedno i drugie?
Wszystko zależy od zestawu oprogramowania wybranego przez użytkownika.
Jak mu wrzucisz KDE czy gnome to cudów nie będzie.
Daj fluxboxa,openboxa to zobaczysz jak będzie chodził.
Pobierz sobie Crunchbanga. To taki skonfigurowany Debian z Openboxem.
Zobaczysz czego mniej więcej możesz się spodziewać po tym sprzęcie z Debianem na pokładzie.
@tajwan:
Niestety dzisiejsze trendy w programowaniu to robić szybko a nie dobrze, nie patrzeć na zużycie pamięci i jakość tego co się pisze. Generalnie to nie wina Debiana tylko twórców Gnome i KDE że dwa najpopularniejsze środowiska są coraz bardziej ociężałe - mnie jakoś argumenty o trendach nie przekonują.
Na szczęście na Debianie masz wybór, ja na starym sprzęcie instaluję sobie icewm i spowolnień co nowe wydanie nie odczuwam.
U mnie etch śmigał na P133 z 96MB ramu. A Najstarszy rzęch na którym chulał to był 486DX2-66 z 20MB ramu. Ale tam troche się gimnastykowałem....
@tajwan:
Zainstaluj na Debiane Środowisko graficzne LXDE , do tego Opere żadnych wtyczek typu Adblock Plus , Ghostery czy NotScripts , na stary komputer się to nie nadaje , zrób optymalizacje Opery , można według tego ;
http://my.opera.com/weep86/blog/optymalizacja-przyspieszanie-opery-11
I wrzuć filtry do blokady reklam urlfilter.ini , opcjonalnie (sprawdź tylko z filtrem poszerzonym o blokadę portali społecznościowych ) dodaj reguły CSS jest pomocny plik na stronie , tylko w Debiane to folder ukryty ~/.opera/
http://my.opera.com/weep86/blog/
I ma śmigać z Javą i Flashem .Chyba lepiej to robić na Squeeze przy starym komputerze ale Wheezy też powinien śmigać .
[b]Uwaga[/b] w dodatkowych blokowane są np. google mail , czy google maps , bo że facebook to chyba całe szczęście . Kasować lub dopisywać odpowiednie dla siebie reguły , zawsze jest W Operze prawy i "Blokowane treści ..." nie tylko do dodawania , a i do edycji blokad .
Ostatnio edytowany przez jawojx (2012-12-01 23:20:00)
[quote=Huk]Niestety dzisiejsze trendy w programowaniu to robić szybko a nie dobrze, nie patrzeć na zużycie pamięci i jakość tego co się pisze. Generalnie to nie wina Debiana tylko twórców Gnome i KDE że dwa najpopularniejsze środowiska są coraz bardziej ociężałe - mnie jakoś argumenty o trendach nie przekonują.[/quote]
A jeżeli ktoś chce się na własne oczy przekonać, że twórcy KDE piszą szybko a nie dobrze, nie patrzą na zużycie pamięci i jakość tego co piszą:
http://blog.martin-graesslin.com/blog/2012/04/improving-kwin-startup-performance/
http://blog.martin-graesslin.com/blog/2012/09/performance-improvements-in-kwin-4-9-2-and-4-10/
http://trueg.wordpress.com/2012/03/07/nepomuk-gives-back-your-cpu-cycles/
Dzisiejsze trendy w programowaniu są takie, że programista ma pełne prawo oczekiwać, iż komputer użytkownika ma przynajmniej 2 GB pamięci i kartę graficzną obsługującą OpenGL. Każdy nowy komputer zakupiony w ciągu ostatnich 4 lat spełnia te „wymogi”. Komputery oferują coraz więcej zasobów, więc programiści robią z tego użytek. Kernel też już nie mieści się na dyskietce.
Na marginesie: u mnie…
- po aktualizacji z KDE 4.6 do KDE 4.7 nominalne zużycie pamięci [b]spadło[/b] o kilkadziesiąt MB; mówimy o ilości odnotowanej zaraz po pełnym uruchomieniu środowiska graficznego.
- przeglądarka internetowa po 5-6 godzinach działania potrafi zajmować tyle samo pamięci co całe środowisko graficzne.
Bez problemu zadziała. Wystarczy tylko, że pójdziesz w stronę *boxa, LXDE ewentualnie XFCE. Sam używam Debiana Wheezy na Pentium4, 1GB RAM oraz Pentium2, 128MB RAM i nie narzekam (działa sprawniej niż Windowsy).
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-12-02 00:01:55)
super dzięki jak byście mi jeszcze napisali jak bez problemowo przejść z gnome do LXDE
Instalujesz
aptitude install lxde-core
Potem przy logowaniu zaznacz aby sie lxde uruchamiało a nie gnome.
Potem można się zastanawiać jak wywalić gnome całkowicie.
Doinstaluj LXDE, wybierz z menedżera logowania sesję LXDE, używaj. GNOME usunąć zawsze zdążysz.
[b]EDIT:[/b] ilin szybszy. ;)
już wiem że gnome chce usunąć tylko jak? chce mić tylko LXDE i nic więcej
aptitude purge gnome~i ~sgnome~i aptitude install deborphan aptitude purge $(deborphan) aptitude purge ~c
Przed potwierdzeniem upewnij się, że rzeczywiście niczego z usuwanych pakietów nie potrzebujesz.
I żebyś tylko potem nie miał pretensji, że zostało usunięte coś czego potrzebujesz. ;)
Szczególnie zwróć uwagę na Network Menedżera, jeśli z niego korzystasz.
O ile ponowna instalacja usuniętych pakietów nie jest zbyt kłopotliwa, to ręczne ustawianie połączenia może stwarzać problemy początkującym.
ustonowienie połączenia z netem ? czy z czym ?
A jak wyedytować "menu start" alacarte ?? bo nie mam tam zwykłej konsoli tylko roota
Ostatnio edytowany przez tajwan (2012-12-02 20:46:46)
Jeśli używasz teraz NM do połączenia z internetem i zostałby on usunięty to musiałbyś potem ręcznie to ustawiać.
Jakie "menu start"? Pisałeś, że instalujesz Debiana, a nie Windowsa ;)
Jakie masz w końcu środowisko graficzne teraz?
LXDE mam teraz i chce wyedytowac "menu start" nie wiem jak to sie fachowo nazywa
Tylko menu :P
Na pewno jest LXMed (na bazie Javy), ale nie ma go w repozytorium
Fervi
[quote=yossarian]Jeśli używasz teraz NM do połączenia z internetem i zostałby on usunięty to musiałbyś potem ręcznie to ustawiać.
Jakie "menu start"? Pisałeś, że instalujesz Debiana, a nie Windowsa ;)
Jakie masz w końcu środowisko graficzne teraz?[/quote]
Nie wiem czy Ubuntu nie przejęło nazwy "Menu Start". Nie jestem pewien, ale coś mi się tam o uszy obiło.
Ubuntu to nie Linux ;)
apropo edycji układu Menu;
http://wiki.lxde.org/en/Main_Menu
[url=http://img690.imageshack.us/img690/4807/32621169.png][img]http://img690.imageshack.us/img690/4807/32621169.th.png[/img][/url]
chociaż testowałem LXDE i jest niestabilne. głównie chyba przez tego pcmanfm, który w dodatku nie umie tworzyć dowiązań. (dowiązania na pulpicie stworzyłem przez konsolę, pulpit = katalog Desktop).
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-12-03 14:19:14)
O jezu tak namieszałem z tymi środowiskami że właśnie robie formata na nowo. Przyszła mi teraz na myśl że może byście mi polecili inną dystrybucja bo mój lapek najnowszy to nie jest i nie ma tej szybkości wygląda na to że debian jest za mocny na mojego lapka.
MSI VR610
AMD athlon X2 1.8
1Gb ram
EX610 Specifications Processor & Cache AMD® Turion 64x2 (*) Operating System Windows XP® Chipsets Ati® RX690+SB600 System Memory 512MB/1GB (DDR2 533/667) ,Max: 4GB LCD Display 15.4" WXGA ACV(Amazing Crystal Vision) Display Graphics & Video Module ATI Mobility Radeon™ HD 2400, 128MB VRAM Audio SoundBlaster compatible HDD 80GB/100G/120GB/160GB/250GB SATA (5400RPM) Optical Drive DVD Super Multi/ Combo Webcam 1.3M Communication Port Built-in Gigabit Ethernet LAN Built-in 802.11b/g WLAN Card / Bluetooth Supported (Bluetooth is optional) I/O Port Graphics Card Output (15-pin, D-Sub) X 1 HDMI X 1 USB2.0 Port X 4 Mic-in Port X 1 Line-in Port x 1/Headphone Output X 1 Modem Port X 1 LAN Port X 1 Express Card X 1 IEEE1394 X 1 TV-out (S-Video) X 1 AC Adaptor Output: 19V DC, 90W / Input: 100~ 240V AC, 50/60Hz universal Battery Pack & Life Li-Ion 6/9 cells Dimension & Weight 358(L) X 259(D) X 27-32.9(H)mm 2.6KG
[url]http://www.msi.com/product/nb/VR610.html#/?div=Specification[/url]
Ostatnio edytowany przez tajwan (2012-12-03 17:09:32)
bo mój lapek najnowszy to nie jest i nie ma tej szybkości wygląda na to że debian jest za mocny na mojego lapka.[/quote]
Nie wygłupiaj się :)
Toż to rakieta.
Spokojnie możesz na nim używać Debiana.
jak dla mnie jakiegoś szału niema szczeże to już lepej chodził goły XP zaraz po instalacji bez programów bo jak już się coś zainstalowało to ślimak był
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00109 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.19.123' WHERE u.id=1 |
0.00061 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.19.123', 1732358082) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732357782 |
0.00085 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.221.52.77' |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.224.54.61' |
0.00056 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=216263 |
0.00010 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22416 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22416 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00115 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22416 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00096 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22416 |
Total query time: 0.00727 s |