Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[quote=yossarian]Pobierz sobie Crunchbanga. To taki skonfigurowany Debian z Openboxem.
Zobaczysz czego mniej więcej możesz się spodziewać po tym sprzęcie z Debianem na pokładzie.[/quote]
+1
nie bardzo kumam mam teraz debiana tylko z gnome a to też debian tylko z open boxem to nie wiem jaka to będzie róznica
[quote=tajwan]nie bardzo kumam mam teraz debiana tylko z gnome a to też debian tylko z open boxem to nie wiem jaka to będzie róznica[/quote]
Taka jak pomiędzy chodzeniem z workiem ziemniaków na placach, a chodzeniem bez takiego balastu. ;)
hee spoko wybróbuje go wieczorem tzn w nocy a tak samo będzie wszystko działało jak java opera skype dziwięk i reszte pierdół
Tak będzie działać.
Jeżeli masz problem z odinstalowaniem gnome i zainstalowaniem openboxa + konfiguracja to już łatwiej i szybciej będzie Ci jak wybierzesz Crunchbanga.
[quote=tajwan]jak dla mnie jakiegoś szału niema szczeRZe to już lepej chodził goły XP zaraz po instalacji bez programów bo jak już się coś zainstalowało to ślimak był[/quote]
Jeżeli używałeś na GNOME3 to się nie dziw.
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-12-03 17:33:04)
Graphics & Video Module
ATI Mobility Radeon™ HD 2400, 128MB VRAM[/quote]
Możesz używać otwartych sterowników, ale wtedy potrzebujesz [deb]firmware-linux[/deb].
Inna opcja to [deb]fglrx-legacy[/deb] z experimentala.
Bez tego rzeczywiście może być bieda.
W Squeeze nie starczą zwykłe fglrx (w sensie, że nie legacy) z repozytorium?
Zależy jaka wersja jest zainstalowana Squeeze czy Wheezy ;)
Jak Squeeze to wystarczą zwykłe, [s]o ile nie używa się GNOME[/s] w Squeeze jest GNOME2 więc jest ok.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-12-03 17:49:24)
Mnie się cały czas wydawało, że on ma Squeeze, no ale może mi się tylko wydawało. ;)
Mi zaś, że Wheezy ;)
Co do Crunchbanga, tam też na głównej stronie odnośnik do iso testinga, a w zakładce Download stable.
W poprzednich wątkach miał Squeeze, tutaj chyba nie pisał co ma. :)
Zasugerowałem się stroną główną Crunchbanga, myśląc że przestawili się na Wheezy'ego.
A zatem autorze: raczej testinga instaluj skoro już instalujesz od zera. ;)
squezze mam
to co zainstalować testinga Crunchbanga zwykłego Crunchbanga czy testinga whezzego normalnego z gnome?
TAK MAM PROBLEM ze zmianą środowiska gnome na inne
Ostatnio edytowany przez tajwan (2012-12-03 18:38:11)
Instaluj co chcesz. Jeszcze dodam, że Debian udostępnia obrazy z różnymi środowiskami, po prostu Ty użyłeś takiego gdzie domyślnie instalowane jest GNOME. Zawsze można też zainstalować sam system podstawowy bez żadnego środowiska graficznego, a wszystko co kto potrzebuje już na uruchomionym (na początku oczywiście w trybie tekstowym) systemie.
na kolsoli to ja się nieznam więc takiego cuda nie zrobie w trybie tekstowym nie znam kompen itp. itd
ArnVaker nie napisałeś to powinienem zainstalować testinga czy staeble z tego ja ja wiem to testing zawiera najnowsze pakiety i czasem bywa niestabilny i sie go nie poleca początkującym użytkownikom. Na to wychodzi że sam sobie odpowiedziałem na pytanie ale chciał bym usłyszeć wasze opinie może ja mam tai problem że testinga potrzbuje ale jak mi sie cos wysypie to tego sam na zrobie to albo forum ale ponowny format
Obecnie testing jest zamrożony. Od kilku miesięcy nie trafiają już do niego nowe wersje programów, a jedynie poprawiane są obecnie się w nim znajdujące. Nie powinieneś mieć z nim jakichś szczególnych problemów wynikających z tego, że z nazwy jest to testing, to już taki prawie stable w sumie.
nie umiem znaleść Crunchbang testinga to napiszcie mi jak zaktualizować tego debiana stable squezze do testung whezzy
http://crunchbang.org/download/testing
Wybrałem na nowsze komputery i686 bo tak wyczytałem że mój komputer jest nowszy i był mój procesor. A pisało że i486 to te zabytki mam nadzieje że dobrze wybrałem
Ostatnio edytowany przez tajwan (2012-12-03 23:34:46)
[quote=tajwan]mam nadzieje że dobrze wybrałem[/quote]
My również.
tylko nie wiem dlaczego całe menu jest po angielsku jak podczas instalacji wybrałem język polski. Ogólnie system jest PL tylko menu jest angielskie
Ostatnio edytowany przez tajwan (2012-12-04 00:57:04)
[quote=tajwan]tylko nie wiem dlaczego całe menu jest po angielsku jak podczas instalacji wybrałem język polski. Ogólnie system jest PL tylko menu jest angielskie[/quote]
Takie rzeczy się w Openboxie robi ręcznie. I tak masz dobrze, że ktoś dla Ciebie już utworzył całą konfiguracje, nawet jeśli to po angielsku.
Słownik w łapy i jedziesz z koksem.
Zainstaluj [deb]obmenu[/deb] i w nim sobie pozamieniaj na polskie frazy.
Wygląda mniej więcej tak:
[url=http://ompldr.org/vZ2sxMw][img]http://ompldr.org/tZ2sxMw[/img][/url]
Albo ręcznie w pliku ~/.config/openbox/menu.xml (o ile dobrze pamiętam).
Generalnie nie powinno Ci to przeszkadzać.
Z tego co zauważyłem ten Crunchbang to takie UBUNTU niż Debian :/ :/ :/ :/
Odraz jak już uruchomi się system to otwiera mi sie jakaś konsola konfiguracyjna i zabrdzo nie wiem co mam instalować żbym jakiś pierduł nie narobił czy poprostu odrazu mam zamknąć tą konsole nie znam pakietów i nie wiem co mam zainstalować a co nie. Coś tam było z połączeniem z siecią aktualizacie ogólnie pełno tego było kombinowałem jak ustawić hasło roota niby potem w ten konsoli sie ustawało ale hasło nie działało i znalazłem to
sudo passwd root
ale tym sposobem każdy może mi zmienić hasło roota i tak będzie można zmieniac w kółko. No ale nie powiem teraz komp hodzi jak rakieta :) szczeże wolał bym debiana niż UBUNTU
Przecież to jest Debian a nie Ubuntu. Jeśli Ci się nie podoba, to instaluj wszystko samodzielnie jak pisałem kilka postów wcześniej. Jeśli nie umiesz zainstalować sam, to korzystaj z już skonfigurowanego system jak CrunchBang. Skrypt o którym piszesz to ułatwienie instalacji flasha, javy, libreoffice, aktualizacji systemu itd. (dokładnie nie pamiętam), po prostu pyta o wszystko po kolei. Nie każdy może zmienić hasło roota, a użytkownicy mający pełne uprawnienia do korzystania z sudo. Nie wiem jak to jest rozwiązane w CrunchBangu, ale możemy się dowiedzieć. Wrzuć wyniki:
cat /etc/sudoers groups
Pierwsze polecenie z uprawnieniami roota, drugie ze zwykłego użytkownika na którym pracujesz.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00134 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.58.90' WHERE u.id=1 |
0.00094 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.58.90', 1732357517) |
0.00038 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732357217 |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=216300 |
0.00563 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22416 ORDER BY posted |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22416 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00116 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22416 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22416 |
Total query time: 0.01153 s |