Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Da radę, chociażby po SSH czy RDP (mniej zalecane)
Fervi
Znajdź sobie jakiś tani serwis, co świadczy usługi przez programy typu TeamViewer.
To tak jakby komuś gitarę nastroić.
Za dwa dni i tak będzie rozstrojona.
Jak się sam nie nauczy to nic z tego nie będzie.
Do tego trzeba trochę samozaparcia a nie tylko dobre chęci.
nagrywasz Debian Wheezy i386 na płytkę. Wkładasz płytkę, podpinasz kablekiem pod router z DHCP (najłatwiej), szybko stawiasz połączenie z internetem, włączasz SSH. Przez SSH mogę Ci to zainstalować jak i drivery, środowisko, aplikacje.
[quote=ilin]To tak jakby komuś gitarę nastroić.
Za dwa dni i tak będzie rozstrojona.
Jak się sam nie nauczy to nic z tego nie będzie.
Do tego trzeba trochę samozaparcia a nie tylko dobre chęci.[/quote]
No niezbyt, bo zakładając, że ktoś mu dobrze postawi (:D) system to będzie na długie lata śmigał
Fervi
Zakładając ,że sam nie zacznie nic dłubać w co baardzo wątpię :)
wiadomo że najlepiej samemu to zrobić ale to juz bym misał mieć wszystko napisane klrok po kroku albo żby ktoś był zemna online i mi tłumaczył itp.itd
Może wpisujesz komendy tak samo starannie jak piszesz na forum ;)
[b]tajwan[/b]: Krok po kroku, krok po kroku... A samodzielność? Nie chcesz dojść do czegoś sam? Jakie programy zainstalowałeś, że ci openbox tak zmuliło? Ostatnie pytanie: Cierpisz na dysleksję albo coś pokrewnego?
[quote=sir_lucjan]Jakie programy zainstalowałeś, że ci openbox tak zmuliło?[/quote]
Właśnie też miałem zadać to pytanie. Openbox nie ważne co zainstalujesz - póki usługi/aplikacji nie włączysz będzie nadal pracować tak samo. Zwalnianie po kilku cyklach instalacja/deinstalacja to cechy windowsa a nie Linuxa. tajwan ile Ty masz lat chłopie? jesteś użytkownikiem sweetbrokacik.fora.pl ?
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-12-07 19:37:08)
No dobra, ale OpenBox uruchamia takie usługi? Mi się wydaje (przynajmniej w Xfce4 tak jest), że to użytkownik musi jakąś opcję włączyć, by się uruchamiały. Na pewno Xfce4 ma taką
Fervi
Openbox to menedżer okien. Tylko tyle lub aż tyle.
Sam nikomu kawy nie zaparza.
Uruchamia tylko tyle ile chcesz. Domyślnie nie ma NIC (nawet paska systemowego) a wy piszecie o jakichś usługach.
Żadne usługi (to chyba odpowiedniki demonów z Windows?), tylko — zapewne — źle dobrane programy użytkowe. Jak mniemam tajwan do goluśkiego Openboksa doinstalował sobie jakiś menedżer plików (Dolphin/Nautilus), odtwarzacz muzyki (Amarok czy inne Exaile) itd. I nim się sam zorientował uruchomił w tle całe KDE/GNOME/cokolwiek.
[quote=azhag]Żadne usługi (to chyba odpowiedniki demonów z Windows?), tylko — zapewne — źle dobrane programy użytkowe. Jak mniemam tajwan do goluśkiego Openboksa doinstalował sobie jakiś menedżer plików (Dolphin/Nautilus), odtwarzacz muzyki (Amarok czy inne Exaile) itd. I nim się sam zorientował uruchomił w tle całe KDE/GNOME/cokolwiek.[/quote]
To całkiem sensowna koncepcja. Zapewne wszystkie naraz :))
Debian, i pewnie każdy Linux, wymaga odrobiny [b]samodzielnego myślenia[/b].
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-12-07 22:59:08)
[b]yossarian[/b]: Za te słowa + avek z "A je to" (polska wersja: Sąsiedzi) napiłbym się z tobą wódki :P
[quote=sir_lucjan][b]yossarian[/b]: Za te słowa + avek z "A je to" (polska wersja: Sąsiedzi) napiłbym się z tobą wódki :P[/quote]
Wódki i pacierza nie odmawiam ;)
[quote=yossarian]......
Wódki i pacierza nie odmawiam ;)[/quote]
Z wódką zgoda, ale pacierz na zielonej wyspie może się jeszcze przydać.
W mojej okolicy im dłużej ta zielenina funkcjonuje, tym w kościołach większe tłumy. :DDDD
Za niespełna 2 tygodnie modlitwa może okazać się bardzo przydatna :D
Choć ja też wódki i pacierza nie odmawiam :P
[quote=Jacekalex]Z wódką zgoda, ale pacierz na zielonej wyspie może się jeszcze przydać.
W mojej okolicy im dłużej ta zielenina funkcjonuje, tym w kościołach większe tłumy. :DDDD[/quote]
Widocznie w kościołach jeszcze nie jest tak zielono bo w zielonych dwa razy podczas jednej mszy latają z tacą ;)
[quote=yossarian][quote=Jacekalex]Z wódką zgoda, ale pacierz na zielonej wyspie może się jeszcze przydać.
W mojej okolicy im dłużej ta zielenina funkcjonuje, tym w kościołach większe tłumy. :DDDD[/quote]
Widocznie w kościołach jeszcze nie jest tak zielono bo w zielonych dwa razy podczas jednej mszy latają z tacą ;)[/quote]
Jest też inne, bardzie dosadne wytłumaczenie, dotyczące nadziei na spłatę kredytu hipotecznego.....
Napisałbym o co chodzi, ale to forum nie zajmuje się polityką.
W każdym razie grille ogrodowe tanieją w oczach... ;)
dominbik tylko nie wiem czy sie ze mną połaczysz bo ja jestem w sieci i mam wewnętrzne IP nie wiem czy mój admin cos nie musi zmienić. A programy jakie bym potrzebował:
Opera
FlashPlayer
Java
Sprzęt do filmów
Torrenty
FileZille albo cos innego FTP
Open office lub cos innego
Wine do jakiś pierdów awaryjne ale napewni do CS-a 1,6
Adoba reader
chyba to by było na tyle
Na pewno ten komp nie będzie jakoś super szybko chodził nie musi sie szybko uruchamiać tylko jak włączam opere albo film to żeby się to w miarę od razu albo szybko włączyło a nie po 2 min czy jak mi kompa przymuli to po 5min
port 22 na routerze trzeba przekierować na tą maszynę.
[quote=dominbik]port 22 na routerze trzeba przekierować na tą maszynę.[/quote]
A nie lepiej wybrać i przekierować port z ostatniego totolotka?
Z mojego doświadczenia, jak jest otwarty port 22. to za moment zlatują się booty jak muchy do gówna, a ja mam np port XXXXX - i tam jest cisza i spokój.
Zwłaszcza, ze większość skanerów portów skanuje automatycznie porty znanych usług, głownie 0-1024, do tego 1433-34, 3306. 5432 i kilka innych.
Najlepiej brać pod serwer ssh taki port, którego nie ma w /etc/services, i jest powyżej portu 5000.
Do ustawienia w /etc/ssh/sshd_config.
pewnie, że lepiej. chociaż nie wiem czy nmap nie ma opcji, że przeskanuje 1-65535.
dostałem port 12000
OpenBox jest chyba najlżejszy?
Ostatnio edytowany przez tajwan (2012-12-09 16:22:55)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00153 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.58.203.255' WHERE u.id=1 |
0.00095 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.58.203.255', 1732368138) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732367838 |
0.00097 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=216626 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22416 ORDER BY posted |
0.00125 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22416 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00659 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22416 ORDER BY p.id LIMIT 75,25 |
0.00118 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22416 |
Total query time: 0.0133 s |