Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie, nie jest. Znacznie lżejsze są wynalazki typu evilwm :)
Najlżejsza jest konsola! :)
evilwm też może być z grafiki całkiem fajny
Tylko ktoś krok po kroku musi powiedzieć ci, jak to skonfigurować :P
na taki komputer spokojnie openbox+tint2 itd...
jak chcesz to mogę Ci w któryś tam dzień postawić przez ssh te aplikacje + te podstawy, konfig aptitude itd.. tylko daj ip i ogarnij to SSH. tutaj mniej więcej co i jak;
http://blog.remoteresponder.net/2011/03/23/debian-squeeze-60-installation-over-ssh/
http://princessleia.com/journal/?p=1357
kompa możesz podłączyć kabelkiem do routera przy problemach z połączeniem przez wifi. albo najlepiej zdobądź trochę wiedzy sam lub wróć do Windows
macie może linka z obrazem iso. debiana evilwm tak jak ten z openboxem
Witam,
Na starsze PC polecam kernela z opcją low latency.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Oficjalnie nie ma takiego. Kiedyś w Grml bodajże był do wyboru, ale chyba nie ma już (ktoś wie?).
[b]EDIT:[/b] Tutaj jest do wyboru: http://arpinux.org/livarp/ (swoją drogą nigdy wcześniej się na to nie natknąłem, trzeba będzie przetestować :))
Witam,
[b]ArnVaker[/b], ostatnio instalowałem takiego kernela na "łóbóntó"
Sznurek: [url]https://launchpad.net/ubuntu/+source/linux-lowlatency[/url]
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
[b]torrentow[/b]: jak zaczynałem pisać posta to Twojego nie było jeszcze, odpowiadałem odnośnie obrazu Debiana z evilwm.
no dobra sam se postawie system ale potem się będę na forum pytał o każdą pierdołe żeby w systemie nie namieszać i potem będzie głupie dogdaywanie że o takie cos sie pytam. Owszem najlepiej samemu postawić system i się nauczyć ale jak nik nie chce napisać jak dobrze postawić system i instalować aplikacje bez dodatkowych śmieci tylko piszą pierdoły samo zaparcie itp. to wole poprosić kogoś kto zrobić coś konkretnego i mi zrobi system i mniej wiecej będę widział jak to robi bo sensu nie ma żadniego żeby co kilka dni stawić na nowo system bo coś się sypło. Nie znam lina i jest to całkiem inny system od windy więc się pytam a tylko od nielicznych otrzymuje odpowiedzi.
Nierozumiem.... Nie jestem żadnym ekspertem od linuksa, moja przygoda z nim zaczęła się jakieś 1,5 roku temu, z krótkimi przerwami na windowsa, ale od samego początku do wszystkiego starałem się dojść sam. Oczywiście, czasami lenistwo brało górę, i zakładałem nowe wątki bez wcześniejszego pszeszukania forum, lub poprostu wpisania probelmu w google. Moim zdaniem jednak, rozwiązanie problemu samemu daje "frajde" z tego, że zrobiło się to bez pomocy innych - procentuje to na "przyszłość (jeśli się będzie chciało korzystać z linuksa. Co do Debiana to dla mnie instalacja jest banalna ( od pierwszej instalacji nie miałem z nią żadnych problemów) wystarczy trochę poszkuać i poczytac przed instalacją. Zaznaczę, że nie jestem informatykiem, więcej z wykształcenia humanistą, ale do zawsze lubiłem dłubać, zmieniać, sprawdzać różne systemy (kończyło się to z różnym skutkiem ) i chyba dlatego linuks mnie urzekł. Ale do sedna - mam wrażenie (czytając niektóre wątki forum), że nowi użytkownicy traktują ludzi z forum, jakgdyby oni oligatoryjnie musieli im pomóc w rozwiązywaniu wszelakich problemów, a jeśli nie pomogą to pojawiają się pretensje. Czuje, że to właśnie tacy ludzie psioczą później na innych forach, jaki to linuks jest trudny i tylko dla gekków. Ja sam jeszcze bardzo mało wiem an temat linuksa, ale wiem też, że jeśli z każdym probelem będę zwracał si o pomoc na forum, toszybko wrócę do windowsa (czego bym nie chciał). Chcąc używać linuksa, trzeba poświęcić czas na naukę, bez tego daleko się nie zajedzie.
Ja również nie uważam się za eksperta od Linuksa, nie mniej bardzo podoba mi się ten system i cieszy mnie, że udało mi się niemal całkowicie zrezygnować z Windows. Niemal, bo tylko mój skaner plustek opticslim 2420t nie chce działać pod Linuksem. Najpierw korzystałem z Ubuntu a z czasem jak nieco obeznałem się z tym systemem przeszedłem na Debiana i chyba już go nie zmienię na żaden inny. Przede wszystkim podoba mi się jego wysoka konfigurowalność i brak ograniczeń. W przeciwieństwie do Windows to ja mam kontrolę nad systemem a nie on nade mną.
Ostatnio edytowany przez macios4x (2012-12-17 08:47:48)
Ja @qba1707 tez za bardzo nie rozumiem piszesz ze wolisz czasem "zrobil mi cos konkretnego i mi zrobil system" to mi podchodzi pod windows a potem opisujesz ze lubisz grzebac w systemie sam konfigurowac i masz z tego duza frajde. Te drugie podejscie jest najlepsze. Co do eksperta to napisz mi definicje bo ja juz kilka lat grzebie w roznych linuxach jak i ostatnio zaczolem w Unixa i tez za eksperta sie nie uwazam. Zmienl bym sposob poszukiwan na:
man
google
forum
znajomi
zakladanie konkretnego problemu na forum
Ten ostatni to konkretny problem a nie jak postawic system.
Powodzenia.
Krok po kroku to można nauczyć się czaczy czy rumby. Jeśli chcesz mieć Linuksa, to wystarczy czasem poświęcić 5 minut na szukanie a zaprocentuje to dużo szybciej niż nam się wydaje. Jeśli z każdą pierdołką będziemy zwracali się z błagalnym "Pomóż!" to mamy gwarancję, że nie nauczymy się niczego.
@djjanek co do samego słowa "ekspert" to się zgodzę,ale dla takiego laika jak ja, osoba, która "siedzi" parę lat na tych systemach tak jak Ty pewnie ekspertem by była. Z drugiej strony ostantio na jakims foru spotkałem, który w opisie miał specjalista/informatyk, jak się okazało ten specjalista,informatyk miał lat 10!.
tajwan to nie możesz po prostu zainstalować sobie Windows? to chyba jedyne sensowne rozwiązanie problemu, jeżeli samemu nie chcesz nic robić.
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-12-17 12:22:50)
[quote=qba1707]jak się okazało ten specjalista,informatyk miał lat [b]10![/b].[/quote]
No to długo mu to zajęło ;)
Chyba można szybciej zostać ekspertem bo ciężko dożyc emerytury, a co dopiero takiego wieku :D
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-12-17 13:00:30)
@sir_lucjan
You make my day porównaniem do czaczy i rumby :)
Zgadzam się w 100% z przedmówcami. Sam uważam się za laika, który lubi pogrzebać w systemie i cieszy się bardzo, jak uda mu się coś naprawić.
[b]yossarian[/b]: ale tam jest wykrzyknik, nieprawdaż? :)
Prawdaż :)
Jak byście jeszcze mogli napisać jak dodawać programy do menu bo tego co niemam w menu uruchamiam przez run program a z zmienieniem menu na polskie to już dostałem odpowiedz to zaniedługo się tym zajmę
Jak rozumiem masz openboxa.
Odpal program
obmenu
[deb]obmenu[/deb]
// ilin szybszy :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.158.124' WHERE u.id=1 |
0.00073 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.158.124', 1732373009) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732372709 |
0.00040 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=216820 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22416 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22416 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00651 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22416 ORDER BY p.id LIMIT 100,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22416 |
Total query time: 0.01062 s |