Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Gdzie domyślnie sa regułki iptables
Witam.
Mam świerzy Sarge 3.1
Gdzie znajde domyślny firewall.
System pokazuje mi że mam 3 porty udostęonione.
Chcche dołozyć jszesze jeden.
Z góry serdeczne dzięki
domyyslnie polityka na firewalu jest otwart'a czyli nic nie jest zablokowane co do otwarcia portu to pop prostu uruchamiasz usluge i ona bedzie juz dostepan
Nie rozumiem.
1) To zanczy, że Debian w wersji stabilnej świerzo zainstalowany ma otwarte wszystkie porty ??
Chyba nie.
sprawdzam nmap i pokazuje że tylko 3 cotwarte.
2) Stad moje pytanie, w którym pliku są zapisane domyśle regułki?
3) Czy jedyną drogą do załątania systemu jest stworzenie sobie skryptu zgodnie z np. Waszą instrukcją w dziale artykuły ??
zle zrozumiales BiExi, ona ci napisala ze firewall domyslnie nie blokuje zadnego portu ( na czystym systemie nie ma poprostu zadneych regul firewalla ). co do portow to sa one otwieranie przez uslugi/demony jakie rezyduja na serwerze, wiec jak sobie powiedzmy zainstalujesz apacha to zostanie otwarty porty 80 ( w domyslnej konfiguracji ).
W takim razie jak otworzyć port 9100 ?
/etc/services - ale też należy wziąść pod uwagę /etc/hosts.allow i deny oraz politykę iptables
/etc/services u mnie brak :(
ale stwierdziłem, ze chyba najlepiej będzie stworzyć własny firewall proszę o konsultacje.
Mój system to:
Sarge Stable jądro 2.8 bez żadnej kompilacji.
Oto polityka jaką chcę przyjąć na początek.
- reguły najprostrze jak się da
- blokada wszystkiego i na wszystko !!!
- otwarte tylko porty: 631 i 9100
Czy poniższy pomysł spełania te założenia:
# włączenie w kernel'u forwardowania echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward # czyszczenie starych reguł iptables -F iptables -X iptables -t nat -X iptables -t nat -F # polityka działania iptables -P INPUT DROP iptables -P FORWARD DROP iptables -P OUTPUT DROP # otwieram porty 631 i 9100 iptables -A OUTPUT -s 0/0 -d eth0 -p tcp --dport 631 -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -s 0/0 -d eth0 -p tcp --dport 9100 -j ACCEPT
Polecenia jakie wykonuje:
chmod +x /etc/init.d/firewall
update-rc.d firewall defaults 20
Proszę napisać czy wszystko jest zgodne z sztuką bezpiecznych zapór.
nie żebym coś mówił ale z tego co mi się wydaje to jak zamkniesz wszystki porty i otworzysz tylko dwa to strony ci chyba nie będą działać tak mi się wydaje :/
IMHO, nic z tego nie bedzie.
policy dla INPUT masz DROP wiec wszystkie pakiety przychodzące zostana odrzucone.
dla OUTPUT tez masz drop wiec nawet nie wyjdze pakiet na http.
poczytaj sobie tutaj na początek:
http://debian.one.pl/howto/iptables/iptables2-pl.html#od%20tlumaczy
i tu:
http://debian.one.pl/howto/iptables/iptables1-pl.html
dzeki tym sronom bedziesz w stanie zbudowac swoj 1 prosty firewall. naprawde duza frajda :)
to ja sie lekko podepne :)
server startuje mi z skonfigurowanym plikiem /etc/init.d/firewall podobnie jak w opisie ze strony :) tyle ze pododawalem kilka regul. I teraz tak jak w czasie dzialania servera zmienie cos w pliku i zrobie /etc/init.d/firewall restart to i tak po wykonaniu polecenia iptables -L nie ma tych polityk :( i nie wiem dlaczego. Probowalem juz robic tak: iptables -F , iptables -Z z reki i faktycznie sie ciscilo ale jak startowalem plik firewall to i tak byly jakies inne regulki :(
Listing:
plik firwall poczatek:
iptables -P INPUT DROP
iptables -P FORWARD DROP
iptables -P OUTPUT ACCEPT
a w regulkach:
Chain INPUT (policy DROP)
target prot opt source destination
ACCEPT all -- anywhere anywhere
poczatek co i tak puszcza all :( kurcze i nie wiem dlaczego :(
Pozdrawiam
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00090 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.217.132.107' WHERE u.id=1 |
0.00057 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.217.132.107', 1732384086) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732383786 |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=22257 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=2814 ORDER BY posted |
0.00072 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2814 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00249 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2814 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00073 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2814 |
Total query time: 0.00667 s |