Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ostatnio przeniosłem jajo z aptosida na archa i zauważyłem, że podczas startu systemu zmieniła się ilość informacji, które się tam pojawiają -- było ich więcej niż w przypadku archa. Jako, że nic innego nie zmieniałem to na 100% gdzieś w configu kernela musi być opcja lub opcje odpowiedzialne za to. Orientuje się ktoś gdzie to może siedzieć?
title Gentoo Linux 3.8.11-gr1 root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-3.8.11-gr1 root=/dev/sda1 vga=789 rw quiet rootfstype=ext4 acpi_osi=Linux elevator=cfq
U mnie za to odpowiada opcja [b]quiet[/b].
Ustawia się ją w grubie, w wierszu poleceń kernela.
Powyższy kawałek jest z gruba1, w dwójce się to inaczej ustawia, w każdym razie kernel w cmdline musi to dostać w takiej postaci, jak na przykładzie.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-04 17:06:23)
Nie o to pytałem, bo mając 2 kernele w systemie, jeden archowy, drugi debianowy, mając usunięty quiet z gruba, jeden kernel daje nieporównywalnie więcej info niż drugi. I pewnie za to odpowiadają jakieś opcje w kernelu ale nie mam pojęcia jakie.
EDIT:
Początkowo myślałem, że to od dystrybucji zależy, ale widać można to ustawić w kernelu gdzieś.
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-05-04 17:20:27)
Porównaj konfigi, opcja kernel_hacking, tam jest chyba ze 200 opcji do debugowania jajka i poszczególnych podsystemów.
Przede wszystkim poszujkaj różnic między wynikami:
grep -i debug /boot/config-$(uname -r) | egrep -v "^#"
z obu jajek, w Debianowym na 99% będą wlączone jakieś opcje, których nie ma w Archu, i znajdziesz w ten sposob potencjalnych sprawców.
U mnie jajo daje tylko komunikaty błędów, natomiast nie sra logami na konsolę.
Ale ta część konfigu ma już 3 latka, i nie znam wsyzyskich opcji kernela na pamięć.
Wzglednie porownaj gruby z Debiana i Archa, może cos tam jest inaczej ustawione.
To jajo w Debianie też srało tymi logami, czy tylko w Archu?
Bo jeśli ten sam plik jajka inaczej dzialą w obu systemach, to grub winien, jeśli jednakowo w obu, to winna konfiguracja kernela, albo latki dodane przez Developerów Debiana.
Ewentualnie zobacz, czy uda Ci się odczytać, czego dotyczą te logi, wszystko masz w wyniku
dmesg
Pozdrawiam
;-)
Kernel w Debianie dostarcza plik config w /boot/.
Jeżeli te z aptosida i Archa robią to samo, to wystarczy przelecieć oba configi diffem aby poznać różnice między nimi. Pewnie będzie ich całkiem sporo, więc możesz najpierw zawęzić poszukiwania do opcji, które zawierają w nazwie VERBOS lub DEBUG.
[quote=Jacekalex]To jajo w Debianie też srało tymi logami, czy tylko w Archu?[/quote]
Na debianie. Na archu tak samo, ale jajo z archa już ma mniej komunikatów.
[quote=Minio]Kernel w Debianie dostarcza plik config w /boot/.[/quote]
U archa nie ma configów w /boot ale można je wyciągnąć — zcat /proc/config.gz > .config , także nie ma problemu.
Postaram się to porównać wieczorem albo i w nocy.
Te configi archa i debiana się baardzo różnią. Chciałem je w meld obejrzeć ale tak się nie da. xD
Różnice w debug:
Arch ma poniższe opcje:
CONFIG_PM_DEBUG=y CONFIG_PM_ADVANCED_DEBUG=y CONFIG_PM_SLEEP_DEBUG=y CONFIG_ACPI_APEI_ERST_DEBUG=m CONFIG_RAPIDIO_DEBUG=y CONFIG_DEBUG_KERNEL=y CONFIG_SCHED_DEBUG=y CONFIG_DEBUG_MUTEXES=y CONFIG_DYNAMIC_DEBUG=y CONFIG_DEBUG_RODATA=y
debian poniższe:
CONFIG_USB_SERIAL_DEBUG=m CONFIG_INFINIBAND_MTHCA_DEBUG=y CONFIG_INFINIBAND_IPOIB_DEBUG=y
Pozostałe są takie same
Różnice z verbos
debian ma
CONFIG_SND_VERBOSE_PRINTK=y
I to są jedyne różnice oczywiście tylko w debug i verbos. Na dobrą sprawę debian ma mniej. :] Któryś z nich może wpłynąć na info przy boocie?
Ale Ty sprawdzasz Debiana czy Aptosida? Czy Debian i Aptosid są tak samo gadatliwe, ale bardziej niż Arch?
Możesz też poszukać pod kątem print i „messag” (message, messaging i podobne).
No i zobacz, czy one się nie różnią w ustawieniach /etc/sysctl.conf oraz plików w /etc/sysctl.d/. Np. mój Debian ma coś takiego:
# Uncomment the following to stop low-level messages on console kernel.printk = 3 4 1 3
(domyślnie było zakomentowane, ja zmieniłem).
Z tego co pamiętam, to i debian i aptosid podobnie wyrzucał log przy starcie systemu, tzn bardzo dużo info tak, że start zajmował 2x tyle co normalnie. xD Temu myślę, że raczej mają podobnie ustawione.
Porównuje kernela z archa z tym z aptosida, którego mam na debianie.
Plik /etc/sysctl.conf zabardzo się nie różnią -- na archu jest trochę opcji od sieci ale są zakomentowane wpisy:
arch
# Tweak how the flow of kernel messages is throttled. #kernel.printk_ratelimit_burst = 10 #kernel.printk_ratelimit = 5
debian
# Uncomment the following to stop low-level messages on console #kernel.printk = 3 4 1 3
W katalogu /etc/sysctl.d/ na archu brak plików. Na debianie jest 30-tracker.conf ale to chyba raczej nie to. :)
Odkomentowałem na debianie #kernel.printk = 3 4 1 3 ale to nie wpływa na logi podczas startu systemu. Jutro poszukam jeszcze za messages w konfigach.
sysctl -a | grep kernel.printk kernel.printk = 1 4 1 7 kernel.printk_delay = 0 kernel.printk_ratelimit = 5 kernel.printk_ratelimit_burst = 10
TO są domyśne wartości z jajka:
Linux 3.8.11-gr1 x86_64
W sysctl nic nie ustawiałem w tych wartościach.
grep printk /etc/sysctl.conf |wc -l 0
Przy starcie widzę tylko i wyłącznie komunikaty o błędach, żadnych logów kernela.
Pozdrawiam
;-)
Wrzuciłem do /etc/sysctl.conf powyzsze linijki i teraz niby jest:
root:~# sysctl -a | grep kernel.printk kernel.printk = 1 4 1 7 kernel.printk_delay = 0 kernel.printk_ratelimit = 5 kernel.printk_ratelimit_burst = 10
Ale nadal debian sra logami przy starcie. To raczej nie jest to. xD
Ok, chyba znalazłem. Pod linkiem -- https://wiki.archlinux.org/index.php/Boot_Debugging -- jest info o loglevel. Ten parametr jest w konfigu kerneli ale w przypadku debiana, aptosida i archa jest ustawiony na 4. Dopisałem zatem verbose do lini kernela w grubie ale też nic się nie zmieniło. Ale już dopisanie debug, daje chyba to samo co w przypadku usunięcia quiet z /etc/default/grub w przypadku debiana. Ciekawe gdzie to siedzi w debianie.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00102 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.119.129' WHERE u.id=1 |
0.00070 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.119.129', 1732374820) |
0.00040 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732374520 |
0.00078 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='52.14.209.100' |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=231748 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=23463 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23463 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00943 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23463 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00073 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23463 |
Total query time: 0.01439 s |