Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Od dłuższego czasu borykam się z flashem w Firefoxie (obecnie 21, ale na 20 było to samo). Część animacji i wideo we flashu objawia się u mnie czarnym oknem zamiast flasha lub jakimiś migoczącymi artefaktami. Przykładowo YT działa bez problemu, ale filmy flash na Onecie to czarne okno z migającym paskiem przewijania. Jak dwukliknę na okno to w pełnym ekranie obraz odtwarza się bez problemu. Podobnie jest z animacjami, np na stronie speedtest.net applet się nie ładuje albo zamiast niego widać jakieś krzaki.
Próbowałem Safe Mode w FF i jest bez zmian.
Dla odmiany w Chromium i Google Chrome powyższych problemów nie mam.
Debian Wheezy
Jajo 3.8.13 (64-bit) kompilacji własnej
Grafa to Intel HD4000
Wersja flash 11.2.202.285
Stery Intela 2.21.8
We właściwościach Flasha wł/wył akceleracji sprzętowej nic nie zmienia.
Z mms.cfg kombinowałem na różne sposoby i bez zmian
cat /etc/adobe/mms.cfg #EnableLinuxHWVideoDecode=1 #OverrideGPUValidation=1 ## Adobe player settings AVHardwareDisable = 0 FullScreenDisable = 0 LocalFileReadDisable = 1 FileDownloadDisable = 1 FileUploadDisable = 1 LocalStorageLimit = 1 ThirdPartyStorage = 1 AssetCacheSize = 10 AutoUpdateDisable = 1 LegacyDomainMatching = 0 LocalFileLegacyAction = 0 AllowUserLocalTrust = 0 DisableSockets = 1 #ProtectedMode=0 #OverrideGPUValidation = 1 EnableLinuxHWVideoDecode = 0
Nie mam już pomysłów, więc liczę na Waszą pomoc :)
Pozdr
QBANIN
Ostatnio edytowany przez QBANIN (2013-05-28 15:21:07)
Sprawdź na sterownikach i/lub jądrze z repozytorium.
[quote=yossarian]Sprawdź na sterownikach i/lub jądrze z repozytorium.[/quote]
Na sterach z repo bez zmian. Winy jądra tu nie widzę skoro w Chrome/Chromium jest ok.
I tak nie zaszkodzi sprawdzić.
Tak samo jak na czystym profilu przeglądarki. Może to jakiś dodatek przeszkadza.
I ten plik /etc/adobe/mms.cfg dla pewności usuń.
Niestety jajo 3.8.2 z repo jest zbugowane na moim sprzęcie w innych dziedzinach.
Co do czystego profilu to jest częściowo lepiej. Speedtest się odpala, ale w filmach z onetu nadal czarne okno z dźwiękiem. Obraz jest dopiero na fullscreenie.
mms.cfg usuwałem i nic to nie zmieniało.
Pokaż jakiś link z takim filmikiem.
Możesz sprawdzić na aptosidowym jajku.
Pierwszy z brzegu http://wiadomosci.onet.pl/wideo/symulacja-nasa-tak-powstawala-galaktyka,128800,w.html
Bez urazy, ale nadal nie widzę związku z jajem skoro na Chromium (i wszystko inne) działa :)
EDIT: Podejrzewam że to może mieć coś wspólnego z drm, ale to tylko luźne założenie.
Ostatnio edytowany przez QBANIN (2013-05-28 16:43:57)
@QBANIN:
Chrome/Chromium posiada własną wersję flasha - chyba nowsza niż to co daje Adobe, do tego standardowo są tam powyłączane opcje dekodowania sprzętowego które najczęściej powodują problemy. Spróbuj zmienić to:
AVHardwareDisable = 0
na
AVHardwareDisable = 1
I sprawdź czy coś się zmieni.
Pozdro.
[quote=Huk]@QBANIN:
Chrome/Chromium posiada własną wersję flasha - chyba nowsza niż to co daje Adobe, do tego standardowo są tam powyłączane opcje dekodowania sprzętowego które najczęściej powodują problemy. Spróbuj zmienić to:
AVHardwareDisable = 0
na
AVHardwareDisable = 1
I sprawdź czy coś się zmieni.
Pozdro.[/quote]
Bez zmian.
Teoretycznie mógłbym jakoś to Chrome/Chromium polubić, gdyby miało zamiennik Tree Style Tabs z FF :/
Ostatnio edytowany przez QBANIN (2013-05-28 17:36:47)
[quote=QBANIN]Pierwszy z brzegu http://wiadomosci.onet.pl/wideo/symulacja-nasa-tak-powstawala-galaktyka,128800,w.html
Bez urazy, ale nadal nie widzę związku z jajem skoro na Chromium (i wszystko inne) działa :)
EDIT: Podejrzewam że to może mieć coś wspólnego z drm, ale to tylko luźne założenie.[/quote]
Chrome ma swojego flasha.
Bez urazy, ale skąd masz pewność, że sam nie popełniłeś gdzieś błędu?
Masz niestandardowy kernel i sterowniki.
Jakoś nie widać takich problemów na forum, więc sugerowałem sprawdzenie na standardowej konfiguracji.
Najlepiej na nowym koncie użytkownika. Dopiero potem szukać rozwiązań.
[quote=yossarian][quote=QBANIN]Pierwszy z brzegu http://wiadomosci.onet.pl/wideo/symulacja-nasa-tak-powstawala-galaktyka,128800,w.html
EDIT: Podejrzewam że to może mieć coś wspólnego z drm, ale to tylko luźne założenie.[/quote]
Chrome ma swojego flasha.
Bez urazy, ale skąd masz pewność, że sam nie popełniłeś gdzieś błędu?
Masz niestandardowy kernel i sterowniki.
Jakoś nie widać takich problemów na forum, więc sugerowałem sprawdzenie na standardowej konfiguracji.
Najlepiej na nowym koncie użytkownika. Dopiero potem szukać rozwiązań.[/quote]
z ciekawosci zajrzalem i w sumie u mnie tez nie dziala, czarne okno i tylko jak najade myszka na suwak/przyciski to cos tam miga. ogolnie film nie leci chyba ze zarzuce fullscreen we flashu to mi sie wtedy pojawia. generalnie tez zauwazylem juz kiedys dziwne zachowanie flasha ale zwykle staram sie omijac co flashowe i bagatelizowalem te objawy.
u mnie jest to sid, kernel 3.9 z aptosida, intel gma 965
U mnie działa na każdej przeglądarce.
Intel HD 3000
[quote=yossarian]U mnie działa na każdej przeglądarce.
Intel HD 3000[/quote]
z ciekawosci zpuscilem teraz na chromium, wiadomo ze dziala, ice z czystymi ustawieniami nie dziala, epiphany tez nie dziala.
Czyli to jednak nie taki odosobniony przypadek.
Właśnie... mam identyczne objawy jak kolega Pakos, tyle że ja jeszcze słyszę czasami że leci dźwięk filmiku, czyli coś tam się odtwarza tylko obrazu nie ma.
Ostatnio edytowany przez QBANIN (2013-05-28 19:13:34)
[quote=QBANIN]Właśnie... mam identyczne objawy jak kolega Pakos, tyle że ja jeszcze słyszę czasami że leci dźwięk filmiku, czyli coś tam się odtwarza tylko obrazu nie ma.[/quote]
moze i dzwiek tez u mnie leci, nie zwrocilem uwagi bo mp3 sobie lecialo ;)
U mnie poszło bez problemu na flashu:
qlist adobe-flash -Uv www-plugins/adobe-flash-11.2.202.285 (32bit 64bit multilib selinux sse2check vdpau)
na wtyczce 64 bitowej (mam obie wersje).
System x86_64 - 64 bit.
Radziłbym dla testu wyczyścić zawartość /etc/adobe/mms.cfg, i niech flash pójdzie na domyślnych ustawieniach wbudowanych w to dziadostwo.
[quote=Jacekalex]U mnie poszło bez problemu na flashu:
qlist adobe-flash -Uv www-plugins/adobe-flash-11.2.202.285 (32bit 64bit multilib selinux sse2check vdpau)
na wtyczce 64 bitowej (mam obie wersje).
System x86_64 - 64 bit.
Radziłbym dla testu wyczyścić zawartość /etc/adobe/mms.cfg, i niech flash pójdzie na domyślnych ustawieniach wbudowanych w to dziadostwo.[/quote]
Jak już pisałem kilka postów wyżej próbowałem i nic to nie zmieniło :/
Ostatnio edytowany przez QBANIN (2013-05-28 20:08:26)
Spróbuj na jaju z Aptosida, tam jest w tej chwili 3.9.4.
Zobacz też, czy działa u Ciebie akceleracja video vaapi, poleceniem
vainfo
(potrzebna biblioteka libva)
Flash kiedyś korzystał z vdpau, w każdym razie akceleracja HW, to w każdym wydaniu cośtam oznacza.
[quote=Jacekalex]Spróbuj na jaju z Aptosida, tam jest w tej chwili 3.9.4.
Zobacz też, czy działa u Ciebie akceleracja video vaapi, poleceniem
vainfo
(potrzebna biblioteka libva)
Flash kiedyś korzystał z vdpau, w każdym razie akceleracja HW, to w każdym wydaniu cośtam oznacza.[/quote]
Jajo 3.9.4 sprawdzałem własnej kompilacji i było tak samo. Niestety 3.9.x ma zdupczone stery do mojej karty wifi więc i tak muszę zostać przy 3.8.x do czasu stabilnego 3.10.
Co do vaapi to
libva info: VA-API version 0.33.0 libva info: va_getDriverName() returns 0 libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so libva info: Found init function __vaDriverInit_0_33 libva info: va_openDriver() returns 0 vainfo: VA-API version: 0.33 (libva 1.1.1) vainfo: Driver version: Intel i965 driver - 1.0.20 vainfo: Supported profile and entrypoints VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD VAProfileH264Baseline : VAEntrypointVLD VAProfileH264Baseline : VAEntrypointEncSlice VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice VAProfileH264High : VAEntrypointVLD VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
Flash działał pod vdpau za czasów wersji 10.x (z różnym skutkiem), w 11.x i tak po sofcie to idzie.
Zastanawiam się co tak się uparliście na jajka z aptosida skoro to typowo z flashem 10.x i Intelem jest problem :) (kolega Pakos jedzie na jaju 3.9 z aptosida i ma ten sam problem co ja)
[quote=QBANIN]Zastanawiam się co tak się uparliście na jajka z aptosida skoro to typowo z flashem 10.x i Intelem jest problem :) (kolega Pakos jedzie na jaju 3.9 z aptosida i ma ten sam problem co ja)[/quote]
U mnie na 3.8-10.slh.2-aptosid-amd64 akurat działa.
Wykasuj jeszcze zawartość ~/.macromedia czy jakoś tak.
Stery Intela masz z ustawionymi jakimiś parametrami?
[quote=yossarian]U mnie na 3.8-10.slh.2-aptosid-amd64 akurat działa.[/quote]
Może to ta różnica między HD3000 a HD4000
[quote=yossarian]Wykasuj jeszcze zawartość ~/.macromedia czy jakoś tak.[/quote]
Skasowałem, bez zmian.
Wywala się 64 bitowy flash, 32 bitowy, czy oba?
Pytam, bo np na vimeo niedawno mialem na flashu 64 ibt jesień średniowiecza, na 32 bit działało, obecnie jest względny spokój.
Ewentualnie zawze możesz flasha wyętolić, i dolączyć do długiej listy Ludziow, którzy tupią nogami, protestują, i domagają się html5 zamiast flasha.
Możesz też przynajmniej cześciowo "odflashować" system, przy pomocy tego [url=http://jacekalex.sh.dug.net.pl/rssperl]skrypta[/url].
U mnie to działa coraz lepiej, a do takich kombinacji przekonał mnie flash 11.2.202.280 i kilka wcześniejszych wersji. :D
Jest też trochę skryptów do Greasemonkey (wtyczka do Firefoxa), które pozwalają odpalać filmy w odtwarzaczach, zamiast flashplayera.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-28 22:05:46)
[quote=Jacekalex]Wywala się 64 bitowy flash, 32 bitowy, czy oba?
Pytam, bo np na vimeo niedawno mialem na flashu 64 ibt jesień średniowiecza, na 32 bit działało, obecnie jest względny spokój.
Ewentualnie zawze możesz flasha wyętolić, i dolączyć do długiej listy Ludziow, którzy tupią nogami, protestują, i domagają się html5 zamiast flasha.
Możesz też przynajmniej cześciowo "odflashować" system, przy pomocy tego [url=http://jacekalex.sh.dug.net.pl/rssperl]skrypta[/url].
U mnie to działa coraz lepiej, a do takich kombinacji przekonał mnie flash 11.2.202.280 i kilka wcześniejszych wersji. :D
Jest też trochę skryptów do Greasemonkey (wtyczka do Firefoxa), które pozwalają odpalać filmy w odtwarzaczach, zamiast flashplayera.
Pozdrawiam
;-)[/quote]
Sypie się 64-bitowy. Swego czasu próbowałem odpalić 32-bitowy ale coś nie trybiło (FF go nie wykrywał) i dałem sobie spokój bez wnikania co było nie tak. Generalnie chętnie bym się flasha pozbył, ale niestety czasem się przydaje :)
64 bitowy flash, jądro 3.10-rc3 i
Graphics: Card: Intel Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (primary) bus-ID: 00:02.0 X.Org: 1.14.1 driver: intel Resolution: 1280x800@60.0hz GLX Renderer: Mesa DRI Intel 965GM GLX Version: 2.1 Mesa 9.2.0 Direct Rendering: Yes
'
działa bez problemu
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.243.86' WHERE u.id=1 |
0.00077 | UPDATE punbb_online SET logged=1732401129 WHERE ident='3.149.243.86' |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732400829 |
0.00055 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=233508 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=23613 ORDER BY posted |
0.00082 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23613 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00152 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23613 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00106 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23613 |
Total query time: 0.0065 s |