Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich.
Mam male pytanko, mianowicie czy zna ktos sposob na zle zainstalowane sterowniki? (ATI)
juz 3 format musialem zrobic, po instalacji sterownika mialem czarny ekran, co jedynie moglem przez tryb ratunkowy sie dostac do roota
lecz nie mialem pojecia co wpisac, przeszukalem pol googli.
moze mi ktos napisac co w takich sytuacjach zrobic ? bym juz wiedzial na nastepny raz.
Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam Damian.
Ale co dokładnie instalowałeś? I jaką dokładnie masz grafikę? Ja np zrobiłem tak:
aptitude install fglrx-control fglrx-modules-dkms libgl1-fglrx-gl1; aticonfig --initial --xinerame=on; dpkg-reconfigure xserver-xorg
I działa. Nagle temperatury zmalały i czas pracy na baterii się wydłużył. Tylko muszę dopracować xorg.conf.
// Pokaż wynik:
lspci | grep VGA
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-09-11 22:05:53)
Możesz podać dane na temat sprzętu i napisać swój post po polsku?
Z góry dziękuję ...
Posiadam laptopa lenovo b575, karta ati hd 6310.
problem byl taki gdy zainstalowalem sterowniki fglrx wszystko smigalo
potrzebowalem jednego pakietu zwizanego z libglu i pokazalo mi ze musi wywalic Fglrx
no ok wywalilem ladnie gra chodzila gdy ponownie wlaczylem komputer byl tylko czarny ekran
co jedynie przy starcie GRUBA moglem wejsc w opcje rescue i tam zalogowac sie na root
moje pytanie bylo takie co zrobic gdy spotka mnie kiedys ta sama sytuacja : )
zebym nie musial od nowa instalowac systemu
Usunąć plik xorg.conf i przeinstalować [deb]libgl1-mesa-glx[/deb]
Ostatnio edytowany przez yossarian (2013-09-12 21:27:24)
Dzieki wielkie zapisze sobie : )
Podpinam się pod temat myślę że moje moje problemy z kompem są powiązane z błędnie lub źle zainstalowanymi sterownikami do karty graficznej.
tajwan@tajwan:~$ lspci -v | grep VGA 01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS690M [Radeon X1200 Series] (prog-if 00 [VGA controller])
instalowałem je zawsze tak:
deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free
aptitude install firmware-linux-nonfree
Nie wiem czy ta instalacja jest poprawna.
Ostatnio edytowany przez tajwan (2013-10-04 10:27:32)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00041 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00313 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.34.51' WHERE u.id=1 |
0.00169 | UPDATE punbb_online SET logged=1732390824 WHERE ident='3.145.34.51' |
0.00073 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732390524 |
0.00155 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=240642 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24235 ORDER BY posted |
0.00062 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24235 AND t.moved_to IS NULL |
0.00018 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00180 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24235 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00272 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24235 |
Total query time: 0.01297 s |