Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Używam głównie dwóch playerów, jeden z nich to vlc drugi to smplayer. Na poczatku miałem problemy z odtwarzaniem plików flv w smplayerze, za to działały bez problemu na vlc. Teraz sytuacja jest odwrotna, na vlc nie idzie odtworzyć żadnego pliku flv ale na smplayrze wszystko ładnie śmiga.
Po próbie otwarcia pliku w vlc, dostaje taki komunikat:
No suitable decoder module: VLC does not support the audio or video format "undf". Unfortunately there is no way for you to fix this.
Info o przykładowym pliku:
General Format : Flash Video File size : 112 MiB Duration : 21mn 59s Overall bit rate : 712 Kbps httphostheader : r4---sn-u3uxax3vh-ajwe.c.youtube.com Video Format : AVC Format/Info : Advanced Video Codec Format profile : Main@L3.0 Format settings, CABAC : Yes Format settings, ReFrames : 3 frames Codec ID : 7 Duration : 21mn 59s Bit rate : 574 Kbps Width : 640 pixels Height : 480 pixels Display aspect ratio : 4:3 Frame rate mode : Constant Frame rate : 30.000 fps Color space : YUV Chroma subsampling : 4:2:0 Bit depth : 8 bits Scan type : Progressive Bits/(Pixel*Frame) : 0.062 Stream size : 90.4 MiB (81%) Audio Format : AAC Format/Info : Advanced Audio Codec Format profile : LC Codec ID : 10 Duration : 21mn 59s Bit rate : 129 Kbps Channel count : 2 channels Channel positions : Front: L R Sampling rate : 44.1 KHz Compression mode : Lossy Stream size : 20.2 MiB (18%)
Myślałem może, że jakieś ustawienia vlc są temu winne i sróbowałem na czystym profilu ale dalej jest to samo.
Ktoś może się orientuje jak fixnąć ten problem tak by oba odtwarzacze brały bez problemu pliki flv?
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-10-08 14:47:14)
Spróbuj napisać, która wersja VLC, i najwyżej zainstaluj inną, np w experimental jest Vlc-2.1 (podobno z vdpau).
U mnie działa flv na Vlc w wersji 2.0.7, ino że na Gentoo.
Względnie daj sznurka do tego filmu, może jest jakiś trefny?
Kiedyś miałem z flv taki cyrk, że jedne otwierał Smplayer, inne Vlc, wszystkie otwierał tylko Totem.
Albo naucz się z YT ciągnąć mp4 albo webm, te formaty u mnie chodzą nawet na drzwiach od stodoły. ;)
W FF do ściągania w tych formatach służy Flashgot, VideoDownloadHelper i NetVideoHunter.
Z innych youtube-dl-2013.08.02 też przed chwilą grzecznie pociągnął mp4.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-10-08 14:59:00)
adam@debian:~$ aptitude show vlc
Pakiet: vlc
Stan: zainstalowany
Zainstalowany automatycznie: tak
Wersja: 1:2.1.0-dmo4[/quote]
Bez problemu bierze flv.
[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]
Film to jest zwykły zgrany z yt ale w wersji flv do celów testowych. Chodzi o to, że wieki temu zgrywałem filmiki w flv (nie koniecznie z yt) i obecnie mam ich dość sporą kolekcję. xD
Wersja na której są problemy:
root:~# apt-cache policy vlc vlc: Installed: 2.0.8-1 Candidate: 2.0.8-1 Version table: 1:2.1.0-dmo4 0 500 ftp://ftp.deb-multimedia.org/ sid/main i386 Packages 2.0.8-1+b2 0 500 http://ftp.pl.debian.org/debian/ sid/main i386 Packages *** 2.0.8-1 0 900 http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing/main i386 Packages 100 /var/lib/dpkg/status
Było trochę problemów z zależnościami ale ostatecznie dało radę zainstalować:
Accept this solution? [Y/n/q/?] n The following actions will resolve these dependencies: Remove the following packages: 1) libvlccore5 Upgrade the following packages: 2) libvlc5 [2.0.8-1 (now, testing) -> 1:2.1.0-dmo4 (unstable)] 3) phonon-backend-vlc [0.6.2-2 (now, testing, unstable) -> 0.6.2-2.1 (unstable)] 4) vlc-plugin-pulse [2.0.8-1 (now, testing) -> 1:2.1.0-dmo4 (unstable)] Accept this solution? [Y/n/q/?] The following NEW packages will be installed: libchromaprint0{a} libdvbpsi9{a} libebml4{a} libmatroska6{a} libvlccore7{a} The following packages will be REMOVED: libdvbpsi8{u} libebml3{u} libmatroska5{u} libvlccore5{a} The following packages will be upgraded: libvlc5 phonon-backend-vlc vlc vlc-data vlc-nox vlc-plugin-pulse The following packages are RECOMMENDED but will NOT be installed: vlc-plugin-notify 6 packages upgraded, 5 newly installed, 4 to remove and 211 not upgraded.
Wygląda na to, że ten nowy vlc (2.1) sobie poradził . Smplayer też odtwarza, także chyba jest wszystko ok. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-10-08 14:48:47)
W deb-multimedia jest zawsze swieza wersja. Zero problemow z instalacja:
apt-cache policy vlc vlc: Installed: 1:2.1.0-dmo4 Candidate: 1:2.1.0-dmo4 Version table: *** 1:2.1.0-dmo4 0 500 http://www.deb-multimedia.org/ sid/main amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status 2.0.8-1+b2 0 500 http://ftp.debian.org/debian/ sid/main amd64 Packages
problem jest przy gdy mamy zbyt nowy/stary zestaw bibliotek libav w stosunku co do odtwarzacza
[quote=bercik]problem jest przy gdy mamy zbyt nowy/stary zestaw bibliotek libav w stosunku co do odtwarzacza[/quote]
Możliwe, choć nie zawsze.
Ja np kiedyś miałem taki przypał z VLC, ffplay (ffmpeg) łapał pięknie, Mplayer i Totem też, a Vlc nie.
Pomogła nowsza wersja Vlc (wtedy 2.0.7).
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00134 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.53.90' WHERE u.id=1 |
0.00099 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.53.90', 1732215803) |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732215503 |
0.00111 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=242627 |
0.00129 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24370 ORDER BY posted |
0.00147 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24370 AND t.moved_to IS NULL |
0.00014 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00201 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24370 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00105 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24370 |
Total query time: 0.01011 s |